Image default

Зимна приказка в Родопите

 

Кой от нас не мечтае да скъса синджира в разгара на зимата и да избяга в някое идилично планинско кътче, за да се радва на снежни пейзажи, кристален въздух и… тишина! Подарете си зимна приказка в Родопите ! 
Сияйно пухкав сняг, приютил в заскрежената си прегръдка долове и непристъпни зъбери. Накацали като птици по побелелите планински хребети къщурки с прихлупени покриви и пушещи комини.
Ярко синьо небе с накъсани като захарен памук облачета и лек ветрец, пропит с аромат на борова смола…
Колкото и да са облагородени от туристическа гледна точка, колкото и да ги обхождаме и зиме, и лете, колкото и да си мислим, че ги познаваме, Родопите не престават да ни изненадват.
Обгърната с мистика и легенди, планината изглежда още по-загадъчна и недосегаема през зимата, когато студ и сняг сковават малките села и градове, превърнали се в търсени места за отдих. Въпреки снежната покривка, повечето пътища в района са проходими, така че всеки може да стигне до набелязаната цел.
      

Най-често това е Пампорово – дестинация на скиори и сноубордисти. Но също така и Чепеларе в подножието на връх Мечи чал, от който се спускат някои от най-живописните ски писти у нас.

Малки и големи писти ще откриеш и в други населени места в района. Като например край с. Могилица, близо до границата ни със съседна Гърция, или в местността Предела край с. Стойките. Там има ски влекове и малки писти за начинаещи. Високият адреналин и приятните емоции в ски зоните обаче далеч не изчерпват възможностите за забавления и отмора в планината.

Плеяда от изгубени в снега селца приканват любопитния пътешественик да опознае най-съкровените й гънки, пропити с носталгия и самота
През зимата някои са достъпни единствено с високопроходими возила. Но веднъж попаднал в тези дивни, сякаш докоснати от вълшебна пръчица кътчета, ще се влюбиш в неподвижната им красота. Застинали в зимния си сън, тези места предлагат бягство от цивилизацията и от прозаичния делник.
 
Така е в крайграничното село Кестен например. То наброява не повече от 20 жители – предимно възрастни хора. В околностите му се издига силуетът на малък, изгаснал преди милиони години вулкан – чудесен обект за двучасов маршрут до него и обратно по заснежената планинска пътека.
В селото няма къща за гости. Човек може да отседне в близкото село Триград, което пък изобилства с възможности за настаняване. Наблизо се намират едни от най-посещаваните пещери у нас – Ягодинската и Дяволското гърло.
А иначе къщи за гости, предлагащи домашен уют край камината и вкусни родопски гозби има в навсякъде в планината. Стопаните им развиват успешен бизнес по всички европейски стандарти.
Наред с удобствата и автентичната родопска атмосфера, тези хотелчета с по две-три стаи за гости имат още едно предимство – ниските цени. Затова са предпочитани от хора, избрали да прекарат една по-различна ваканция, далеч от пренаселените ски курорти, без да се охарчват прекалено.
 
                                 
 Ако попаднеш в района на Смолян, непременно посети Широка лъка.
През зимата етнографското селище представлява живописна гледка със заснежените си тесни улички и подредените по тях каменни къщурки с кокетни чардаци и обковани с желязо дървени порти.
Гостите му могат да карат ски в отстоящия на 12 км. курорт Пампорово или в съседните села Гела и Солища. Там има т малки писти за начинаещи. Но  повечето хора идват заради  старинната архитектура и селския туризъм.
Във всяка къща има камина, подредена в типичния родопски стил, а домакините омайват гостите с домашни специалитети, като пататник, клин, качамак и пр.
Магнит за туристите са и местните  фестивали
Като например  кукерските празници през месец март. Гости пристигат и  по Коледа, заради традициите, свързани с коледуването. Тогава местните коледари обикалят Широка Лъка, включително и хотелите, за да благословят хората и да им пожелаят здраве и берекет. На първи януари е сурвакарският празник. А  на 6-и – Богоявление. Свещеникът хвърля кръста в реката и мъжете скачат във заледените води, за да го вадят. 
           Село Солища
Фолклорът, красивите носии, писъкът на каба гайдата и великолепните гласове, които се извисяват над долини и гори, устремени към небето, са запазена марка за този край… и част от местното туристическо предлагане. Затова в повечето механи има осигурени фолклорни състави. С емоционалните си изпълнения те ще стоплят душата ти в зимните вечери, които тук, в Родопите са особено мразовити, но и наситени с незабравими преживявания!БНР
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

И белоградчишкото езеро Рабиша си има тайнствено чудовище

Veneta Nikolova

Родопски каубои посрещат гости в „Дивата ферма“

Veneta Nikolova

Алберобело – да се изгубиш в царството на трулите

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!