Image default

Несебър е сред най-старите раннохристиянски митрополии в Европа

В Стария Несебър морските вълни проблясват закачливо зад всеки ъгъл, защото тук всичко е миниатюрно, като макет на кукленски град. Но това, което го превръща в ярка забележителност, са множеството археологически останки и най-вече скупчването на толкова много църкви върху тази малка педя земя.

Петнадесет – толкова са разкритите и консервирани до момента църкви в Несебър, всяка със своята история, дух и архитектура. И всички те са разположени на полуостров, дълъг 840 метра и широк не повече от 350 м. Тесният провлак, който свързва Стария Несебър със сушата, отвежда до една от най-старите раннохристиянски митрополии в Европа.

В продължение на повече от хилядолетие Несебър е бил водещ религиозен център в тази част на Европа.

А иначе първите свидетелства за човешко присъствие са от VІ в. пр. Хр., когато на това късче земя е имало тракийско селище. По-късно на негово място израства укрепен град-държава с амфитеатър и дори с авангардна за времето си водопроводна мрежа.dsc_0378-2Повечето църкви на Стария Несебър обаче са от Средновековието, когато градът преживява небивал разцвет. Именно заради уникалните си храмове, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Според исторически източници през вековете тук е имало около 40 църкви, много от тях обаче са били заличени от времето.

Първите базилики датират от V век, когато градът поддържа много близки отношения с Константинопол по море. Именно по това време Несебър преживява своя първи възход в културно и религиозно отношение.dsc_0362-2По римско време, Черноморието ни било на ръба на империята, твърде далеч от столицата. Но през V в. империята се разделя на две части. Новата столица Константинопол се оказва съвсем близо до Несебър. Това дава мощен тласък на културата в града. Тогава започва бурно строителство на църкви, което продължава и през Средновековието, и дори по време на турското робство.

Мощен подем Несебър преживява и през XIV век при управлението на българския цар Иван Александър,

Той строи нови и нови църкви и манастири. Интересното е, че и несебърската школа по иконопис продължава да функционира дори през османския период, като е особено активна през XVII-XVIII век. Повлияна е от византийските иконописни центрове Атон, остров Крит и пр.

Учебник по църковна архитектура – така специалистите наричат Стария Несебър. Но не е необходимо да си експерт или да притежаваш стабилни познания по история или иконография, за да оцениш цялата тази съхранена през вековете красота и изящество. Община Несебър работи по проект, който ще свързва всички петнадесет разкрити църкви в туристически маршрут. А безспорният шедьовър сред тези бижута на църковната архитектура е „Св. Стефан”.dsc_0372-2Това е най-посещаваният обект и единствената църква с почти изцяло запазени оригинални стенописи от XVI век. Строена е през X век, но от този период има останали само малки фрагменти от стенописите. Друг уникален храм е църквата „Христос Пантократор”. Разположена е на площада до пощата. Тя е най-добре запазената. Само камбанарията й е малко разрушена, а иначе е автентична в оригиналния си вид от XIV век, когато е строена. Всъщност много църкви в града са от периода XIII-XIV в.

Емблематична за Несебър  е църквата  „Св. София”  или Старата митрополия

Тя е най-големият строен някога храм в Несебър. Постройката е от V век! Зидана е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с великолепни мозайки. На практика на малко места в България, а и в Европа, може да видите следи от църкви от този далечен период.dsc_0116-1В продължение на повече от хилядолетие тук строителството на църкви не е прекъсвало. Наличието на множеството запазени храмове се дължи на факта, че градът е разположен на малък полуостров, донякъде изолиран от сушата и от досега на вражески сили. Нищо чудно, че Старият Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват. Това е и единственият цял български град, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Кликнете върху снимка по-долу, за да ви излезе в галерия 

/ За да излезете от галерията кликнете върху  бутона Esc на вашата клавиатура/

Пътешествия без край. Венета Николова

 Booking.com

 

 

Други статии

Един египетски скарабей променя представите ни за миналото

Veneta Nikolova

Елеонора Крюгер от Габарево или принцеса Анастасия от Екатеринбург?

Veneta Nikolova

Петропавловският манастир -„Мен не ме докосна меч и робство, ни огън и земетръс“

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!