Image default

„Централен Балкан” е част от еко мрежата PAN Parks

Стотици километри маркирани маршрути, десетки хижи и подслони, разпръснати в най-труднодостъпните кътчета на природата и най-вече нереално красиви, недокоснати от човешка ръка гледки!
 Национален парк „Централен Балкан”, разположен в сърцето на Стара планина, е „златна мина” за хора с приключенски дух, способни с часове да бродят по стръмни планински пътеки, за да стигнат до някой изумително красив водопад, до нащърбено в небето убежище на скални орли или до мрачното гърло на непристъпна пропастна пещера.
 
Като част от европейската екологична мрежа PAN Parks„Централен Балкан” опазва най-доброто от природата между Атлантика и Средиземно море.

Това е една от най-непокътнатите и най-строго защитените от закона територии в България. Не случайно през 2003 г. „Централен Балкан” стана част от европейската екологична мрежа PAN Parks, която опазва най-доброто от природата, намиращо се между Атлантика и Средиземно море. Критериите за членство в мрежата са изключително строги. Най-важното изискване е свързано с наличието на добре запазени природни богатства. А в това отношение „Централен Балкан” е истинска съкровищница.

Тук все още можете да срещнете мечка, вълк, дива котка и други животински видове, които отдавна са изчезнали в западноевропейските страни. Да не говорим за птичия свят, представен от 130 редки и застрашени в световен мащаб вида или за обширните букови гори. Те  покриват, като зелени килими, целия масив.

Ако човек реши да грабне раницата и да поеме нагоре в планината срещата му с дивата природа е 100% гарантирана. Малко хора подозират за безценните богатства, стаени сред диплите на Стара планина.

Онова, което е опазило тази природа в почти първичния й вид, е трудната достъпност

Ако имаше пътища и лесен достъп до тези диви места с изключително сложен релеф, цялото това богатство едва ли щеше да оцелее от набезите на масовия туризъм! Теренът не е от най-лесните.

Иска се усилия , за да покориш Стара планина! Но след като човек е вървял 4-5 часа, за да стигне до набелязаната от него точка, усилията му се възнаграждават с уникална среща с непокътнатата природа.

Политиката на Национален парк „Централен Балкан“ е да не превръща защитената територия в забранена зона.

Там където човек може да влезе, за да й се наслади, се опитваме да му създадем удобства. Така че туристите са добре дошли, стига да уважават природата и да се съобразяват с правилата.

 През „Централен Балкан” преминават цели 80 км от трансграничната пешеходна магистрала Е-3.

Тя е добре позната сред любителите на трекинга от цяла Европа.

Маршрутът започва от връх Ком в Западна Стара планина, криволичи по билото на Стара планина, напуска пределите на националния парк и стига до черноморския нос Емине

А това е най-източната точка на планината и на страната ни. Гъста мрежа от хижи и добре поддържани пътеки със съответната маркировка улеснява любителите на трекинга.

„Ръководството на „Централен Балкан“ поддържа  общо 430 км пешеходни пътеки и 47 маршрута. Те отвеждат  до различни природни забележителности.

В парка са „начертани” и тематични маршрути. Движейки се по тях, туристите могат да се запознаят с определен растителен вид, да стигнат до някое природно явление или до панорамна площадка, от която се разкрива фантастична гледка към близките върхове.

По тези пътеки са поставени информационни табла, има изградени дървени мостове, стълби, навеси, заслони и пр.

Но най-зрелищната атракция на „Централен Балкан” са водопадите

За парка са характерни високите водопади .

 Тук се намира и най-високият водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало с височина 124,5 метра.

Бавското пръскало пък е водопад, който не е толкова висок, около 54 м. Но хубавото е, че пътеката отвежда посетителя на едно страхотно място – там, където той се ражда, на самия скок на пръскалото, където реката се превръща във водопад. На много малко места човек може да стигне до такова вълшебно място! Освен тази екопътека, изключително популярна е Бяла река край Калофер, която отвежда до много красиви каньони. Популярна е и екопътеката до Видимско пръскало в района на гр. Априлци. Водната каскада е с височина на пада 80 м и се спуска по отвесна каменна стена, дълга 500 м!”

Венета Николова. Пътешествия без край

Други статии

7 идеи за разходки около Велико Търново

Veneta Nikolova

Пропадалото или Тектонски гребен Калето – да се изгубиш в каменната долина

Veneta Nikolova

10 чудни идеи за разходки край Дунав – от Видин до Никопол

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!