Image default

Магнетичният Мардин – по следите на древните християни в Турция

Мардин е каменен град в равнината със старинни къщи, пъплещи нагоре по стръмен хълм, увенчан от полу – разрушена крепост. А наоколо – гола монотонна степ, стрелнала се до хоризонта, линееща от жега и безводие. Наричат го „перлата на Югоизточна Турция“ заради красивата  архитектура, представляваща смесица от различни ориенталски стилове.

Мардин Турция
Старата част на Мардин. Не успях да го заснема сутрин, когато е целият окъпан в свелина и се вижда по-ясно как каменните му къщи се сливат със стръмния релеф.
Мардин Турция Център
Напоследък градът започва да придобива облик на търсена туристическа дестинация

Градът се намира в район,  известен като Северна Месопотамия. Тук се усеща силно арабско влияние поради близостта на Сирия. По тези земи, заключени между библейските реки Тигър и Ефрат, са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци, византийци. По-късно се заселват арабите и разбира се, турците. От край време в Мардин и околностите живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място  е средище и духовен център на православните християни в Турция.   Затова градът е известен още като „турският Йерусалим“.

8 причини да посетите  Мардин и околностите :

 

Разходете се из Мардин, изгубете се в каменния лабиринт на тесните му улички

Като всеки ориенталски град Мардин е шумен, хаотичен, непредвидим, преливащ от цветове и аромати. Тесните му  улички са стръмни и минават край стъпаловидно разположени каменни къщи с богата декорация. Докато се разхождате по тях губите представа за време и пространство, защото потъвате в друго измерение. На места вместо улици има стълби и въпросните сокаци са недостъпни за автомобили. Затова често ще видите по тях да се движат магаренца, натоварени със стока. Животинките са украсени целите с шарени пискюли и т.н. щото да радват случайно попадналия по тези места турист.

Всъщност районът е все още малко познат на масовия турист, благодарение на което хората не са се комерсиализирали. Те са любопитни, искрени, сърдечни. През лятото тук живакът скача до 40-50 градуса. За да се осигури някакво течение и прохлада, между отделните улици са обособени сенчести тунели. Посетете местните джамии. Най-важният религиозен храм в града е т.нар. Голямата джамия, която извисява минарето си над каменните къщи и се вижда от почти всяка точка на града.

Мардин Турция
„Култур сокак“ – арт средището на града
Мардин Турция - каменен лабиринт
Разходка в старата част на Мардин

Купете си локум с нар, опитайте сини бадеми, пийте кафе, мързелувайте

Палитрата от сладки изкушения в Мардин е пъстра и неустоима. Нашият гид Енес ни заведе в тясно, изпълнено с ориенталски аромати магазинче, където предлагаха 1001 вида локуми, ядки и всякакви мурафети за небцето и душата. Аз се спрях на локуми с нар и с течен шоколад – божествени!   На централната улица момчета предлагат да опитате местния специалитет – сини захаросани бадеми.  Тук никой не бърза. Времето е разтегливо понятие!  Затова, насладете се на живота и безвремието на чаша черен чай или на силно ароматно кафе. Местните често го поръсват с шамфъстък .

Отбийте се в историческия музей на Мардин

Мардин Турция количка
Детска играчка на няколко хилядолетия

В него са изложени  изумителни артефакти, открити на територията на Северна Месопотамия –  люлка да една от най-древните човешки цивилизации. Това което прави силно впечатление са изящните фигурки на богини майки на няколко хиляди години, както и будеща недоумение детска играчка – малък спортен автомобил с четири колела. Проектиран е с по-големи задни гуми, подобно на днешните състезателни коли.

Запознайте се с малката общност на сирияните

За нас, християните , Мардин е специален, защото тук живее една от най-древните християнски общности в света, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сюряни или сирияни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на  I век.  В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции.  В град Мардин и околностите живеят към 5 хиляди сирияни,  70 на сто от тях са православни. Езикът им е семитски, той е много близък до арамейския и до езика на Исус Христос.

Мардин Турция манастир
Отец Габриел от манастира „Дейрулзафран“

По света има около един милион сирияни – всички те произхождат от района на Северна Месопотамия и Мардин. Но през средновековието голяма част от тях са  прогонен от тези земи.  Около 300 хиляди християни бягат и в Индия, където основават своя  църква. В наши дни сирияните съжителстват в мир и разбирателство с техните мюсюлмански събратя, макар че в миналото са били доста гонени и клани  … Присъствието на тази малка християнска общност придава допълнителен колорит към  атмосфера на ориенталския град.

Посетете храмовете на православните християни

Мардин Турция - църква
Храмът „Св. Четиридесет Мъченици“ в центъра на Мардин

В Мардин има няколко църкви. Най-известната е Кърклар или „Св. Четиридесет Мъченици“. Построена е през  569 г. За жалост не успяхме да я разгледаме отвътре , защото беше затворена , но ми направи впечатление, че отвън е ремонтирана и с добре поддържана градинка.

Мардин Турция - манастира "Свети Гавраил"
Великолепният православен манастир „Св. Гавраил“
Мардин Турция стенопис
Най-старият стенопис в манастира „Дейрулзафран“ е на 1 200 години, но е реставриран

В околностите на Мардин  се намира старинният манастир „Дейрулзафран“, основан преди 1 500 години. В миналото това бил мъжки манастир. Тук живеели 25 монаси, но в момента  е обитаван само от трима. Посрещна ни отец Габриел, който ни разведе из трите църкви и ни черпи с черен чай. От него разбрахме, че най-древният им  стенопис е на 1200 години.

Най-внушителен е Мор Габриел или манастирът „Свети Гавраил“.
Мардин Турция
Светата обител Мор Габриел грее в цялото си великолепие след ремонта

Той се намира на  около час и половина от Мардин и е истинско архитектурно бижу. Основан е през 397 г. от Свети Самуил и Свети Симеон. Но пълен разцвет преживява през 7 век, когато тук пристига Свети Гавраил и се заема лично с управлението на манастира и на населяващите го 1500 монаси и послушници. Те живеели аскетично, отдадени на труд и молитва. А някои прекарвали времето си в тесни килии, като завързвали косите си за тавана , за да не падат на земята и да не заспиват.

КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКА, ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ МОР ГАБРИЕЛ !

Отвътре най-старата манастирска църква била цялата покрита със златни декорации. Но по време на нашествието на монголците златните покрития и полилеи са плячкосани, а манастирът е унищожен. През 17 век светата обител е възстановена. Днес за сирияните това е най-святото място след Йерусалим.Тук са погребани много светци с техните реликви, както и няколко хиляди свещеници. Манастирът „Свети Гавраил“ е действащ и се посещава от православни християни от цял свят. Ремонтиран е преди няколко години и грее в цялото си великолепие, кацнал на каменист хълм над равнината на Месопотамия.

Пийте сириянско вино в Мидят, яжте сириянска пица в Кафро

Мардин Турция Мидиат
В град Мидят живее голяма общност от православни християни
Мардин Турция Мидиат къща
Една от къщите, където са заснети турски сериали е превърната в атракция. Входът е 5 турски лири !!

Представителите на местната християнска общност са известни със своята сръчност. Те са неподражаеми дърворезбари, каменоделци и бижутери. Град Мидят се слави още като столицата на сирияните, е разположен на 68 км. от Мардин. Тук се произвеждат фантастични сребърни украшения с филигран.  Може да си купите изящно  бижу на многократно по-ниски цени отколкото у нас. Другото с което местните се гордеят е … виното – нехарактерна за мюсюлманския свят напитка. Оказва се, че местните сирияни произвежда вино от векове. А началото на винопроизводството е поставено не къде да е , а  в близкия манастир Мор Габриел.

Но град Мидят е известен най-вече със своите красиви старинни къщи с богата ориенталска декорация. Тук са заснети доста турски сериали. Затова хората от цяла Турция пристигат  само и само,  за да се докоснат до местата, където са се подвизавали любимите им актьори.

В района се намира Кафро – етнографско село с възстановени типични християнски къщи.  Някога то е било обитавано от занаятчии, но в наши дни е местна туристическа атракция. Нашият гид Енес ни заведе в най-популярното заведение в Кафро – пицарията. Пиците ни бяха огромни, с пресни зеленчуци и мнооого  вкусни  !

Насладете се на мистичната и плодородна равнина на  Месопотамия

Мардин Северна Месопотамия
Типично градче, кацнало на хълм с гледка към равнината, заснето от автобуса в движение !

От  Мардин се открива зашеметяваща гледка към сухата месопотамска степ, която се разстила в подножието на града. Почвата е камениста , тук там зеленеят стръкове храсталаци. Но местните хора от хилядолетия култивират тази земя и отглеждат какво ли не . Докато пътувахме в района на Мардин пред нас се редуваха маслинени гори и култивирани площи с жито, чушки, дини и пр.  И всичко това благодарение на реките Тигър и Ефрат, а в наши дни и на перфектната мрежа от напоителни канали и язовири. Наблизо се намира сирийската граница. Минахме на 10-на метра от двуредната бетонена стена със Сирия. Но нищо не напомня, че отвъд се простира размирна зона и че доскоро /вероятно и все още/ там са шетали бойци на Ислямска държава.  Тази част на Турция е спокойна, мирна, пропита с мистика и екзотика.  Горещо я препоръчвам на любознателните пътешественици.

Помолете местните да ви разкажат легендата за Шахмаран
Мардан Турция
Накипрената жена-змия не ви изпуска от поглед, докато се разхождате в старата част на Мардин.

Докато се разхождате в Мардин ще срещнете на всяка крачка странно изображение, което на пръв поглед ми заприлича на русалка. Но не! Това е Шахмаран –  фантастичен персонаж, който присъства във фолклора на много народи от Близкия изток, но в  Мадрин е на особена почит. Представлява странно същество с лице на красива жена, тяло на дракон, цялото покрито с люспи и змийска опашка завършваща с втора глава.

Шахмаран се счита за повелителка на змиите и пазителка на мъдростта. За нея се носят всякакви легенди – повечето от тях са за противоречивата човешка природа, за любовта и предателството. Местните са убедени, че някога нагиздената мома-змия е живяла в крепостта, която увенчава града. Ето защо от древни времена хората украсявали стените на домовете си с нейни картини. В наши дни образът на Шахмаран ни гледа от килими, бижута,  дърворезби и всякакви сувенири по сергии и по-скъпи магазини.

Как да стигнете до Мардин

800 хилядният Мардин е разделен на стара и на нова част. Модерният град се разстила в подножието на стария и изниква през последните 10-на години. За изграждането на чудесните сгради, паркови пространства, пътища, училища и прочие са вложени милиони. Само на 13 км. се намира модерното летище Мардин с много удобни връзки с цяла Турция. Ние пристигнахме с полет от Истанбул. Повечето хотели са разположени в новата част. /вижте цените на нощувките от линка към Booking.com/ . През последните 3 години туристите значително са се увеличили, дори се говори за истински туристически бум. Цените са малко по-ниски отколкото у нас, така че това донякъде компенсира по – големите транспортни разходи. .

Вместо заключение:

Мардин зад крепостта
Това е по-новата част на стария град. Модерният Мардин представлява гора от чисто нови високи жилищни и административни сгради.

В Мардин прекарах два наситени с впечатления дни по време на едно от най-екзотичните ми пътешествия в Югоизточна Турция.  Градът и околните места ми разкриха непознатото лице на Турция –  древна, мистична, необяснима, белязана от хилядолетното присъствие на различни цивилизации, религии и представи за света и нашето място в него.

Пренесете се в още едно  кътче, пропито с мистика и легенди : Кападокия на древните християни, дервишите и … балоните

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на Мардин. За по-изгодни оферти използвайте филтъра на търсачката:

Booking.com

Други статии

Мъглижкият манастир – святост и красота в прегръдката на Балкана

Veneta Nikolova

България на вкусовете и ароматите или радости за душата и небцето

Veneta Nikolova

Трапецовидни скални ниши – мистерии и митове в Източните Родопи

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!