Image default

Пишман туристи в Лондон ? Как да НЕ провалите мечтаното пътуване

Лондон е необятен, многопластов град, изпълнен с енергия и контрасти. Някои се влюбват в него от пръв поглед,  други смятат че е прекалено мрачен и високомерен, но никой не остава безразличен. Казват че това е един от най-добрите градове за живеене в света, но и един от най-скъпите. Може би затова по лондонските улици не гъмжи от български туристи.  Дълго и внимателно подготвях пътуването и въпреки това допуснах някои грешки, които можех да си спестя. Но пък предотвратих други. На принципа „Не питай старило, питай патило“ , ето

Няколко  грешки, които да НЕ допускате в Лондон

Смятате, че отвратителното лондонско време е литературно клише

Или вярвате на метеорологични прогнози и на познати, които твърдят че Лондон НЕ е дъждовен град, а е слънчев и топъл. На едно място в интернет прочетох дори, че бил по-слънчев и от Рим. В средата на март месец самолетът ни се приземи на заснежената писта на летище Лутън.

Лондон Трафалгар
Типичен дъждовен лондонски ден. Разходка на площад Трафалгар

През цялото време ни брулеше леден вятър. Валеше ту дъжд, ту мокър сняг, а влагата проникваше в костите ни. Защото Лондон си е Лондон, а лошото време е част от туристическите му забележителности.

Вместо това  не се доверявайте на синоптици и на сайтове! Тук времето много рязко се променя и не подлежи на никакви прогнози. За да не ви подгони настинка, се движете с чадър, непромокаеми обувки и топли дрехи. И какво от това, че снимките ви са в 50 нюанса сиво ! Просто се въоръжете с примирение и най-вече – с добро настроение.

Какво видяхме и преживяхме ? Вижте краткото видео от пребиваването ни в невероятния Лондон тази пролет.

Забравяте, че не сте в ЕС, че Великобритания отдавна не е част от „европейското ни семейство“

Часове преди да отлетим за Лондон, мой близък иронично ми подхвърли „Нали ще си вземеш международния паспорт“. Моля? Защо? Бях се приготвила да пътувам с личната си карта, по навик. Непростима разсеяност и несъобразителност! Слава богу, срокът на международния ми паспорт изтичаше след три месеца, пътуването все пак се състоя. 🙂

Смятате, че може да разчитате на джиесема си

Озовавате се на непознато място без достъп до интернет, без връзка с близките и с останалата част на света и без възможност да се ориентирате в града. Причината? Не можете да си заредите джиесема. Защо ли ? Защото не сте си взели адаптер (преходник) английски стандарт. Навсякъде в Обединеното кралство контактите са с три правоъгълни отвора.

Лондон мостът милениум
Гледка към моста Милениум от мръсния прозорец на Тейт Модърн

Вместо това, купете си подходящи преходници от България, но имайте предвид, че те не се намират под път и над път в нашите магазини. Затова предвидливо си поръчах две бройки седмица  преди пътуването.

И не забравяйте за скъпия роуминг и интернет, все пак сте извън ЕС. Как да се ориентирате без навигатор в града ли? Ние си свалихме предварително карта на Лондон на Google maps офлайн която обаче не винаги работеше. От няколко места ми препоръчаха Citymapper, като най-добрия навигатор за Лондон, но до него не стигнах!

Не можете да се оправите с пътната обстановка и обърнатото наопаки движение,

заради десните волани на автомобилите. Това може да е доста дезориентиращо, а в даден момент и … стресиращо!  Как безопасно да се придвижвате из града ако не знаете откъде може всеки момент да ви връхлети автомобил ?

Вместо това : върху асфалта е изписано в коя посока да се огледате преди да пресечете пешеходната пътека – наляво или надясно. Така че просто четете, следвайте инструкциите и всичко ще е по ноти!

Планирате нереалистични еднодневни маршрути

Но не съобразявате, че Лондон е много голям град и забележителностите му са отдалечени една от друга. Лондончани казват: „Без значение къде се намираш в града, всичко в Лондон е на 40 минути разстояние .“

Лондон Ситите
Гледка към моста Тауър и небостъргача The Shard

Вместо това опознайте британската столица на части, квартал по квартал. Така ще си спестите време и пари за дълги преходи с градския транспорт. Например – отделете си един ден за Уестминстър, един ден на Сити или пък съчетайте Камдън таун с разходка с лодка до Литъл Венис, един ден за Грийнуич и пр.

Висите с часове на опашка пред туристическите обекти

Вие сте в Лондон за кратко, искате да попиете максимално и да разгледате възможно най-много. Но не сте единствените! Годишно градът се посещава от около 10-12 милиона души, повечето от които се юрват, като вас към основните туристически забележителности.

Лондон крепостта Тауър
Крепостта Тауър – един от символите на кралството с близо 1000-годишна история

Вместо това : Закупете предварително билетите си онлайн от съответните сайтове на обектите, за да не губите ценни часове по опашки. И една екстра – повечето музеи в Лондон са безплатни. Но и за тях е желателна предварителна резервация онлайн, което нищо няма да ви коства.

Купувате си хартиен билет за метрото

Но ви прилошава от цената. Еднократният билет струва  £6.00 ! Цените на билетите за градския транспорт в Лондон зависят от различни фактори, като часови пояси, градски зони и пр. Малцина туристи са в състояние да се ориентират в тази сложна система на ценообразуване , в т.ч. и аз. За цените на билетите вижте Тук !

Забравете за сивотата! Лондон може да бъде и много цветен!
Вместо това:

Всичко живо използва безконтактната карта Oystercard, която осигурява много по- евтино пътуване. С нея билетът в една посока излиза някъде между £1.70 и £5.60, в зависимост от това дали ползвате метро, трамвай или автобус както и от зоните, в които се придвижвате, а също и дали е в час пик и други условия, които така и не разбрах  … Заредете картата с желаната сума и пътувайте спокойно! На ден могат да ви таксуват най-много до £8.10, след което спират да удържат до следващия  ден. Самият носител на Oystercard струва £7. Можете да си го поръчате онлайн или да си го купите от метростанциите. Внимание! Картата се валидира както на влизане, така и на излизане от метростанциите. В противен случай ви таксуват двойно. В автобуса се валидира само на качване.

Лондон Малката Венеция
Кварталът Little Venice или Малката Венеция

Можете също да пътувате с безконтактната си дебитна карта, макар че има вероятност вашата банка всеки път да ви удържа малка сума, защото сте в чужбина и т.н.

Предпочитате да се движите с метрото, защото е много по-бързо и удобно

Но имайте предвид, че спирките са разположени много близко една до друга и не си струва да ползвате метрото за кратки преходи.  Вместо това избягвайте да пътувате под земята, разходете се пеша или с надземен транспорт. Цените на автобусните билети са почти два пъти по-евтини от тези на метрото. Освен това, лондонските червени автобуси са истинска атракция. Струва си човек да си направи city tour с тях, защото от втория им етаж се открива чудна гледка.

Връзвате се на шумно рекламираните hop-on hop-off  бусчета

Те развеждат туристите из града, но пък са скъпи (от гледна точка на средностатистическия български турист).

Биг бен Лондон
Биг Бен на фона на типичните туристически автобуси

Вместо това: Качете се на градския автобус номер 11, чийто маршрут минава покрай водещи забележителности като Биг Бен, площад Трафалгар, катедралата Сен Пол и пр. Една такава разходка ще ви излезе около £1, 75 , което е нищо в сравнение с други опции за организирани турове.

Държите да се набутате на всяка цена в метрото в пиковите часове

Защото много бързате. Интервалите между 7:30 и 9:30 ч. сутринта и 17:00 – 19:00 ч. следобед в Лондонското метро са известни като rush hours, което пък е синоним на ад под земята ! По това време на деня тълпите яростно щурмуват перона и оттам всячески се опитват да се докопат до вагоните. Има случаи на премазани пътници.

Природонаучният музей в Лондон
Природонаучният музей в Лондон

Вместо това използвайте автобус или още по-добре – най-обикновен „кракомобил“, за да се придвижите към желаната цел в тези часови интервали.

Заставате от лявата страна на ескалаторите

Защото знаете правилото, но сте разсеяни или уморени. И не съобразявате, че така може да си навлечете неприятности. За лондончани това е скандално поведение, което не са склонни да отминат без забележка, а понякога и с грубо изблъскване. Вместо това бъдете нащрек, не се бавете пред валидаторите, за да не задържате тълпата, оглеждайте се за джебчии и пр.

Давате £ 40 за гледка от the Shard

The Shard e най-високият небостъргач в цяла Северна Европа и един от символите на Лондон. От върха му се отваря зашеметяваща гледка към града и към река Темза. Билетите се резервират предварително онлайн и струват между £ 39-£ 44 .

London The Garden at 120
The Garden at 120

Вместо това  направете предварителна онлайн резервация за безплатен билет на друга великолепна подобна наблюдателница –  Sky Garden . Градината се намира на върха на небостъргача Walkie Talkie и от нея гледката също е уникална. Ако там няма свободни билети, преместете се в съседство в The Garden at 120 – още една безплатна небесна градина с панорама към околните небостъргачи, за която пък няма нужда дори от резервация.

Храните се с fish and chips ( риба с пържени картофи), настоятелно разпитвате за други „местни ястия“

Защото предполагате, че щом сте в Англия, от вас се очаква да опознаете и високо да оцените блудкавата английска кухня.

Лондон улична храна
Опитахме тайландска кухня

Вместо това, огледайте се – Лондон е космополитен мегаполис, а заедно с това – един невероятно ароматен и вкусен хъб от кухни на всякакви държави, култури и етноси. Сега е моментът да опитате нещо по-екзотично, което ще разпали фантазията и небцето ви.

Ръсите бакшиши наляво и надясно

Не, не е необходимо. На повечето места бакшишът е включен в безобразно високите цени на ресторантите и пъбовете. Така че ако ако не сте в настроение, можете с чиста съвест да си го спестите .

Ако ви предстои път към Лондон, се надявам тези препоръки да са ви от полза. В случай, че имате лични впечатления или пък не сте съгласни с написаното от мен, сте добре дошли да го споделите. Очаквайте скоро и пътеписа ми за забележителностите на Лондон .

Лондон
Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми  по света и у нас. Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova
Вижте къде да отседнете в Лондон. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!

Booking.com

 

Други статии

Топ забележителности на Лондон или какво да видите за краткия си престой

Veneta Nikolova

Фарът на Шабла пази послание към бъдещето

Veneta Nikolova

Село Стоб и Стобските пирамиди – истории за минало и настояще

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!