Image default

Костенец – природа, история и релакс до дупка

Община Костенец е пълна с изненади. Като започнем с лечебната минерална вода и малко известния, но толкова уютен и живописен балнео курорт „Вили Костенец“ и стигнем до Костенския водопад. А какво да кажем за безбройните маршрути до потайностите на Рила ? Съвсем наблизо, в прохода Траянови врата, се намира и античната крепост „Стенос“.

Така че в една октомврийска събота решихме да отскочим до района, за да се докоснем до богатствата на малката община.

 

Как да стигнете до град Костенец и до курорта „Вили Костенец “

Да град Костенец стигнахме за малко повече от час . Намира се на 70 км. югоизточно  от София в полите на Рила планина. Градчето е чисто, спокойно, разполага с малък парк и няколко заведения за бързо хранене, но не блести с нищо особено.  А до курорта „Костенски вили“ стигахме след като прекосихме града, объркахме пътя и се върнахме обратно до правилното кръстовище след моста. Оттам продължихме около 8 км. на юг. Шосето  отвежда право във „Вили Костенец“ / виж картата долу / . Паркирате колата и се оглеждате за пътеката, която стига до водопада на Костенец.

 

Костенският водопад – местната  знаменитост

Курортът „Вили Костенец“ всъщност възниква в близост на симпатичния водопад на р. Чавча. До природната забележителност  се стига по красива пътека с дължина около 500 метра. Препоръчително е да посетите  водопада напролет, когато е по-пълноводен. Местните твърдят, че част от водите на река Чавча се каптират за ВЕЦ-а на язовир Белмекен и това е причината водопадът им да църцори така скромно… Висок е около 10 м. Скалите и естествените ниши около него са защитени от закона, както и редките растителни видове, които виреят наоколо.

В миналото, в непосредствена близост до каскадата, бликали топли минерални извори. Хората използвали това природно богатство, като изкопали в скалите минерална баня. Но при едно земетресение банята била унищожена, а изворите се изгубили. След време лечебната вода започнали да извира от две близки пуктнатини в скалите.

Костенският водопад е изходен пункт за няколко туристически маршрута в тази част на Рила планина. Един от тези маршрути следва поречието на р. Чавча и води до хижа Белмекен.


Спа и релакс до дупка в полите на Рила

„Вили Костенец“ е малък планински балнео курорт, който с нищо не отстъпва на водещите ни спа центрове. И тук попадаме на луксозни комплекси с открити и закрити минерални басейни. Както и на модерно оборудвани спа блокове, предлагащи всевъзможни процедури въз основа на местната лечебна вода. Характерно за нея е, че тя е с температура 46 – 73 °C и е слабо радиоактивна. Подходяща е за лечение на ставите, на периферната нервна система, както и на  гинекологични заболявания.

Напоследък тук никнат нови бази, предлагащи „от пиле мляко“ в областта на съвременното спа. А срещу 18 лв. можете цял ден да се цамбуркате в костенската лечебна вода. И да съчетавате полезното с приятното, като ползвате различните басейни, джакузита, пързалки и прочие водни атракции на един от тукашните спа центрове.  През уикендите мало и голямо пълни хотелите и спа блоковете на планинския курорт, така че е добре човек предварително да си направи резервация.

 

Кратка история на  курорта „Вили Костенец“

Този благословен кът на Рила се прославил още през 19 век с лековитите си води, здравословен климат и магнетични гледки. Сред населението лечебните извори, бликащи до водопада,  се подвизавали под името „Жежката вода”. В началото на 20-ти век  мястото се превръща в интелектуално средище. Тук се намирала вилата на литературния кръг „Мисъл“ на Пенчо Славейков, Пейо Яворов и Петко Тодоров . Те организирали различни сбирки и канели видни писатели като Елин Пелин, Ангел Каралийчев и др. Иван Вазов също обожавал това място. Както и Цар Борис III, който често отдъхвал тук.

През соца  „Вили Костенец“ са обявени за национален балнео курорт. Появяват се редица почивни станции и лечебници, за да потънат в забрава и разруха в първите години на „демокрацията“. В наши дни малкият рилски курорт е магнит за ценителите на спа удоволствията със сравнително ниските си цени и доброто обслужване.

 

За параклиса „Успение Богородично“

Районът около град Костенец изобилства със църкви и параклиси с интересна архитектура и история. Един от тях е параклисът  Успение Богородично“.  Предполага се, че основите му са били положени върху останки от  християнска базилика от 5 век. Параклисът се намира близо до хотелите на „Вили Костенец“ само на 2 км. от Костенския водопад. Достъпен е както пеш, така и с автомобил. От параклиса се открива красива  гледка към рилските върхове и към сгушеното в подножието село Костенец.

 

Защо селото се казва Костенец ?

По време на турското робство населението на Костенец се укривало в крепостта около черквата. През 1372 многочислена турска войска обсадила това място. След продължителни сражения турците успели да превземат крепостта с измама. А през 1666 г. , при поредния опит за ислямизация на населението, църквата е разрушена, а селото –  избито до крак. По-късно костите на жертвите са погребани в масови гробове около църквата. Затова днес селото, градът и общината се казват Костенец /заради костите на избитите/

През 1997 г. на същото място е построен новият параклис с костница на загиналите тук българи. Параклисът е осветен лично от Негово светейшество Патриарх Максим.

 

Траянови врата – Ехо от хилядолетията

На връщане към София решаваме да се отбием и до прохода Траянови врата, за да се гмурнем още по-дълбоко в аналите на историята. Проходът е разположен на 15 км. от Костенец близо до автомагистрала „Тракия“.  Въпреки това няма пряк достъп до магистралата. До Траянови врата се стига по тясно и разбито шосе, което криволичи сред гънките на Средна гора / виж картата долу/

На върха на баира попадаме на паркинг и информационен център. А насреща се очертава силуетът на реставрираната крепост „Стенос“.  Първите писмени сведения за нея са от 3 век, но археолози установяват, че е построена върху селище от бронзовата и желязната епоха.

На това място през 986 г. Самуиловите войски разбиват византийските нашественици на император Василий II .

Обектът бе реставриран преди няколко години с евро средства по спорни критерии. Попадаме на поредната бутафорна възстановка на старинна крепост, която прилича повече на филмов декор или набързо сглобен макет за увеселителен парк. Въпреки това си струва човек да посети това място, защото е пропито с дух и история.  Входът за крепостта е 3 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и пенсионери. Екскурзоводската беседа е 3 лв.

 

Заключение:

На малко повече от час от София попаднахме сред фантастична природа, обагрена от краските на есента. Убедихме се, че община Костенец има какво да предложи на гостите си . Съжалихме, че не ни остана време да разгледаме занаятчийската работилница, както и бутиковата винарна в  близкото село Момин проход. Селото притежава лековити минерални извори с добри хотели. В село Долна баня пък имало ферма за щрауси. А в околностите видяхме табелка на голф клуб. Явно един ден не е достатъчен, за да опознаем всички богатства на тази малка, но толкова богата на забележителности община !

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Други статии

Велико Търново е шампион по туризъм ГАЛЕРИЯ

Veneta Nikolova

Лежерен уикенд в Берковица и Берковския Балкан-„Каква красота в това непознато райче!“

Veneta Nikolova

Полиняно а маре – защо да го посетите поне веднъж в живота си

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!