Image default

Село Мусина или пътешествие в Долната земя

Да се изгубим нарочно. Това беше нашата тактика, когато в един летен ден, на път за Велико Търново, решихме ненадейно да кривнем от правия път,  заинтригувани от едно село със странно име – Мусина. 

Оказва се, че Мусина е истинска съкровищница за приключенци, защото притежава не една, не две, а цели три забележителности, за които почти никой не е чувал. Това, което прави селото уникално не може да се види с просто око, защото то е … под земята. Районът около Мусина е карстов. Тук в продължение на няколко милиона години водни потоци са дълбали скали, каньони и пещери, които все още не са достатъчно проучени и разпалват любопитството на туристи и изследователи.  По думите на хората, цялото село е върху пропасти. Но да започнем по реда на нашите открития !

Първото нещо, което ни посрещна на пътя, малко преди да влезем в село Мусина , бе една очукана табела с надпис:

Геокомлекс „ Пропастите “

Защо пропастите? Защото тук от незапомнени времена местното население е изпитвало страх и почит от едно необяснимо карстово образувание. Става дума за две почти вертикални шахти, зейнали сред сравнително равния терен.

Феноменът е без аналог в България. От векове тези дълбоки цепки в земята са обвеяни от поверия и легенди. Хората смятали, че те са портал към  „Долната земя“ или към „Царството на мъртвите“, откъдето никой никога не сее завърнал. Понякога, през мразовитите безлунни нощи, край Мусина се понасял злокобен вой. Той се надигал от бездните и огласял цялото село, като всявал ужас у мало и голямо.  Обяснението е просто: в пропастта попадали животни, които се съпротивлявали на бавна, мъчителна смърт.

Двете шахти, разположени една до друга, са дълбоки около 25 м.- това е колкото един 9 етажен блок. А надвесиш ли се над тях трудно различаваш дъното.

Една от дупките е съоръжена с метална стълба с перила. Така че без да му мислим много, се спуснахме към „Царството на мъртвите“. Колкото  повече слизахме надолу, толкова  по-кални и хлъзгави ставаха стъпалата. А когато стигнахме дъното установихме че е кално и клисаво като блато. Предполагам, че ако се бяхме прежалили да наджапаме в калта, щяхме да открием кости на животни, а може би и … на хора ?

Как да стигнете до пропастите ?

Мусина се намира на 23 км. от Велико Търново и на 15 км. от Павликени. Въпросните природни шахти са разположени на около 400 метра южно от селото. Падат се вляво от пътя.  Малко встрани от шосето ще видите разнебитена беседка.

Точно до нея, обрасли в храсталаците, са двете дупки. Твърди се, че  са свързани под земята чрез карстова галерия. И че тази галерия  с подземни тунели, разпростираща се на километри в района,  отвежда  до още една местна забележителност :

Мусинската пещера

 До нея стигнахме след като прекосихме село Мусина и излязохме на приятна полянка с рекичка на другия му край .  Спряхме колата до поредната беседка с чешма. Наблизо има рибарници, а на около 50-на метра видяхме малко мостче, което ни отведе право в Мусинската пещера.

Старо водно колело пред входа й, свидетелства, че някога тук е имало мелница.  Достъпът до пещерата е свободен. Но не е препоръчително влизането навътре за обикновени туристи без подготовка и необходимата екипировка. Причината е, че подземната галерия не е благоустроена.

Пещерата е дом на многобройна колония прилепи. Не е много дълга – около 380, но през нея минава подземна река, която оформя т.нар. „Синьо езеро“. От него води началото си опасен сифон. Според местна легенда на дъното му е скрито римско съкровище. А защо точно римско? Защото точно до Мусинската пещера се намира още една местна забележителност :

Римският каптаж в село Мусина

Римски каптаж

Той е построен заедно с  римския град Никополис ад Иструм от император Траян още през II век. Римляните каптирали извора от пещерата и изградили внушителен водопровод с 20 километров акведукт за доставяне на прясна вода до града. Днес, 1 900 години по-късно, каптажът все още работи и от него блика бистроструйна вода.  Местността  е благоустроена за туристи с приятна беседка, мостчета и пейки за съзерцание на красивата природа.

В района можете да посетите още природни забележителности:

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Препоръчвам ви да отседнете в района на Велико Търново. Използвайте филтъра на търсачката за да намерите по-изгодни оферти в хотелите:Booking.com

Други статии

Балканска рапсодия – Черна гора, Хърватска, Албания

Veneta Nikolova

Велинград – sanus per aquam

Veneta Nikolova

Една легенда се завръща – Вършец

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!