Image default

Мъглижкият манастир – святост и красота в прегръдката на Балкана

Въпреки че е обновен и добре поддържан, Мъглижкият манастир „Свети Николай“  не е изгубил нищо от патината на времето и излъчващата покой и святост атмосфера. Спретнати сгради във възрожденски стил ограждат отвсякъде потъналия в цветя двор. Докато се разхождам по скърцащите под краката ми дървени чардаци, се наслаждавам на красивите гледки към отсрещните върхове на Стара планина. Малко хора се сещат да се отбият тук, за да се усамотят и да поемат глътка духовност далеч от хорската суета.

Къде се намира Мъглижкият Манастир

Светата обител се намира в Стара планина на по-малко от 2 км. северно от областния град Мъглиж и на едва 14 км. от гр. Казанлък.

Мъглиж и манастира

Ние съчетахме посещението на манастира с разходка до никому известното село Селце, разположено на 16 км. от светата обител. Вижте : Да избягаш на края на света в приказното село Селце.  Мъглижкият манастир предлага и възможност за нощувки в монашески килии. Но лично аз не съм отсядала там и не знам какви са условията.

Какво знаем за миналото на това пропито с духовност място

Оказва се – почти нищо! Историците обаче са единодушни в едно – че и в най-смутните времена на Османското владичество, Мъглижкият манастир е пазел българския дух и православната вяра. И че още през 16 в. в обителта се подготвяли свещеници за цяла Южна България. Освен това доста кръв се е проливала тук и в околностите по време на владичеството.

Мъглижки манастир църкваСпоред писмени източници, през  1623 г. еничарският предводител Склав пристига в Мъглиж, за да събира кръвен данък. Подплашени, хората скрили децата си в манастира. И понеже монасите не ги издали, за назидание обителта била опожарена, а свещениците – до един обезглавени.

Днес Мъглижкият манастир „Свети Николай“ посреща посетителите си с гордата осанка на еднокорабната си църква, издигната на мястото на предишен православен храм, чийто руини са разпилени в околностите.

Манастирът е бил многократно опожаряван и възстановяван

Последното възобновяване става между 54 и 69-та година на 20-ти век. Тогава той е двукратно реконструиран и напълно възстановен. През Възраждането  тук е било открито мъжко училище, а няколко години по-късно – и  женско такова. През 1870 г. училището прераства в прогимназия. Освен това в манастира е имало изключителна богата библиотека. За жалост по-голяма част от архива й изгорял по време на Руско- турската освободителна война през 1877-78 г.. Предполага се, че тук нееднократно е отсядал Апостолът на Свободата Васил Левски.

Мъглижки манастир килийно училищеВ наши дни килията на Левски, както и килийното училище,  са възстановени. Тези своеобразни  музеи, заедно с църквата, двата параклиса и стопанските сгради се поддържат от доброволци, а духовният водач на светата обител е дядо Йоан – единственият обитател на Божия дом.

Православие и католицизъм рамо до рамо в един стенопис

В църквата на Мъглижкия манастир съществува нещо, уникално за Европа. Става дума за един иконопис, на който заедно са изобразени Светите Братя Кирил и Методий и Св. Патрик – покровител на Ирландия.

Мъглижки манастир Свети ПатрикСпоред местна легенда необичайната фреска била поръчана и изписана с дарения на неизвестен ирландец. А изследователи  обясняват съществуването й с факта, че и тримата светци са записали имената си в историята на европейската цивилизация, изпълнявайки сходни мисии. Свети Патрик, живял през V век, донесъл християнството сред северните народи. Четири века по-късно Солунските братя превеждат Библията на старобългарски и разпространяват писаното слово сред славяни и българи.

И още нещо прави впечатление – част от българските светци в стенописната украса на църквата, са изрисувани в народни носии.

Мъглиж и манастира – между легенди и реалност

Според разпространена местна легенда, Мъглижкият манастир е основан още по времето на цар Калоян.  С помощта на местното население, царят успял да разбие латинците. В знак на благодарност дал пари да се съгради обителта.

Мъглижки манастир фасадаИнтересна е и историята, свързана с името на Мъглиж. Според литературни източници, през 1454 г. султан Мехмет събира огромна войска и се насочва в района на днешен Казанлък. Уплашили се местните, хукнали да се крият нагоре в планината. Ала турците наближавали.  Ужасени българите отправили отчаяна молитва към небето. Господ ги чул и тутакси спуснал гъста мъгла над хребети и била. Настанала тъма. Султанът и армията му се объркали. До тях долитали неясни викове и те решили, че многобройна българска армия ги напада. Започнали хаотично да се отбраняват, но всъщност се избили до крак помежду си.  Чак тогава се вдигнала мъглата, а хората нарекли града Мъглиж, оттам и Мъглижката света обител.

В миналото Мъглижкият манастир е бил метох

Допреди 5-6 години светата обител се стопанисвала от предприемчивата майка Рахила и още няколко сестри. Но след кончината й за манастира се грижи дядо Йоан, помагат му жени от близкия Мъглиж.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Мъглижки манастир чардакBooking.com

Други статии

Те са самотни и зловещо красиви – вижте 6 църкви в района на Ивайловград

Veneta Nikolova

Геопарк Искър-Панега – оазис на дивата природа

Veneta Nikolova

Згориград – градът зад планината

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!