Image default

Згориград – градът зад планината

 Северозападна Стара планина не е особено приветлива през зимата, когато студът, навъсеното небе и мъглите, затискат като похлупак местните градове и села. Но има едно кътче, което е неподвластно на местните климатични особености. Близо до гр. Враца, в полите на страховити каменни грамади, се е притиснало село Згориград.

Скромните му къщурки са накацали безразборно на двата бряга на река Лева, чиито серпентини се вият сред красива долина.
През зимата, когато съседните населени места тънат в студ и киша, в Згориград е слънчево и меко.
За много французи, англичани, германци, американци, дори японци Згориград е синоним на слънце, домашен уют и добро настроение.

Това е оазис на спокойствието. Вярно е, че не притежава старинния чар на етнографските ни селища и възрожденски градове. Затова пък разположението му е фантастично, а стопаните на местните къщи за гости ще те посрещнат като близък роднина, засипвайки те с предложения за разходки и забавления насред Врачанския Балкан. 

Най-голямата забележителност на селото е храмът „Св. Троица”

Той е изграден с дарения на стотици вярващи, който се е превърнал в емблема на Згориград.

В тази си част Балканът е суров и неприветлив, пейзажът се променя на всяка крачка. От облаците и мъглата изплуват каменисти урви, осветени като с прожектор от косите слънчеви лъчи. 

Ако не ти се броди по пътеките на ръба на ронливи сипеи и издадени над бездната скали, седни на някои случайно търкулнал се дънер и се отдай на съзерцание. Зарей поглед към нагънатите като дантели в небето скални образувания.
Проследи стадата диви коне, препускащи по закътани от ветровете пасища и се наслади на усещането за свобода и хармония!

Едно от най-забележителните природни творения в този край е проходът „Вратцата”. Зъберите му се врязват в небето, превръщайки се в непреодолима преграда за студените ветрове и зимните мъгли, които по цели седмици обвиват като в пашкул град Враца от другата страна на прохода. Но не и Згориград!

Така жителите на малкото планинско село се радват на мека и слънчева зима. Подобно на техните предшественици – траките, населявали подножието на „Вратцата” преди повече от две хилядолетия.

Не случайно името на село Згориград е с тракийски корени и означава „градът зад планината”!

В наши дни закрилнически надвесените над селцето скали привличат алпинисти, любители на природата и фотографи. В околностите има маршрути за катерене и туристически пътеки, а някои от тях са достъпни и през зимата.

Организираният туризъм в Згориград датира от 2000 година, когато тук отварят врати първите фамилни хотелчета. По това време в невзрачното на пръв поглед селце пристига първата туристическа група от чужбина – френски планинари, водени от известен столичен туроператор. Гостите остават доволни и на следващата година пристигат нови групи, желаещи да се докоснат до магията на Балкана.


В околностите са изградени 14 екопътеки.

Наблизо се намира и благоустроената за посетители пещера „Леденика” – една от най-известните туристически забележителности в района.

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Каменните гъби – застинала красота край Кърджали

Veneta Nikolova

Село Солища или романтика в бяло

Veneta Nikolova

10 идеи за приказни пътешествия в България

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!