Image default

Несебър е сред най-старите раннохристиянски митрополии в Европа

В Стария Несебър морските вълни проблясват закачливо зад всеки ъгъл, защото тук всичко е миниатюрно, като макет на кукленски град. Но това, което го превръща в ярка забележителност, са множеството археологически останки и най-вече скупчването на толкова много църкви върху тази малка педя земя.

Петнадесет – толкова са разкритите и консервирани до момента църкви в Несебър, всяка със своята история, дух и архитектура. И всички те са разположени на полуостров, дълъг 840 метра и широк не повече от 350 м. Тесният провлак, който свързва Стария Несебър със сушата, отвежда до една от най-старите раннохристиянски митрополии в Европа.

В продължение на повече от хилядолетие Несебър е бил водещ религиозен център в тази част на Европа.

А иначе първите свидетелства за човешко присъствие са от VІ в. пр. Хр., когато на това късче земя е имало тракийско селище. По-късно на негово място израства укрепен град-държава с амфитеатър и дори с авангардна за времето си водопроводна мрежа.dsc_0378-2Повечето църкви на Стария Несебър обаче са от Средновековието, когато градът преживява небивал разцвет. Именно заради уникалните си храмове, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Според исторически източници през вековете тук е имало около 40 църкви, много от тях обаче са били заличени от времето.

Първите базилики датират от V век, когато градът поддържа много близки отношения с Константинопол по море. Именно по това време Несебър преживява своя първи възход в културно и религиозно отношение.dsc_0362-2По римско време, Черноморието ни било на ръба на империята, твърде далеч от столицата. Но през V в. империята се разделя на две части. Новата столица Константинопол се оказва съвсем близо до Несебър. Това дава мощен тласък на културата в града. Тогава започва бурно строителство на църкви, което продължава и през Средновековието, и дори по време на турското робство.

Мощен подем Несебър преживява и през XIV век при управлението на българския цар Иван Александър,

Той строи нови и нови църкви и манастири. Интересното е, че и несебърската школа по иконопис продължава да функционира дори през османския период, като е особено активна през XVII-XVIII век. Повлияна е от византийските иконописни центрове Атон, остров Крит и пр.

Учебник по църковна архитектура – така специалистите наричат Стария Несебър. Но не е необходимо да си експерт или да притежаваш стабилни познания по история или иконография, за да оцениш цялата тази съхранена през вековете красота и изящество. Община Несебър работи по проект, който ще свързва всички петнадесет разкрити църкви в туристически маршрут. А безспорният шедьовър сред тези бижута на църковната архитектура е „Св. Стефан”.dsc_0372-2Това е най-посещаваният обект и единствената църква с почти изцяло запазени оригинални стенописи от XVI век. Строена е през X век, но от този период има останали само малки фрагменти от стенописите. Друг уникален храм е църквата „Христос Пантократор”. Разположена е на площада до пощата. Тя е най-добре запазената. Само камбанарията й е малко разрушена, а иначе е автентична в оригиналния си вид от XIV век, когато е строена. Всъщност много църкви в града са от периода XIII-XIV в.

Емблематична за Несебър  е църквата  „Св. София”  или Старата митрополия

Тя е най-големият строен някога храм в Несебър. Постройката е от V век! Зидана е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с великолепни мозайки. На практика на малко места в България, а и в Европа, може да видите следи от църкви от този далечен период.dsc_0116-1В продължение на повече от хилядолетие тук строителството на църкви не е прекъсвало. Наличието на множеството запазени храмове се дължи на факта, че градът е разположен на малък полуостров, донякъде изолиран от сушата и от досега на вражески сили. Нищо чудно, че Старият Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват. Това е и единственият цял български град, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Кликнете върху снимка по-долу, за да ви излезе в галерия 

/ За да излезете от галерията кликнете върху  бутона Esc на вашата клавиатура/

Пътешествия без край. Венета Николова

 Booking.com

 

 

Други статии

Тракийска колесница на 23 века разбулва загадки от миналото

Veneta Nikolova

Белинташ, Кръстова гора, село Борово – енергийни места в Родопите

Veneta Nikolova

Петропавловският манастир -„Мен не ме докосна меч и робство, ни огън и земетръс“

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!