Image default

Чудесата на село Подкова – лечебни камъни, провирало и дървена джамия на 600 години

Село Подкова е още едно притихнало в гънките на Източните Родопи кътче, което разпали въображението ни докато обикаляхме района на Кирково. Селото не блести със запазена архитектура или природни красоти, но притежава уникални богатства, скрити от погледа на туристите.

Намира се на около 15-на км. от границата ни с Гърция встрани от главния път, който води към ГКПП Маказа. Затова тук рядко се отбиват случайни пътници, но тези които идват, го правят с определена цел – да се докоснат до мистиката на едни уникални конструкции.

Вижте филмчето от пътешествието ни в Източните Родопи. След 1:50 минута показвам Дървената джамия и лечебните камъни в село Подкова :

Дървената джамия на село Подкова е на 600 години

Високо в небето над село Подкова се извисява минарето на дървената джамия, известна като „Джамията на Седемте девойки“. Тя е единствената по рода си в България и представлява уникален образец на ислямската архитектура. Мястото е свято за тукашното население, което e съставено предимно от българо-мохамедани и турци, проповядващи исляма. Джамията е постоянно отворена за посетители. Всеки може да открехне дървената порта на добре поддържания й двор, да се разходи сред цветните  лехи и да влезе в покоите на храма. Но преди това следва да се събуе бос, както подобава традицията.

село Подкова Дървената джамия

Какво знаем за джамията „Седемте девойки“ ?

 Оказва се, че освен датата на изграждането й, не се знае почти нищо за нейното минало. Джамията е построена през 1428 г. , като според преданието е била завършена точно на 6 май. В тази връзка всяка година на този ден, когато местното население отбелязва Хъдърлез, (пролетния празник на мюсюлманите, съвпадащ с нашия християнски Гергьовден) в джамията се стичат хиляди гости от цяла България, както и от Гърция, Турция, дори от Западна Европа.

През 2009 джамията е била възстановена по старите строителни технологии и обявена за паметник на културата. А 24-метровото дървено минаре е издигнато преди 4 години. Но това което ми направи впечатление, е че хората тук приемат като исторически факт легендата за седемте девойки, които с крехките си ръце издигнали голямата конструкция за нула време. „Това го знам от моите баби и дядовци“ – категорична е и кметицата Севинч Шериф, която ни разказа легендата:

 Легенда за саможертва и вяра

Седем девойки, чийто годеници не се завърнали от война, продали своята зестра и със средствата издигнали джамия за чудо и приказ в село Подкова. Те докарали дървения материал от близката гора намираща се край днешните ж.п. прелези, и за една нощ построили джамията, без да забият нито един железен пирон в конструкцията. На сутринта, преди да се разсъмне, момичетата се поклонили, помолили се на Аллах и повече никой не ги видял.Джамията Седемте девойкиВ наши дни, в знак на благодарност за техния подвиг и саможертва, хората от село Подкова обособили в двора на джамията седем символични гроба – кенотафи,  по един на всяка девойка.

Какво знаем за подобни дървени конструкции по света

Най-старите дървени джамии датират от 10-11 век и са открити в градовете Самарканд и Ташкент /Узбекистан/. Подобни конструкции с впечатляваща ръчна украса се срещат също на територията на днешен Иран, както и в Турция и по-точно в Анадола. Характерното за тях е, че при изграждането им не са използвани никакви пирони, разчитало се на сглобки, на улеи и пр. За разлика от повечето дървени джамии, които блестят с ювелирни дърворезби и разкош, „Седемте девойки“ е скромна, но пък много добре поддържана с приятен двор и винаги с отворени врати за посетители.

Провиралото „Дупчения камък“ 

В непосредствена близост до джамията попадаме в гробищния парк на селото, но не какъв да е, а осеян с лечебни камъни. Приятна, добре поддържана алея ни отведе право към провиралото в началото на гробището. Твърдят, че „Дупчения камък“ или на турски Демитликая лекува всички блести, включително и безплодие. Но има едно условие – да се промушиш през отвора три пъти в посока обратна на часовниковата стрелка . И по възможност на 6 – ти май, когато лечебните свойства на това мистично място, са най-силни.
"Дупчения камък"лечебен камък село Подкова

Лечебните камъни край Дървената джамия

В гробищата на село Подкова попаднахме на още три свещени камъка с лечебни свойства. Всеки от тях си има табелка с фигурално обозначение как точно да се възползваме от лечебните им сили. Смята се, че ако се допреш до тях и поемеш от живителната им енергия, след време ще оздравееш. Единият камък е за коленете и ставите, другият – за главоболие, има и камък за кръста. Кметицата Севинч Шериф твърди, че камъните са там откакто се помни.  Най-вероятно са от времето, когато е построена джамията, а може и от по-рано. „Но от моите баби съм чувала, че трябва да вярваш в лечебната им сила, за да те избавят от болестите “- казва кметицата.

село Подкова лечебни камъни

 Вместо заключение

Промуших се през провиралото и преминах чинно през всичките камъни, спазвайки инструкциите от табелките. При това не на 6 май, както се препоръчва, а в разгара на месец юли. В резултат на което получих … временно облекчение на застигналата ме ненадейно ангина и гърлото спря да ме боли, макар и за кратко 🙂

Тръгнахме си от това мистично кътче заредени с енергия и готови за нови открития. Районът на Кирково е осеян целият със скални гробници, загадъчни култови комплекси и призрачни села, изгубени в дебрите на планината. Но за тях ще ви разкажа друг път.

Вижте още : Свиленград като свила, малеби и пътешествие във времето

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova
Къде да отседнете:

Препоръчвам ви да отседнете в някой хотел в района. Ние избрахме малък хотел в центъра на село Кирково и останахме много доволни от обстановката, обслужването и цените. Има и  красиво вилно селище в околностите.

За целта влезте в долупосочената търсачка на booking и използвайте филтъра за по-изгодни оферти.Booking.com

Използвайте картата, за да се ориентирате  къде  точно се намира Дървената джамия с лечебните камъни и как да стигнете до тях

 

Други статии

Исторически парк „Градище“- скални скулптури пазят тайни на 7000 години

Veneta Nikolova

Мистерия в Средна гора – Кутела и как да го откриете

Veneta Nikolova

„Кабиюк“ е царството на конете

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!