Image default

Най–горещият гейзер в Европа извира в центъра на Сапарева баня

В сравнение със събратята му на други места по света, гейзерът в Сапарева баня не е толкова зрелищен, но е най–горещият в Европа !
Преди няколко години гейзерът изглеждаше. така.Предишният му облик ми харесваше повече.Доста занемарен ми се струва сега!

Страната с най–много гейзери в Европа несъмнено е малката островна държава Исландия, известна със стотиците си горещи извори, заскрежени пейзажи и действащи вулкани. Извиращите от земята води и пари, които се извисяват до 40–50 метра в небето, са най–търсената атракция.

Противно на очакванията обаче най–горещият гейзер в Европа се намира не в Исландия, а близо 3 700 км. южно от страната на викингите, в подножието на Рила планина, там където се е приютил един малък български град – Сапарева баня. Околоприродната забележителност е обособен специален парк.

Сапарева баня център

  А гейзерът, който извира от 73 м. дълбочина, сякаш танцува ритмично.

На определени интервали водната струя изригва, обгърната от кълба горещи изпарения, които се разпръскват на милиарди прозрачни капчици. За разлика от исландския му конкурент, нашенският гейзер е по– нисък – издига се на не повече от 18 м.. Затова пък е горещ, много горещ!

При ветровито време трябва да се стои настрани от водния стълб, тъй като пръските могат да опарят по–напористите. Температурата му е 103 градуса, или с поне 20 градуса по–висока от тази на исландските му събратя.  Местните отдавна използват както подобава тази негова особеност . Какъв по–лесен и забавен начин набързо да свариш яйцата за закуска, например!

Бабите го правят. Например – варят картофи за животните. Пълнят кофите и ги поставят във водата и след известно време те се сваряват. Може по същия начин да сварите бурканите със зимнина.

Горещата водата в Сапарева баня се използва и за  пръскане на лозите и на дворните асми против различни листни болести.

Освен това е незаменим енергиен източник. За целта е изградена малка геотермална централа, с която се отопляват детската градина, училището, читалището, поликлиниката, санаториума, новата баня…

Кипящият воден стълб на Сапарева баня  се е превърнал в туристическа емблема на града. А кулинарното му превъплъщение е специалитетът „Гейзерът”.  Предлага се в един от местните ресторанти и представлява дълъг шиш с набучени мръвки от различни видове меса, символизиращи, според съдържателите на заведението, изригването на горещия гейзер.

Сапарева баня спа хотел

Освен че е гореща, водата на Сапарева баня е и лековита. Това нейно свойство било познато още от  римляните, които основали тук свой град. Останки от него са били разкрити през 50–те години на XX век по време на строителството на местния санаториум. От тогава тук започва да се развива балнеотуризмът.

Водата на Сапарева баня оказва добро въздействие върху болестите на опорно–двигателния апарат, на нервната система, на кожни и гинекологични заболявания и пр. Освен в санаториума, водни процедури се предлагат и в спа центровете на двата градски хотела, както и в новооткритата модерна баня.

Градът е тихо и спокойно място за почивка или разходка, заобиколен от стрелналите се към небето склонове на Рила.  Разходете се по стръмните му улички , хапнете вкусно и евтино в някои от ресторантчетата в центъра му, разгледайте старите му църкви, които пазят духа на Възраждането.

Курортът Паничище

Само на 10 км. от Сапарева баня, високо в Рила или по-точно на 1 400 м. надморска височина , се намира курортът Паничище, който е приятна изненада за любителите на природата и пешеходните преходи. Хубавото е, че за разлика от други приказни кътчета на българската природа, Паничище не е презастроен с мутрафонски комплекси.

Има хотели, някои от тях с басейни и всякакви екстри, други занемарени или изоставени, но те са разпръснати сред борови горички, на прилично разстояние един от друг.  Тук въздухът е чист и вкусен, пропит с аромата на смола. Разнообразие от пешеходни преходи примамват планинарите да потънат в прегръдката на Рила. Паничище е изходен пункт към високите части на планината , както и към Рилските езера.

По-мързелитиве /а те преобладават/ използват лифта на Паничище, който ги стоварва директно на езерата, за да си спестят няколкочасовия преход и потенето по стръмните планински чукари.  За жалост именно този тип туристи са най-големите замърсители на природата, накърнявайки  крехкото биоравновесие на това целунато от вечността място. Самият курорт разполага с няколко ски писти, включително и със специална писта за спускане с шейни. Но лично аз предпочитам планината през лятото!

 Село Сапарево

Сапарево до Сапарева баняСъвсем близо до Сапарева баня е и малкото село Сапарево с неговата живописна църква „Св. Богородица“ от 1861–64 г. Твърди се,че е умалено копие  на църквата на Рилския манастир. Построена е върху старо оброчище след като на местен жител му се явила Богородица и му заръчала да издигне църква.

DSC_0092 (2)

Светата майка  подсказала на човечеца къде точно да копае, за да намери необходимите за строежа пари. Котелът, в който открил заровените златни монети и до днес се съхранява като реликва в църквата. В района има множество стари манастири и църкви, всяка със своята история и легенди, които си струва да бъдат разгледани.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova
Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.


Booking.com

Други статии

Един зимен уикенд в село Кюлевча

Veneta Nikolova

Град Белица с букет от предложения за екотуризъм

Veneta Nikolova

Дуранкулак – плажът, езерото, птиците и хилядолетният каменен град

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!