Image default

Магнетичният Мардин – по следите на древните християни в Турция

Мардин е каменен град в равнината със старинни къщи, пъплещи нагоре по стръмен хълм, увенчан от полу – разрушена крепост. А наоколо – гола монотонна степ, стрелнала се до хоризонта, линееща от жега и безводие. Наричат го „перлата на Югоизточна Турция“ заради красивата  архитектура, представляваща смесица от различни ориенталски стилове.

Мардин Турция
Старата част на Мардин. Не успях да го заснема сутрин, когато е целият окъпан в свелина и се вижда по-ясно как каменните му къщи се сливат със стръмния релеф.
Мардин Турция Център
Напоследък градът започва да придобива облик на търсена туристическа дестинация

Градът се намира в район,  известен като Северна Месопотамия. Тук се усеща силно арабско влияние поради близостта на Сирия. По тези земи, заключени между библейските реки Тигър и Ефрат, са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци, византийци. По-късно се заселват арабите и разбира се, турците. От край време в Мардин и околностите живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място  е средище и духовен център на православните християни в Турция.   Затова градът е известен още като „турският Йерусалим“.

8 причини да посетите  Мардин и околностите :

 

Разходете се из Мардин, изгубете се в каменния лабиринт на тесните му улички

Като всеки ориенталски град Мардин е шумен, хаотичен, непредвидим, преливащ от цветове и аромати. Тесните му  улички са стръмни и минават край стъпаловидно разположени каменни къщи с богата декорация. Докато се разхождате по тях губите представа за време и пространство, защото потъвате в друго измерение. На места вместо улици има стълби и въпросните сокаци са недостъпни за автомобили. Затова често ще видите по тях да се движат магаренца, натоварени със стока. Животинките са украсени целите с шарени пискюли и т.н. щото да радват случайно попадналия по тези места турист.

Всъщност районът е все още малко познат на масовия турист, благодарение на което хората не са се комерсиализирали. Те са любопитни, искрени, сърдечни. През лятото тук живакът скача до 40-50 градуса. За да се осигури някакво течение и прохлада, между отделните улици са обособени сенчести тунели. Посетете местните джамии. Най-важният религиозен храм в града е т.нар. Голямата джамия, която извисява минарето си над каменните къщи и се вижда от почти всяка точка на града.

Мардин Турция
„Култур сокак“ – арт средището на града
Мардин Турция - каменен лабиринт
Разходка в старата част на Мардин

Купете си локум с нар, опитайте сини бадеми, пийте кафе, мързелувайте

Палитрата от сладки изкушения в Мардин е пъстра и неустоима. Нашият гид Енес ни заведе в тясно, изпълнено с ориенталски аромати магазинче, където предлагаха 1001 вида локуми, ядки и всякакви мурафети за небцето и душата. Аз се спрях на локуми с нар и с течен шоколад – божествени!   На централната улица момчета предлагат да опитате местния специалитет – сини захаросани бадеми.  Тук никой не бърза. Времето е разтегливо понятие!  Затова, насладете се на живота и безвремието на чаша черен чай или на силно ароматно кафе. Местните често го поръсват с шамфъстък .

Отбийте се в историческия музей на Мардин

Мардин Турция количка
Детска играчка на няколко хилядолетия

В него са изложени  изумителни артефакти, открити на територията на Северна Месопотамия –  люлка да една от най-древните човешки цивилизации. Това което прави силно впечатление са изящните фигурки на богини майки на няколко хиляди години, както и будеща недоумение детска играчка – малък спортен автомобил с четири колела. Проектиран е с по-големи задни гуми, подобно на днешните състезателни коли.

Запознайте се с малката общност на сирияните

За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюряни или сирияни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на  I век.  В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции.  В град Мардин и околностите живеят към 5 хиляди сирияни,  70 на сто от тях са православни. Езикът им е семитски, той е много близък до арамейския и до езика на Исус Христос.

Мардин Турция манастир
Отец Габриел от манастира „Дейрулзафран“

По света има около един милион сирияни – всички те произхождат от района на Северна Месопотамия и Мардин. Но през средновековието голяма част от тях са  прогонен от тези земи.  Около 300 хиляди християни бягат и в Индия, където основават своя  църква. В наши дни сирияните съжителстват в мир и разбирателство с техните мюсюлмански събратя, макар че в миналото са били доста гонени и клани  … Присъствието на тази малка християнска общност придава допълнителен колорит към  атмосфера на ориенталския град.

Посетете храмовете на православните християни

Мардин Турция - църква
Храмът „Св. Четиридесет Мъченици“ в центъра на Мардин

В Мардин има няколко църкви. Най-известната е Кърклар или „Св. Четиридесет Мъченици“. Построена е през  569 г. За жалост не успяхме да я разгледаме отвътре , защото беше затворена , но ми направи впечатление, че отвън е ремонтирана и с добре поддържана градинка.

Мардин Турция - манастира "Свети Гавраил"
Великолепният православен манастир „Св. Гавраил“
Мардин Турция стенопис
Най-старият стенопис в манастира „Дейрулзафран“ е на 1 200 години, но е реставриран

В околностите на Мардин  се намира старинният манастир „Дейрулзафран“, основан преди 1 500 години. В миналото това бил мъжки манастир. Тук живеели 25 монаси, но в момента  е обитаван само от трима. Посрещна ни отец Габриел, който ни разведе из трите църкви и ни черпи с черен чай. От него разбрахме, че най-древният им  стенопис е на 1200 години.

Най-внушителен е Мор Габриел или манастирът „Свети Гавраил“.
Мардин Турция
Светата обител Мор Габриел грее в цялото си великолепие след ремонта

Той се намира на  около час и половина от Мардин и е истинско архитектурно бижу. Основан е през 397 г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Но пълен разцвет преживява през 7 век, когато тук пристига Свети Гавраил и се заема лично с управлението на манастира и на населяващите го 1500 монаси и послушници. Те живеели аскетично, отдадени на труд и молитва. А някои прекарвали времето си в тесни килии, като завързвали косите си за тавана , за да не падат на земята и да не заспиват.

КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКА, ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ МОР ГАБРИЕЛ !

Отвътре най-старата манастирска църква била цялата покрита със златни декорации. Но по време на нашествието на монголците златните покрития и полилеи са плячкосани, а манастирът е унищожен. През 17 век светата обител е възстановена. Днес за сирияните това е най-святото място след Йерусалим.Тук са погребани много светци с техните реликви, както и няколко хиляди свещеници. Манастирът „Свети Гавраил“ е действащ и се посещава от православни християни от цял свят. Ремонтиран е преди няколко години и грее в цялото си великолепие, кацнал на каменист хълм над равнината на Месопотамия.

Пийте сириянско вино в Мидят, яжте сириянска пица в Кафро

Мардин Турция Мидиат
В град Мидят живее голяма общност от православни християни
Мардин Турция Мидиат къща
Една от къщите, където са заснети турски сериали е превърната в атракция. Входът е 5 турски лири !!

Представителите на местната християнска общност са известни със своята сръчност. Те са неподражаеми дърворезбари, каменоделци и бижутери. Град Мидят се слави още като столицата на сирияните, е разположен на 68 км. от Мардин. Тук се произвеждат фантастични сребърни украшения с филигран.  Може да си купите изящно  бижу на многократно по-ниски цени отколкото у нас. Другото с което местните се гордеят е … виното – нехарактерна за мюсюлманския свят напитка. Оказва се, че местните сирияни произвежда вино от векове. А началото на винопроизводството е поставено не къде да е , а  в близкия манастир Мор Габриел.

Но град Мидят е известен най-вече със своите красиви старинни къщи с богата ориенталска декорация. Тук са заснети доста турски сериали. Затова хората от цяла Турция пристигат  само и само,  за да се докоснат до местата, където са се подвизавали любимите им актьори.

В района се намира Кафро – етнографско село с възстановени типични християнски къщи.  Някога то е било обитавано от занаятчии, но в наши дни е местна туристическа атракция. Нашият гид Енес ни заведе в най-популярното заведение в Кафро – пицарията. Пиците ни бяха огромни, с пресни зеленчуци и мнооого  вкусни  !

Насладете се на мистичната и плодородна равнина на  Месопотамия

Мардин Северна Месопотамия
Типично градче, кацнало на хълм с гледка към равнината, заснето от автобуса в движение !

От  Мардин се открива зашеметяваща гледка към сухата месопотамска степ, която се разстила в подножието на града. Почвата е камениста , тук там зеленеят стръкове храсталаци. Но местните хора от хилядолетия култивират тази земя и отглеждат какво ли не . Докато пътувахме в района на Мардин пред нас се редуваха маслинени гори и култивирани площи с жито, чушки, дини и пр.  И всичко това благодарение на реките Тигър и Ефрат, а в наши дни и на перфектната мрежа от напоителни канали и язовири. Наблизо се намира сирийската граница. Минахме на 10-на метра от двуредната бетонена стена със Сирия. Но нищо не напомня, че отвъд се простира размирна зона и че доскоро /вероятно и все още/ там са шетали бойци на Ислямска държава.  Тази част на Турция е спокойна, мирна, пропита с мистика и екзотика.  Горещо я препоръчвам на любознателните пътешественици.

Помолете местните да ви разкажат легендата за Шахмаран
Мардан Турция
Накипрената жена-змия не ви изпуска от поглед, докато се разхождате в старата част на Мардин.

Докато се разхождате в Мардин ще срещнете на всяка крачка странно изображение, което на пръв поглед ми заприлича на русалка. Но не! Това е Шахмаран –  фантастичен персонаж, който присъства във фолклора на много народи от Близкия изток, но в  Мадрин е на особена почит. Представлява странно същество с лице на красива жена, тяло на дракон, цялото покрито с люспи и змийска опашка завършваща с втора глава.

Шахмаран се счита за повелителка на змиите и пазителка на мъдростта. За нея се носят всякакви легенди – повечето от тях са за противоречивата човешка природа, за любовта и предателството. Местните са убедени, че някога нагиздената мома-змия е живяла в крепостта, която увенчава града. Ето защо от древни времена хората украсявали стените на домовете си с нейни картини. В наши дни образът на Шахмаран ни гледа от килими, бижута,  дърворезби и всякакви сувенири по сергии и по-скъпи магазини.

Как да стигнете до Мардин

800 хилядният Мардин е разделен на стара и на нова част. Модерният град се разстила в подножието на стария и изниква през последните 10-на години. За изграждането на чудесните сгради, паркови пространства, пътища, училища и прочие са вложени милиони. Само на 13 км. се намира модерното летище Мардин с много удобни връзки с цяла Турция. Ние пристигнахме с полет от Истанбул. Повечето хотели са разположени в новата част. /вижте цените на нощувките от линка към Booking.com/ . През последните 3 години туристите значително са се увеличили, дори се говори за истински туристически бум. Цените са малко по-ниски отколкото у нас, така че това донякъде компенсира по – големите транспортни разходи. .

Вместо заключение:

Мардин зад крепостта
Това е по-новата част на стария град. Модерният Мардин представлява гора от чисто нови високи жилищни и административни сгради.

В Мардин прекарах два наситени с впечатления дни по време на едно от най-екзотичните ми пътешествия в Югоизточна Турция.  Градът и околните места ми разкриха непознатото лице на Турция –  древна, мистична, необяснима, белязана от хилядолетното присъствие на различни цивилизации, религии и представи за света и нашето място в него.

Пренесете се в още едно  кътче, пропито с мистика и легенди : Кападокия на древните християни, дервишите и … балоните

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

Други статии

Потайностите на Ухловица

Veneta Nikolova

I’m in love with my car !

Veneta Nikolova

Being a Rhodope farmer

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!