Image default

Село Гумощник или 5 причини да избягате далеч от времето

Достатъчно е да попаднеш тук, за да напълниш дробовете си с кристален въздух, а очите си с … 50 нюанса зелено. Така се случва, че всеки път, когато се отбия в Гумощник, ръми ситен пролетен дъждец, който освежава ширналата се навред зеленина, а цветовете стават още по- наситени и контрастни, сякаш съм ги обработвала на моя фотошоп (при който съм склонна да прекалявам 🙂 ) …

След  3:57 минута на филмчето, показвам красивото троянско село Гумощник и разговарям с интересни събеседници.

Село Гумощник, с неговите каменни къщурки и стръмни сокаци с притичващи по тях кокошки се намира на някакви си 18 км. от град Троян. Пътят е удобен, живописен и с чудни гледки към Балкана. За има няма 20-на минути стигаме в центъра. Гумощник е разположено близо до река Видима, това е старо село с превратна история. Съставено е от няколко разпръснати по склоновете на Балкана махали и е идеалното място за идиличен уикенд, далеч от съвременността, стреса и  хаоса.

Ето 5 причини да избягате далеч от времето в  село Гумощник

Разгледайте иконостаса на църквата „Свети Николай Летни“

Това е най-голямата местна забележителност. Църквата е издигната през 1839 година и е доста по-масивна от обичайните за времето православни храмове. Тя е трикорабна с каменен покрив, а зидът й е дебел над 1, 5 м. .

село Гумощник църквата

Но това което силно впечатлява е красивият, майсторски изваян като хбрюкселска дантела дървен иконостас. В долната част са пресъздадени 12 библейски сцени. В храма има и изображение на лъв, който тъпче с краката си мъж с търкалящ се до него фес. По този начин майсторите са пресъздали  вярата, че българският лъв ще успее да надвие османския поробител. Камбаната тежи 250 кг. и е докарана от дарител чак от Румъния през 1878 г.

Гумощник църквата иконостаса

Църквата на село Гумощник е обявена за паметник на културата и е част от малък възрожденски архитектурен комплекс. Към него се причислява и разположената в съседство сграда на някогашното школо.

Посетете килийното училище – едно от най-старите в района

В миналото Гумощник наброявало над 1500 жители, а дечицата от околията се обучавали по най-авангардните за времето методологии в местното школо. Днес посещаваме с любопитство възстановената класна стая на старото килийно училище от 1829 г.

Гумощник килийно училище сградасело Гумощник килийното училищеРазглеждаме тесните дървени чинове с пясъчник, калемите и мастилниците, плочките за писане и смятане с тесни и широки редове и прочие непонятни пособия за нас, живеещите в ерата на интернет. В съседната стая има историческа сбирка, проследяваща миналото на Гумощник. А в двора, близо до църквата и школото се намира един уникален паметник.

Село Гумощник пази спомена за трагедията на Титаник

Селото е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти век. Става дума за най-голямото корабокрушение в историята – потъването на „Титаник”. На борда  му имало 38 български пасажери. 8  от тях са от село Гумощник.  Днес споменът за злощастната им  гибел е още жив. За това свидетелства и паметникът в двора на църквата с надпис:  „В паметь на загиналите вь Атлантическия океанъ съ парахода Титаникъ 2 април 1912 г.“Гумощник Титаник

Навремето народът в района на град Троян масово се юрнал да търси щастието си в Америка. Хората разпродали имоти, земи, теглили заеми, за да се сдобият с билет за кораба. Много от тях обаче поради различни причини, не стигат до кораба и оцеляват. Ала други прегръщат смъртта на дъното на ледения океан.

Лала и Пею от Гумощник Титаник
Лала и Пею в село Гумощник.

Сред тях са Лазар Минков и Пею Колчев. „Те са били приятели и комшии,  оставят деца сираци и бременни жени“, разказва Ангелина Георгиева-секретар на читалището, която ни посрещна и разведе из селото. Жената на Лазар ражда момиче и я кръщават Лала на бащата, а жената на Пею – момче, което пък било кръстено Пею на баща си. „Растат, порастват, залюбват се, вземат се. Всички казват, че може би съдбата така е решила“- заключава Ангелина.

Гумощник е троянското село, дало най-много жертви на Титаник. Иначе паметник на българските жертви на корабокрушението съм виждала и в село Добърско до Банско.

Вижте още : Следи от трагедията „Титаник“ и в троянското село Бели Осъм

Запознайте се с бита на балканджиите в глинената къща на село Гумощник

Намира се в махала Лакарево, която допреди 10-на години е била отделно село.  Това е най-високата точка на село Гумощник и задължителна спирка на туристите. Оттук се открива шеметна гледка към вр. Ботев и други плънински първенци. Къщата е кирпичена, измазана е с глина, каквито са били всички по онова време. „Това е къща тип плетарка, на 150 – 200 години. Посетителите си я кръстиха „Глинената къща“, но така са ги правили навремето“ – разказва Ангелина – собственик на къщата.

Глинената къща Гумощник

Глинанета къща Гумощник стаяС много любов и вкус, заедно с близките си, тя успява да я възстанови в автентичния й вид и да я превърне в музей на балканджийския бит и култура. Огнище, кръгла ниска масичка с трикраки столчета, печка тип кюмбе с т.нар. пръстеник, в който стопаните си топлели пръстите  (вижте видеото), голямото легло, в което 9-членната фамилия някога се нареждала за сън, заедно с бебешката люлка-хамак, окачена над главите им и още куп стари предмети, всеки със своята история. Всъщност къщите са две, но другата, разположена на по-заден план, доколкото разбрах ,все още се реставрира и предстои да бъде отворена за посетители.

Погалете небцето си със Сватбарско жито

Нашата домакиня Ангелина ни беше приготвила вкусна изненада – местен специалитет, който се сервира топъл. Нарича се сватбарско жито. Понеже сме свикнали да свързваме житото с траур и погребения, малко се изненадахме. Но се оказа, че тук открай време, жито се консумира при щастливи събития, като сватби, кръщенета и дори изпращане на войник (навремето това било повод за радост и национална гордост ). Дегустирането на този старинен специалитет сред автентичната атмосфера на глинената къща си беше незабравимо преживяване. По вкус ми напомня на хибрид между сутляш и може би крем брюле, ама не съвсем.

Сватбарско жито Гумощниксватбарско жито как се приготвяПриготвя се от грухано жито, брашно . Добавя се 3 вида мляко – краве, козе и овче и 3 вида мазнина – свинска мас, краве масло и олио или зехтин. Накрая се поръсва със захаросани орехи и боровинки. Резултатът е зашеметяващ и си струва всяка една калорийка, която тутакси ще ви се лепне там където не трябва !!! Да не говорим, че специалитетът е спечелил не едно отличие по време на национални кулинарни фестивали. Определено има защо!

Вместо заключение:

Село Гумощник е чудесна дестинация за уикенд почивка. И не само заради запазения си балканджийски дух и невероятната природа, а и защото се намира на хвърлей от Троян и неговите ресторанти и атракции. Така че човек определено има с какво да разнообрази престоя си тук, сред гънките на Троянския Балкан !

Материалът е изготвен със съдействието на туристическо сдружение Тур Клуб РеМарк и на  Община Троян.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

 

В Гумощник има къщи за гости. Можете да отседнете също в град Троян, както и в още няколко села в Троянския Балкан. Използвайте търсачката долу за да се ориентирате в цените..



Booking.com

 

 

Други статии

Лежерен уикенд в Берковица и Берковския Балкан-„Каква красота в това непознато райче!“

Veneta Nikolova

Истанбул, калейдоскопичния град

Veneta Nikolova

8 красиви и мистични кътчета в полите на Балкана и Средна гора

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!