Image default

Източни Родопи – terra incognita за масовия туризъм

Знаете ли, че Източни Родопи са най-богатата на тракийски мегалитни паметници част от Балканите. Че поречието на Арда е осеяно със скални светилища, долмени, пещери, крепости и т.н. и т.н. ?? А знаете ли че по тучните планински склонове на воля пасат огромни стада бикове и крави от редкия вид родопско късорого говедо, а компания им правят каракачански овце, характерни с дългата си, бухнала козина?

А какво да кажем за препускащите диви коне – т.нар. тарпани, внесени от Холандия и кръжащите високо в небето лешояди. Те са се  превърнали се в истински „знаменитости” и  често попадат във фокуса на обективите на орнитолози от цял свят?  Това е едно от последните диви кътчета на Европа, неподвластни на времето и неудържимата урбанизация, успяла да обезличи останалата част на Европа, в т.ч. и нас.

Хубавото е, че  общините Маджарово и Крумовград в Източните Родопи, са все още неизследвани от масовия туризъм.

Източни Родопи - района на Маджарово

Благодарение на това тук рядко ще срещнете типичните примамки за съвременния консуматор. Забравете за загрозяващите пейзажа рекламни билбордове, за заведения, сергии за сувенири…. Та в този планински кът почти няма хотели! По-вероятно е да попаднете на селска къща за гости, оборудвана с всичко необходимо за романтична почивка на село. Има и друг вариант – да си наемеш вила.

На места под наем се предлагат реставрирани старинни селски къщи.  Отвън те по нищо не се отличават от повечето захабени от времето постройки, но вътре са обзаведени с луксозни спални и камини, с модерни кухни с чисто нови печки, хладилници.

Източни Родопи туризъм

 Щом сте попаднали в Източни Родопи, значи обичате покоят и тишината.

Вероятно ще оцените факта, че тук голяма част от населените места са с по 40-50 жители. Някои от селата са обезлюдени и от години пустеят.

Някогашното миньорско градче Маджарово  днес наброява едва петстотин постоянни жители. В околноститему могат се наблюдават около седемдесет на сто от всички грабливи пернати, обитаващи Стария континент. Гнездящите в скалите край Маджарово представители на белоглавия, черноглавия и египетския лешояд са се превърнали в търсена „мишена” за снимки, макар и в далечен план…

В Природозащитния център край Маджарово с радост ще ви разкажат за птичия свят на планината.

Там ще ви покажат къде гнездят някои от най-редките пернати видове.  „Вярно е, че голяма част от тези земи са облагородени от човешка ръка, но хората не са ги унищожили, както е на много други места в Европа! „В Източни Родопи ще откриете едно от най-големите биоразнообразия на континента”- споделя холандския природозащитник Франк Зандеринк. Не само холандци, но и французи, германци, скандинавци, а и все повече българи откриват за себе си този благословен от природата край.

Източни Родопи село Горно

Мнозина с неохота споделят преживяванията си в стремежа да съхранят района такъв, какъвто е, далеч от набезите на масовия туризъм.

Разходете се като тях по течението на река Арда. Зарадвайте сетивата си с необичайни гледки, птича песен и аромат на цветя и билки. Водите й се провират път в подножието на скални зъбери, оформяйки великолепни меандри с почти нереална красота.

А асфалтираният път лъкатуши край пясъчните им брегове и отвежда към забравени от Бога местенца. В къщата за гости  „Дивата ферма“ в село Горно поле ще ви нагостят със задушено телешко в тиква или с баница с булгур. Домакините се занимават с биоземеделие и отглеждат редкия вид късорого говедо и каракачански овце, които пасат свободно в околностите.

 

ИЗточни Родопи село Сбор

Носталгия  навява местността край изоставеното село Сбор

То е разположено сякаш накрая на света. Близо до останките от някогашните му къщи, рушащи се от природните стихии, броди табун диви коне, т.нар. тарпани. Те са внесени през 2011 година от Холандия. Идеята е да пасат и да възстановяват естествените екосистеми. Кончетата са се превърнали в истински местни знаменитости!.

Атракция са и носиите от този край, искрящи с всички цветове на дъгата. Те се пазят по стари долапи и скринове и се обличат само по празници.Тогава всички се хващат на хорото и заситнят под съпровода на протяжната родопската каба гайда. А всеки, който иска да се включи във всеобщото веселие, е добре дошъл!

Кликнете върху снимка по-долу, за да ви излезе в галерия 

/ За да излезете от галерията кликнете върху  бутона Esc на вашата клавиатура/

Пътешествия без край . Венета Николова

 Booking.com

 

Други статии

Потайностите на Ухловица

Veneta Nikolova

Те са загадъчни и удивително красиви – вижте 12 български пещери

Veneta Nikolova

Еменският каньон – да потънеш в зелената прегръдка на Балкана

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!