Image default

„Звук и светлина” на хълма Царевец – феерия от цветове и емоции

Ако в някоя нощ попаднеш във  Велико Търново, може да станеш свидетел  на грандиозен спектакъл със светлинни ефекти, камбанен звън, фойерверки и завладяваща музика. Аудиовизуалното шоу „Звук и светлина” оживява от десетилетия средновековната крепост Царевец, превръщайки се в нещо като туристическо лого на града. 

 Премиерата му е в далечната 1985 г. по случай 800 години от обявяването на Велико Търново за столица на Втората българска държава.

Проектът е на български и чешки авторски колектив, воден от известния наш кинорежисьор Въло Радев. Идеята е чрез музика и светлинни ефекти да се пресъздаде изпълнената с превратности история на хълма Царевец. 

В средновековието на това място се разпростирал един от най-големите градове в южна Европа. Тук са били разположени Патриаршията и царският дворец, както и множество църкви и манастири.

Днес историческият хълм Царевец е сред десетте най-предпочитани дестинации в Източна Европа. Зрителите могат да наблюдават светлинното шоу вечерно време от  3 озвучени площадки в града.

Самото представление продължава около 20 минути, по време на които сякаш препускаш  през вековете.

От тъмнината на нощта постепенно изплува цял един свят, изпълнен с фантастични багри, пулсиращи с ритъма на музиката. Наситената със светлинни ефекти картина вдъхва нов живот на крепостните стени и останките от средновековни сгради.

Оказва се, че аудиовизуалното шоу има не повече от 5-6 аналога по света. Eдин от тях  е на пирамидите край Кайро. Затова е сред първите атракции, които чужденците настояват да видят, когато посещават Търново.

Шоуто се реализира с помощта на системи за управление с компютър. Използваните прожектори са 2 400 и са групирани по 4 цвята – червени, зелени, сини и жълти с мощност от 1000 до 2000 вата.

На самата крепост Царевец са разположени общо 6 камбани, управлявани от софтуерната програма.

Най-тежката тежи 6 тона и звънът й отеква надалеч. Използват се140 светкавици, както и лазерна система, която изпраща лъчи от самата Патриаршеска църква . 

Командната зала на „Звук и светлина“ 

И още любопитни данни – на Царевец са разпънати 6 300 км. управляващи, захранващи и други видове кабели. Спектаклите се изнасят целогодишно. Още по-красиво е през зимата, когато светлинните ефекти се отразяват във снежната покривка и падащите снежинки.

 Представлението се излъчва по поръчка на туристите и официалните гости на града, както и по време на различни празници.
Напоследък все повече младоженци поръчват шоуто като подарък за техните гости. Бизнесмени и по-заможни персони пък често „черпят” свои партньори или приятели с чаша вино и… светлинно-шоу.  
 Към „Звук и светлина” има и мултимедиен център с„Музей на скулптурните фигури”, превърнал се за светкавично време в водеща атракции. Въпросните восъчни фигури, 29 на брой,  пресъздават царе и боляри, облечени с костюми от средновековието.  Има възстановка на оръжейна, на тронна зала, представени са средновековните занаяти и средновековната кухня.

Други статии

Зимна приказка в Родопите

Veneta Nikolova

България на вкусовете и ароматите или радости за душата и небцето

Veneta Nikolova

Солницата край Провадия била монетният двор на Европа

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!