Image default

На кино като насън или  фабрика за мечти в полите на Витоша

Киното е магия, илюзия, бягство от реалността, водовъртеж от емоции… Но и индустрия за милиарди!  Оказва се, че немалка част от хитовете,  които се въртят по световните екрани, са заснети не къде да е, а в подножието на Витоша. Тук, на хвърлей от столичния град, се намира най-голямата  фабрики за мечти в Източна Европа. Това е киноцентър Бояна  известен още като „Ню Бояна“.

DSC_0033 (2)

Затегни колана, поеми дълбоко дъх и се приготви за поредното шеметно преживяване. Защото в софийския Холивуд всичко е възможно.

Като например да пропътуваш хилядолетия напред или назад във времето, за да станеш свидетел на гладиаторска битка в римски колизеум. Или да се озовеш в центъра на гангстерска престрелка по улиците на Ню Йорк или да прекосиш  пустинята Гоби, изнемощял от жажда и глад, в опит да избягаш от сталински лагер… Можеш да срещнеш екзотичната Салма  Хайек в някое затънтено близкоизточно градче или пък да се сблъскаш с въоръжените до зъби Силвестър Сталоун и Мел Гибсън.

02_Varsano_Survivor1 (2)Редица холивудски звезди като Пиърс Броснан вече познават България, благодарение на киното. Снимка : „Ню Бояна“

През последните  години за изграждането на студия, декори и закупуване на техника са били инвестирани над 50 млн. евро. До момента софийският Холивуд е бил снимачна площадка на над 180 световни продукции.

В студията в подножието на Витоша са снимани филми като „300: Възходът на империята”, „Черната Далия”, „Конан Варварина“, „Спартак“ , „Бягство“, трите части на „Непобедимите“  и още, и още хитови продукции, които привличат у нас най-ярките звезди от световния кинонебосклон.

Така неусетно София се превърна и в столица на киното.

DSC_0057 (2)

„Нашият киноцентър не предоставя само декори и инфраструктура,  а целия цикъл от технически и творчески услуги, необходими за създаването на една лента“- казва Ярив Лърнър – изпълнителен директор на „Ню Бояна“. А защо в наши дни големите асове на  киноиндустрията избират София  за своя снимачна площадка? Явно причината не е само в ниските разходи.  Има и друго.

DSC_0022 (2)

 „София има страшно много разнообразни от архитектурна гледна точка  сгради от различни епохи – казва Ярив Лърнър. Освен това, хората от бранша да са много добри, така че ако имаш сцени, при които трябва, например да скочиш от влак и да се метнеш на хеликоптер, това е мястото, където да ги реализираш. А иначе има много причини да снимаш филм тук, но главната са българските професионалисти. Те са много талантливи и допринасят за превръщането на съвременното кино в магия. Наскоро открихме обучителен център за кинопрофесионалисти, така че тук нещата тепърва ще се развиват. “

unnamed (2)На сета на “Психиатрията Стоунхърст” с Кейт Бекинсейл, Майкъл Кейн и Бен Кингсли. Снимка : „Ню Бояна“

 

Статисти, асистент-режисьори, каскадьори, гримьори, спецове по визуалните ефекти, техници, а напоследък и все повече актьори

Българската следа е значителна в създаването на световните кинохитове  у нас. Само по филма „Непобедимите 3“  са били наети над 2 хиляди души от българска страна.

DSC_0055 (2)

 „Всички специални ефекти се правят тук – това е огромен обем работа, който се дава изключително на местни екипи – казва Александра Цветкова от „Ню Бояна“. Например „Септември в Шираз“с Ейдриън Броуди е международен проект, завършен изцяло тук – от сценарий до екран. Във всички нива, свързани с реализацията му, са били наети български  екипи.  Повечето копродукции с нашенско участие ползват услугите на студията ни. „Никой не иска нощта“ с Жюлиет Бинош  е една такава продукция между България, Испания и  Франция.”

DSC_0036 (2)

В киноцентър Бояна различните епохи съжителстват рамо до рамо, а географските разстояния са без значение.

Пред захласнатия ти поглед се редят лондонски улици, гръцко селище, средновековен квартал, близкоизточно градче, а на крачка встрани се мъдри античен колизеум. „Имаме си и нюйоркско метро, което за съжаление не е свързано със софийското“-шегува се Александра.

Декорите са толкова реалистични, нищо че са направени от стиропор, а отвътре са кухи. Сценографите редовно ги „преобличат“ и приспособяват за нуждите на дадена продукция или пък визуалните ефекти допълнително се дорисуват виртуално.

„Например тази лондонска улица ще бъде префасонирана в мумбайски квартал във връзка с предстояща продукция на Боливуд “ – обяснява събеседничката ми. Вътрешните сцени пък се снимат в оборудваните по последния писък на техниката студия.

В едно от тях попадаме на възстановка на изоставена планинска хижа. Мястото е злокобно, мебелите са разхвърляни, на масата лежат  следи от недовършена вечеря, стените са оплискани с кръв.  „Не снимай, това е сцена на поредната ни продукция! “ – предупреждава ме Александра. До края на годината „Ню Бояна“ ще реализира 12 проекта – това са все филми с участието на известни звезди, някои от които вече добре познават София.  Фабриката за мечт ни готви още изненади !

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Българска козметика по бабини рецепти

Veneta Nikolova

Красиви изгреви и залези

Veneta Nikolova

Плиоценски парк в Дорково или да съживиш изгубения свят

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!