Image default

Познанията на древните за света са закодирани в Магурата

Необичаен каменен пейзаж се разстила в Северозападна България – това са Белоградчишките скали, всяващи респект и благововение със зловещите си, озъбени в небето каменни грамади. Районът е надупчен със зейнали към царството на Хадес пропасти, каньони и пещери. А най-известната сред тях е Магурата.

002

Още за Белоградчишките скали вижте Тук

Още за пещерата Магура прочетете Тук

Една от най-красивите български пещери е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Но това, което я прави уникална са древните рисунки по стените й- около 900 на брой. Предполага се, че най-старите са на 8 хиляди години и че са едни от най-ранните в Европа. Част от тях пресъздават примитивни сцени от ежедневието на първобитния човек, но има знаци и символи, които все още не са разгадани.

Според екип от местни палеоархеолози и историци не само пещерата Магура, а целият район около нея, включващ и прословутите Белоградчишки скали, е бил водещ култов център в древността. В продължение на дълги години, учените изследват символите по стените й и стигат до извода, че това не са обикновени първобитни рисунки.Или поне някои от тях.

003

 „Все повече доказателства потвърждават хипотезата, че пещерата е била своебразна библиотека, в която са закодирани познанията на древните за света“

– твърди Кирил Кирилов от археологическо дружество „Белоградчик“. Към това заключение ни отвеждат различни изследвания. Като се започне със семантичния анализ на думата „магура“. Оказва се, че тя се среща и на други места по света. И навсякъде се отнася до пещера, хълм или до вода, която извира.

Но единствено българската Магура е едновременно пещера, намира се вътре в хълм и до нея извира езеро. „ Да не говорим, че ние тук имаме традиции да изграждаме могили, а думата „могила“ е  близка като звучене до „магура“. Освен това могилата също е хълм с кухина съдържаща свещени послания“ – казва Кирил Кирилов и добавя:

MAGURA NAME MAP

„Разполагаме с пълна карта на разпространението на названието „магура“ по света – това са над 2400 места. Срещаме думата чак в Япония, в Тихия океан, в Африка. Най-масовата концентрация е на Балканите и вероятно центърът на името Магура е именно тук. И нещо любопитно- на всички тези места наблюдаваме същия култ към Богинята- Майка, изобразена и в нашата Магура, даже със същото име.

В Южна Корея, например, тя се казва Маго, а в Китай – Магу. Богинята е свързана с пещерите, с плодородието. Предците ни считали, че тя дава познания на тези, които искат да й се посветят.“

 

004

В  Магурата намираме аналози на келтски руни, както и символи от алхимията

,твърди моят събеседник. И още нещо удивително – тук учените откриват древни прототипи на 26 букви от кирилицата, изобразени по стените на пещерата няколко хилядолетия преди създаването на славянската писменост.

Според Кирил и колегите му, рисунките са далеч по-древни, отколкото се предполага. И още:  „В пещерата „Ач“ в Германия е открита плочица от слонова кост, с изображение напълно идентично с мъжка фигура от  Магурата. Тази плочица е датирана от преди 32 500 години и се знае със сигурност ,че е била пренесена на територията на днешна Германия  от култура, дошла от Изток. А България, където е и Магурата,  се намира на Изток.“

the tablet

Има убедителни доказателства, че т.нар. кроманьонци се заселват в Северозападна България в района на  Магурата преди 42 хил. години.

Кирил и колегите му предполагат, че приблизително по това време са възникнали и първите рисунки по стените й. В момента екипът от археологическо дружество на „Белоградчик“ изготвя каталог на пещерните рисунки. Идеята е да проследи къде още по света се срещат подобни праисторически изображения.

Но не само Магурата фокусира вниманието им. Районът е пропит с мистика. До момента са открити 5 древни светилища, използвани като места за религиозни ритуали и астрономически обсерватории. Сред тях е  двуетажната пещера „Лепеница“, притаена в сърцето на Белоградчишките скали.

001

„ Предполага се, че е обитавана още от преди 5 хиляди години – казва Кирил Кирилов. Намира се на 4 км.от Белоградчик, до нея се стига по екопътека. На скална площадка над пещерата пък е разположена т.нар. „звездна карта“ с обособен  скален трон за наблюдение на нарочно изсечените в скалата дупки, представляващи звезди и съзвездия.“

Дружество в Белоградчик организира туристически маршрути из тези места с разяснителни беседи. Прави се  възстановка на праисторическо жилище по древни технологии.  Изградено е от напълно естествени материали – дърво, глина и слама. „Любопитното е, че първобитният човек е живеел в подобни на някогашните български къщи „плетарки“, или дървени конструкции, покрити с плет от пръчки, измазани с глина. „-търди Кирил.

005

Белоградчишките скали и Магурата тепърва ще разкриват своите хилядолетни тайни. „Може да се окаже, че именно оттук е започнало разпространението на различни древни култове и религии по света“- казва Кирил Кирилов. Дали някога ще разберем цялата истина за това магнетично място? Само времето ще покаже…

Благодарим на Кирил Кирилов за предоставените снимки

 

Други статии

Плиоценски парк в Дорково или да съживиш изгубения свят

Veneta Nikolova

Климатични промени, религиозни конфликти, демократичен авторитаризъм …

Veneta Nikolova

Шипка – върхът, който всеки българин трябва да покори

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!