Image default

Къде можем да открием най-добрите БГ вина?

В наши дни с много майсторство и артистизъм цяла армия от технолози и енолози ваят вкусовия облик на българските вина. А те са се превърнали в неотменна част от българската трапеза и начин на живот. 

Който казва вино, казва и култура, история, кулинария и… туризъм.
Затова все повече винарни у нас разполагат и с дегустационни зали за туристите. Според наблюдатели едно от предимствата ни като „винена” дестинация е невероятното разнообразие от вина – червени, бели, розе, пенливи вина и пр. И цялата тази палитра е достъпна за ценителите на вълшебното питие. 

От Мария Йорданова – председател на Българската асоциация на сомелиерите (БАС), научаваме, че в зависимост от почвата и климатичните особености, страната ни е разделена на пет лозаро-винарски района. И почти навсякъде откриваме малки изби и дори шата със собствени лозя, по подобие на френските. А попаднеш ли в тези кътчета, няма как да не пожелаеш да опиташ от местния сорт вино в дегустационната зала.

Кои са най-благоустроените от туристическа гледна точка винарски региони в България?

„В последните години като че ли фокусът се изтегли към Централна и Южна България – твърди Мария Йорданова. Там са изградени много изби, при това не само с производствени мощности, но и със специални дегустационни зали за туристи и посетители.

Около градовете Пловдив, Стара Загора и Сливен ще откриете най-много винарски изби.

Може би защото там се наляха и много чужди инвестиции поради интерес към този район. Характерното за него е, че е по-плодороден и благодатен от гледна точка на климатичните и почвените условия. Напоследък хотелите по Черноморието и някои планински курорти предлагат еднодневни посещения до близките изби. Става дума обаче само за еднодневни турове в рамките на един регион.

Но ако искаш да се насладиш на по-широка палитра от вкусове и аромати ще трябва да отделиш повече време, а и средства, за да посетиш поне малка част от най-елитните винарските изби и шата в България.
Най-големите ни винарни вече разполагат с хотелска част.
Те успешно предлагат не само дегустации с развлекателна програма, но и спа процедури с вино за разкрасяване и подобряване на тонуса. Наред с това те успешно организират  турове из  страната с посещение на конкурентни винарски изби.

„В България виното и историята вървят ръка за ръка” – казва Мария Йорданова. 

 

 Освен това любителите на винарските турове са и любознателни.

Те използват случая, за да научат нещо повече за местната история, култура и традиции. Така е в района на  Старосел, например. Там заедно с винарския комплекс, ценителите на  виното посещават и тракийския култов храм „Четиньова могила” от V-IV век пр. Хр. 

Чудесна изба има и в Родопите недалеч от Перперикон – скален археологически комплекс от преди осем хиляди години. 

В дегустационните зали често се провеждат възстановки на тракийски
обреди, свързани с виното и почитта към бог Дионис

Из цяла България има разпръснати винарни. Близо до тях ще откриете етнографски комплекси, старинни манастири, тракийски могили, забравени от цивилизацията кътчета на дивата природа…

Да не говорим за различните фестивали и селски събори, където наред с традиционните носии, кръшните хора и доброто настроение, задължителна част от програмата е леещото се в изобилие от бъчви и дамаджани плътно пивко българско винце. Е ха наздраве!

 
Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Балчишката тузла – дива природа, кални бани и здраве по египетския метод

Veneta Nikolova

Завойското езеро и плешивият Исус – познавате ли района на Пирот ?

Veneta Nikolova

Чинията на Бузлуджа – едно от най-красивите изоставени места в света

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!