Image default

Исторически парк „Градище“- скални скулптури пазят тайни на 7000 години

Ландшафтно – исторически парк „Градище“ представлява тракийско светилище, което до ден днешен се ползва от мюсюлмани и християни за техните култови обреди. Местността се намира в Западните Родопи и излъчва особена енергия. Разстила се на площ от цели 500 декара и е осеяна със скални силуети на хора и животни. Въпреки, че са ерозирали от времето, няма съмнение, че част от тях са били дооформени от човешка ръка. Светилището е на 7 хиляди години смятат изследователи, а някои дори твърдят, че е по-старо дори от Перперикон. В наши дни загадъчните скулптури в парк „Градище“ са достъпни благодарение на туристически маршрут с дървени стълби, парапети и беседки за отдих.

След 5,21 мин. на видео-разходката ви отвеждам до светилището „Градище“, разположено недалеч от етнографското село Долен

Докато се движим по пътеката и се дивим на гледките към Родопа и отсрещния Пирин, спотаени сред чукарите, ни „проследяват“ костенурки, птици, риби, човешки лица и митични същества, които рисуват във въображението причудливи образи. Предполага се, че светилището е било използвано най-интензивно за религиозни нужди в периода ІІІ-ІІ в. пр.Хр. Най-късните следи от човешко присъствие тук датират от римската епоха (ІІІ-ІV в. сл. Хр.).

Къде се намира ландшафтно исторически парк „Градище“

Намира се на територията на община Гърмен съвсем близо до село Долно Дряново на пътя за Сатовча и Доспат. А ние го посетихме на връщане от етнографското село Долен, отстоящо на 8 км. от него.

ландшафтно исторически парк "Градище" в Родопите
Култовото огнище на върха на „Главата“. Вижда се и есхарата, скрита под стъклената пирамидка.

Входът към парк „Градище“ е съвсем близо до главния автомобилен път. Има малък паркинг, а билетът е на символична цена от 2-3 лв. за възрастен. В началото на пътеката е обособен въжен парк за най-малките. Но в късния следобед ние бързахме да разгледаме поне основните обекти на светилището преди да залезе слънцето, което обаче ни изпревари и това е причината снимките ми да са … монохромни.

 За скалните обитатели на парк „Градище“ 

Сред цялото това изобилие от зооморфни и антропоморфни скулптури, като че ли най-често срещани са силуетите на костенурки.

ландшафтно исторически парк "Градище" костенурка
Една от многото ерозирали от времето протоскулптури на костенурка

В края на праисторическата епоха костенурката е символ на Великата богиня майка и по-точно нейният зооморфен образ, научавам от проф. Васил Марков, траколог и директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет в Благовград, с когото се свързах за допълнителна информация. Неговият екип от години проучва тракийското светилище. В парк „Градище“ се наблюдава и един монументален скално изваян трон. Учените попадат и на звездна карта, съставена от малки изсечени в скалата „панички“ или жертвеници.

ландшафтно исторически парк "Градище" Светилище
Скалните образувания са подредени по една от осите Изток-Запад или Север-Юг, каквото и да означава това!!

Смята се, че това са свидетелства за астрономическите познания на траките, които са  наблюдавали небето от сакралното пространство на светилището. На места има изградени улеи и шарапани, които пък са свързани с култовете на траките и практикуваните от тях възлияния на вино.

Но най-впечатляваща е т.нар. „Главата“

На около 300 м. от началото на пътеката, пред ошашавените ни погледи изниква гигантско каменно лице в профил, съвсем ясно очертано, зареяло поглед към вечността. Контурът е съвършен. Ясно личи, че тук е имало човешка намеса. Според проф. Васил Марков това е символичният образ на тракийския бог Сабазий.

ландшафтно исторически парк "Градище" Главата
Учените са категорични – тези каменни скулптури не са природни образувания, а са издялани от човешка ръка. Това са първите т.нар. протоскулптури в историята на човечеството.

На върха на „Главата“ археолози попадат на следи от култово глинено огнище или т.нар. есхара, където траките провеждали своите обреди. Ще го откриете под стъклената пирамидка.  На територията на парк „Градище“ има още две големи човешки лица. Но не може точно да бъдат датирани, защото не са в културен пласт. Предполага се, че са от късния Халколит ( 4800 – 4000 г. пр. Хр.).

Светилището е проява на епифания (богоявление)

Т.е. траките са видели естествения силует на  божеството в скалата, създаден от природата и са решили, че мястото е свещено, защото има „богопоява“.

Мястото е превърнато в ландшафтно исторически парк с въжени линии, беседки, заслони и екопътеки.

Затова те са доизваяли в камъка образа на човешкото лице, съобразно техните представи за Сабазий, а на върха му са създали култово огнище.  Разбира се, в случая не е трудно да се направи аналогия със светилището на Сабазий на Белинташ, а и с други подобни скални структури на територията на България. Учените твърдят че става дума за същия култ и същите практики.

Вижте още :  Белинташ, Кръстова гора и село Борово – енергийни места в Родопите

Да излезеш от другата страна на този свят – провиралките

В древността траките били известни най-вече с това, че могат да правят от смъртен човек безсмъртен бог. А светилището в парк „Градище“ е служело именно за „обезсмъртяване“, предполагат изследователи.  За това свидетелстват и провиралките или т.нар скални арки на територията му. До ден днешен те се използват от християни и мюсюлмани, живеещи в близките села.

ландшафтно исторически парк "Градище" провиралка
Промуш вместо антигрипна ваксина 🙂

Целият ритуал е придружен с баене и сложни обреди, за които се предполага, че са наследени още от траките. С обредното провиране през скалния отвор участникът в култа изоставя старата си смъртна същност и, излизайки „от другата страна на този свят“ т.е. на скалната арка, той придобива нова същност на безсмъртен митологичен персонаж, твърди професорът. В наши дни това е запазено във фолклорния обред на провирането

Ето как протича култовият обред и до днес :

От хилядолетия хората в тази част на Родопите преминават през въпросните скални арки за здраве или ако искат да се сдобият с дълго чакана рожба. Процедурата е следната:

До момента от древното светилище, разпростиращо се на 500 декара , са проучени едва площ от 150 декара.

Болният трябва да се обърне за съдействие към някоя от жените от околните села, които практикуват древните обреди, свързани с баене и подготовка за ритуала. Те препоръчват да облечем стара дреха върху нова. След като преминем през каменната арка, следва да изоставим старата си дреха, като я окачим на най-близката скала. Така, ще оставим предишната си болна същност и ще станем „нов здрав човек“. Или поне ще се отървем, макар и временно, от постояннитe грипове и настинки, твърдят местните. Лично аз се промуших с лекота през една от провиралките без съдействието на баячките, но ще поизчакам, за да преценя ефекта по обезсмъртяването  🙂

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България. Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на ландшафтно исторически парк „Градище“ . За по-изгодна оферта, използвайте филтъра на търсачката! Препоръчвам ви Огняново, където има най-голям избор от възможности за всеки джоб
Booking.com

 

 

Други статии

Free Sofia Tour или как да опознаеш столицата за два часа

Veneta Nikolova

Потайностите на Долината на тракийските царе

Veneta Nikolova

Една легенда се завръща – Вършец

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!