Image default

И белоградчишкото езеро Рабиша си има тайнствено чудовище

Митичното чудовище Неси, населяващо водите на шотландското езеро Лох Нес, си има и български побратим – убедени са жителите на северозападното село Рабиша. Според тях сумрачните дълбини на близкото езеро са обитавани от загадъчно същество с невиждани размери, вероятно оцеляло от праисторически времена.

лох Нес
Водният басейн се разпростира в района на белоградчишките скали, които сами по себе си са уникално, забулено в тайнство и легенди природно чудо.
 
 Сенки с големината на подводница, пробягващи по езерното дъно, внезапен плисък на вода, приглушени полуживотински, получовешки стонове… Тези и други необясними явления разпалват фантазията на рибарите от близкото село Рабиша.
Някои от тях са готови да се закълнат, че са се срещали „очи в очи” със страховито водно същество. Слуховете за подобни срещи привличат вниманието не само на туристите, но и на медиите. 
 Преди време столичен всекидневник обяви награда за късметлиите, които успеят да заснемат чудовището от Рабиша
Интересното е, че неговият дом всъщност представлява най-старото и най-голямо тектонско езеро на територията на България. Съдейки по откритите в околностите фосили, учените предполагат, че някога водният басейн заедно с близката пещера „Магура” са били дъно на топло море.
Пещерата „Магура“ е една от най-големите в България. Известна е най-вече с уникалните си стенни рисунки на повече от 8 хиляди години.
 
И още нещо любопитно – Рабиша е безотточно, вътрешно езеро
Събираните в него води не се оттичат по естествен път към околните равнини и долини. Тази затворена среда, според някои, осигурява на чудовището така необходимата за оцеляването му изолация от останалия свят. И предстанвлява нещо като „капсула на времето”. Според учените самото езеро е на възраст между 3 и половина, 4 милиона години. На  толкова е и Лох Нес в Шотландия.
Лох Нес
 Слуховете за езерното чудовище се подхранват и от една стара легенда
Според нея от незапомнени времена във водите му живеел т.нар. „воден бик”. Той нападал стадата на хората. За да умилостивят звяра, местните били принудени всяка година да му принасят в жертва по една девойка.
Накрая останала най-красивата мома в селото. Когато я видял обаче, „водният бик” се влюбил в нея и помолил сестра си – магьосницата Суша, да я обезсмърти, за да му стане невеста.
Според легендата, преди да се пресели в мътните води на Рабиша, чудовището е обитавало дълбините на близката пещера „Магура”
Няма доказателствза за съществуването на чудовището. Но за пръв за него път се споменава в книгата „Българска етнография“ от 1850 г.. Данните са че било изхвърлено от пещерата в резултат на  продължителни поройни дъждове . Пещерата прелива и съществото се преселва в близкото езеро …
Легендите ,които са записани в книгата не си противоречат, убедени са местните. Според тях те  водят до заключението че именно в „Магура“ живеят страшни и опасни същества. 
 
За обитателя на шотландското езеро Лох Нес съществуват много легенди, но легендата за Рабишкото чудовище е все още непозната по света. А тя е на повече от 150 години и се предава от поколение на поколение.
Самото езеро, което не е пресъхвало от милиони години, е все още недостатъчно изследвано от учените и е много интересно. Рибари от селото твърдят, че в него са попадали на огромни представители на рибния свят, оприличавайки ги на чудовища с внушителна дължина от около 5 м. и тегло около 350 кг. БНР
 

Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Ритлите – където природа и археология си подават ръка

Veneta Nikolova

Българският охлюв – без конкуренция!

Veneta Nikolova

Какво знаем за староверците от силистренското село Татарица?

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!