Image default

Неразгадаемият Йеронимус Бош – 500 години по-късно VIDEO

Йеронимус Бош е роден в 1450 г. в южната част на Нидерландия. Определян е като първият предвестник на сюрреализма. До наши дни e оцеляла много малка част от творбите му. А най-известните сред тях са триптихите „Градината на земните удоволствия“ и „Изкушението на Свети Антоний“.

Векове наред мислители и изкуствоведи напразно се опитват да дешифрират изкуството му.

Картините му са населени с образи на демони и полухора, на фантастични животни и машини. Пренасят ни в непознати територии на подсъзнанието и изследват човешкия облик на злото.

По повод 500-годишнината от смъртта на Йеронимус Бош родният му град Den Bosch бе домакин на мащабна ретроспекция на творчеството му. Изложбата бе организирана от интердисциплинарен научен екип, който от години изследва загадъчния свят на холандския художник. Усилията на учените бяха заснети от режисьора Питър ван Хюистий в документалния филм „ Докоснат от дявола“.

Музеят „Прадо“ в Мадрид е  собственик на най-голямата в света колекция с произведения на Йеронимус Бош

Неотдавна музеят представи в юбилейна изложба почти цялото му творческо наследство. Само за първите два месеца експозицията е била посетена от над половин милион души. А за да направят шедьовъра „Градината на земните удоволствия“  достъпен за по-широката публика, екип от режисьори, фотографи и специалисти по история на изкуството създадоха интерактивна версия на триптиха, позволяваща той да бъде разгледан в детайли с най-малките мазки на четката и пукнатини в боята.

И още една инициатива, посветена на Бош – посетителите на музея Мотти в холандския град Бреда, могат да видят гигантската видео инсталация на съвременната версия на „Градината на земните удоволствия“. Фантастичната 3D анимация е населена с гротескни същества, които превъплъщават низките страсти на Западната цивилизация през 21 век – суета, консуматорство, егоизъм, бягство от реалността, похот, упадък. 500 години след смъртта на великия холандски художник, човешката природа остава неизменна. А творбите му – все така хипнотични и неразгадаеми.

Вижте видеото :

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

1964 като „1984“ – България през соца в комикси на Робърт Кръмб VIDEO

Veneta Nikolova

10 чудни идеи за разходки край Дунав – от Видин до Никопол

Veneta Nikolova

Церово – меандрите на Искър, Джуглата, Подмола и други красоти

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!