Image default

Непознатият Никопол – разходка с лодка до островите и скалната църква

Разположен живописно на скалистия дунавски бряг, увенчан от Шишмановата крепост, Никопол е един от най-подценяваните български градове. Тук туристи рядко се отбиват, въпреки че напоследък, старата българска столица /вижте по-долу в публикацията/ бавно но сигурно излиза от анонимност.

Никополското плато е известно с невероятното си птиче богатство и е златна мина за орнитолози и природолюбители. Но не само! Най-голямата атракция на Никопол е реката и множеството речни острови, които са необитаеми и предлагат бягство от шума и стреса. В тази публикация ще ви разкажа за моето пътешествие с лодка по Дунав.

Никопол остров Градина

Разходка с лодка по „черешови води“ из Никополския архипелаг

Никополският архипелаг включва десетина малки и по-големи острова. Във зависимост от сезона и нивото на водата, реката вае островите, променяйки  големината и формата им. Затова хората тук казват „Дунава не спи“. През месеците май и юни, когато се топят снеговете, речните води започват рязко да се покачват. Никополските рибари им викат „черешови води“, защото тогава зреят черешите. Случвало се е всички острови около Никопол да останат под вода. Нашето речно пътешествие съвпадна именно с „черешови води“.

Никополски архипелагБреговете на повечето дунавски острови бяха зляти от водата, но пък на моменти, лодката ни попадаше в тесен коридор от растителност, като в истинска джунгла – все едно се спускаш по Амазонка, например! ? През лятото пък нивото на реката значително спада и тогава някои от островите дори са достъпни пеша от брега на Никопол.

Вижте краткия видеоразказ  от последното ни пътешествие с лодка до никополските острови и до остров Персин, по покана на местното рибарско дружество, което организира шеметен рибен пикник  край Дунав:

 

Кои са най-емблематичните острови в района на Никопол ?

От тази пролет сдружение „Амур-Никопол предлага разходка с лодка по реката. Речният тур продължава от два до три часа и може да включва и пикник на някой остров с току що уловена риба на скара. Ала тъй като ние пътувахме при „черешови води“, бреговете на повечето острови бяха трудно достъпни. И така, в един слънчев майски предиобед потеглихме от плажа на Никопол на борда на 5- местна моторна рибарска лодка и веднага се насочихме към

Никопол разходка с лодка

Остров Средняк

В момента той е съединен с Румъния и на практика е полуостров, защото навремето румънците потопяват два товарни кораба, за да могат да го свържат с техния си бряг и да си го присвоят съвсем законно, тъй да се каже.  При високи води обаче, Дунав залива изкуствената връзка и Средняк отново става остров. Дълъг е 5 км. и около 1 км. е широк. На българския му бряг никополските рибари са си построили рибарски заслон със всички удобства. Туристите могат да посетят острова и да видят 60-метровата гранична бразда между България и Румъния. Лодката ни мина и край

Островите Лакът, Палец и Градина,

като на последния успяхме да акостираме и за малко да се поразходим сред обраслите чукари. Наричат го Градина, защото навремето тук местните си отглеждали дини и зеленчуци. На носа на остров Лакът, пък гнездяла колония от морски орли. Размахът на крилете им бил над 2 метра.
 Никопол остров Градина Дунав

Бягство в рая на Никополските Малдиви

Да правилно сте прочели ! Дунавските острови са пясъчни и когато падне нивото на реката, водата се отдръпва от бреговете им. Тогава се откриват въпросните „малдивски плажове“ – достойна алтернатива на известните ни морски курорти, категорични са местните. Тези красиви природни кътчета, потънали в тишина и зеленина са най-добре пазената тайна на реката. Особено атрактивен е

Остров Катунара

През лятото той разполага с почти трикилометров бряг с фин като звезден прах пясък. Мястото е известно само на местните жители, които пристигат тук със семействата си, защото брегът е плитък– вървиш на 100-200 км. навътре в реката и водата ти е до кръста.

Никополският архипелаг е оазис на дивата природа

Тук гнезди уникално птиче разнообразие. И докато лодката ви пори водната шир, над главите ви прехвърчат корморани, чапли, къдроглави пеликани, морски орли, бекасини и прочие пернато разнообразие.

Освен това, противно на очакванията, на никополските острови можете да срещнете диви свине, сърни, чакали, лисици, диви котки и фазани, както и някой друг заек. Животинките преплуват реката, за да потърсят спокойствие и уединение от хората. Така че не тръгвайте към Никопол и островите без бинокъл и снимачна техника!!

Скалната църква “Свети Стефан“ – черешката на тортата

Шеметната разходка с лодка по Дунав предлага и пътешествие назад във времето. Лодката ни спря в подножието на отвесни варовикови скали на никополския бряг. Високо в тях е изсечена скалната църква „Свети Стефан“ от III – IV век, за която се предполага, че е част от заличен от времето голям манастирски комплекс. Освен това, според преданията, апостол Андрей, един от Христовите ученици, е служил именно тук по пътя си към Черно море.

Скалната църква "Свети Стефан"

До скалните ниши стигнахме по стръмна, хлъзгава и необезопасена пътека. Но си струваше усилията и риска. Отгоре, през отворите, ни посрещна синята усмивка на Дунава. В момента, наблизо се полагат основите на рибарско селище с Музей на риболова. Идеята е да се съживи туризмът в този изключително благодатен за отдих и екомаршрути край.

Какво още ще видите в град Никопол

Шишмановата крепост

След превземането на Търновград от завоевателите през 1393 г. цар Иван Шишман премества столицата на българското царство тук, на брега на Дунав, където прекарва последните си дни. Крепостта се превръща в сцена на отчаяната и храбра съпротива срещу турците. През 1395г. твърдината е превзета с хитрост, а цар Иван Шишман е заловен и посечен пред главната порта по нареждане на султан Баязид.

Шишманова крепост НикополТова е едно от последните късчета свободна българска земя, преди България да падне под Османски ботуш. Гледката към сгушения в подножието на крепостта град и към синевата на Дунав е изумителна. За жалост, в наши дни това, свято за всички българи място тъне в буреняци и забрава. Подобно е състоянието на

Средновековната църква „Св. апостоли Петър и Павел“ ,

Тя е била използвана и от цар Иван Шишман. Дори се твърди, че таен тунел свързвал храма с крепостта над Дунав. Ала кръстокуполната църква от години е затворена и занемарена. Въпреки това тя привлича вниманието с красивата си архитектура и горда осанка. Туристите посещават и

Паметникът на Победата

Издигнат е  високо на живописен хълм над реката през 1906 г.  в чест на 1300 руски и румънски войници, загубили живота си по време на освобождението на България през 1877 година. Наскоро паметникът е бил ремонтиран.Никопол гледка от Шишманова крепостКрай паметника има приятен кът за отмора и за съзерцание на панорамната гледка. Монументът  се вижда и от отсрещния хълм ,к ъдето се извисява Шишманова крепост .Никопол си има още една гордост

Чешмата “Елия” (Сютлийка)

Тя е разположена в приятен парк в центъра на града. Водата на малкото изворче е питейна.

Чешмата "Елия" НикополЧучурът му излиза от автентичен римски саркофаг от II век с изсечен латински надпис под формата на епитафия, която изразява скръбта на римския чиновник Фронтон, по починалата му млада съпруга Елия.

Още идеи за пътешествия по река Дунав в участъка от Видин до Никопол ще откриете във видеото 

Вижте още забележителности наблизо:  Град Белене и остров Персин – 7 причини да ги посетите

До Никопол пътувахме с агенция Травентурия, която периодично провежда екскурзии с кауза за съхраняване на българската природа чиста и дива чрез запознаване на възможно най-много хора отблизо с нейната красота и биологично разнообразие, за което им благодаря .

Лодка за разходка до никополските острови може да резервирате на сайта на сдружени „Амур-Никопол . Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България. Всяка резервирана лодка директно подпомага никополската рибарска общност в съхранението на нейния бит, същност и дейност.Никополски остров

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района. Използвайте филтъра на Booking за по-изгодни оферти:Booking.com

 

Други статии

Поломието – планина под равнината

Veneta Nikolova

Зимна приказка в Родопите

Veneta Nikolova

The Bulgarian Northwest holds unexpected treasures

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!