Image default

Каменните гъби – застинала красота край Кърджали

България не може да се оплаче от липса на чудновати скални явления, които радват окото на пътешественика и не дават мира на фотографи и пътеписци. Такъв е случаят с т.нар. Каменните гъби край кърджалийското селце Бели пласт. То се намира на около 17 км. североизточно от Кърджали. Комплексът от гъбки е разположен съвсем близо до пътя и е една от най-посещаваните забележителности в района /За точното му местонахождение виж картата в края на статията!/

Каменните гъби 1

Тези природни образувания, наподобяващи фантастичен пейзаж от сънищата, са от времето на т.нар. палеоген .  Преди няколко десетки милиона години, тази част на Родопите била дъно на море.

По това време, в резултат на бурна подводна вулканична дейност ,започнало оформянето на въпросните туфи, които в последствие били доизваяни от вятъра и пясъка, превръщайки се в днешните симпатични каменни гъбки.

Каменните гъби 2

Каменните гъби 33

Пънчетата им са доста ронливи и податливи на ерозия, затова пък шапките им са твърди, защото съдържат т.нар. вулканично стъкло. В резултат на всичко това се е оформила разположената край автомобилния път любопитна извънземна каменна композиция.

За жалост Каменните гъби не се охраняват. Благодарение на което туристи масово  се катерят върху ронливите природни творения за поредното селфи на фона на близките родопски възвишения.

Каменните гъби 56

И както може да се очаква въпросните образувания са обвеяни с митове и легенди.

Според една от тях туфестите гъбки всъщност представляват вкаменените отсечени глави на …. красиви български девойки.Притчата ни отвежда назад във времето когато сме били под турско робство. При поредното нападение на турците много българи в този край били избити , а немалка част от жените – пленени. Сред тях били и четирите безумно красиви дъщери на някой си Радуил.

Момите обаче били доста борбени и не се дали така лесно на жадните за българска плът османски нападатели. Девойките дори успяли да ранят похитителите си, след което хукнали към близката гора, Но един от злодеите ги настигнал, замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата девойка. Щом докоснала земята, тя се превърнала в каменна гъба. Същото се случило и със сестрите й.

Ужасен, злодеят понечил да избяга с коня си, но при първата крачка се превърнал в черна скала. И до днес хората наричат самотната грозновато нащърбена канара в близост до гъбите Каратепе.

 

DSC_0456 (4)

Други статии

Село Стоб и Стобските пирамиди – истории за минало и настояще

Veneta Nikolova

Удивителното село Долене – най-добре пазената тайна на Огражден планина

Veneta Nikolova

Bulgarian cosmetics – a worthy competitor to world famous brands

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!