Image default

За Дорково, крепостта Цепина и тъжната участ на една френска принцеса  

Дорково се намира в т.нар. Чепинска котловина недалеч от Велинград. Неизвестното родопско село гордо зае полагаемото му се място на туристическата карта на България след откриването на  уникалния Палеонтологичен музей / виж публикацията:  Ананкус от Дорково или да съживиш изгубения свят

DSC_0471

За съжаление музеят е разположен в околностите на Дорково и туристите просто подминават селото.

И така пропускат да се запознаят с друга, не по-малко интересна забележителност – църквата  „Св. Пророк Илия„-  една от най-големите в тази част на Родопите.

Изумителното е, че за този великолепен, издигнат в центъра на скромното родопско селце християнски храм с чудни стенописи, не се знае почти нищо! Местните твърдят, че е умаленото копие на столичния катедрален храм Александър Невски, но аз лично не успях да открия информация кога е построен, кой го е проектирал и пр.

DSC_0086

DSC_0443Затова пък нощно време „Св. Пророк Илия“  се осветява с прожектори по подобие на далеч по-известния и оживен негов столичен прототип, озарявайки с мистичната си красота потъналия в мрак и тишина селски мегдан.

Край  съседното село Костандово има чудесен открит плувен басейн с бистра топла минерална вода, който кипи от оживление през летните месеци

А буквално на метри от мини-туристическия комплекс е гарата на теснолинейката, която  пък предлага пътешествие назад във времето / виж публикацията: БДЖ емоции с теснолинейката Септември – Добринище

DSC_0061Костандово е известно и със своя цех за ръчно тъкани килими. Тук, по стари технологии,  се създават уникални произведения на изкуството. Килимите се тъкат по поръчка и се изнасят в чужбина, предимно за Великобритания и САЩ.

Достатъчно е да споменем, че с килим от Костандово с впечатляващата площ от 100 кв. м. е застлана главната зала на лятната резиденция “Osborne House” на кралица Виктория. Килими от Костандово красят и замъка Алнуик, в който е заснета част от филма “Хари Потър“,  музея “Алберт” във Виена и пр. и пр.DSC_0071

DSC_0051

Кацнала на един от планинските ридове, обрулена от ветровете и превратностите на вековете, до нас е достигнала внушителната средновековна крепост Цепина. 

В  миналото тя била известна като „столицата на Родопите“. Добре съхранените й зидове са разпръснати на висок конусовиден връх.  Някога на това място се издигал красив замък, обграден отвсякъде от високи стени. В сегашния си вид крепостта датира от 11 век. Твърдината била дом на Алексий Слав – племенник на цар Калоян (1197 – 1207 г.).

Деспот Слав владеел Родопите, а замъкът му бил непревземаем поради добре охраняваните си стени и местоположение. И една интересна подробност : по време на деспота тази част на Родопа се наричала  Славиеви гори.

На територията на Цепина са открити останките и на три църкви.

През 1979 г. руски византолог пристига тук, за да проучва крепостта. Сред развалините на една от църквите той открива уникален мраморен релеф на апостолите Петър и Павел и си го отнася необезпокояван у дома . Сега безценният артефакт е изложен в Ермитажа в Санкт Петербург.

А иначе Цепина  е една от последните български крепости, които падат под турско робство. Въпреки, че  попада под обсада, жителите й се предават чак след 9 месеца поради липса на провизии.  В историята на крепостта има и френска следа, пропита с драматизъм и лирика. А тя е следната:

DSC_0522

DSC_0525

7b950ba6abd357b36b91ae9f7a570ec8"През  1206 г. Алексий Слав се жени  за едва 13 -годишната Маргарет-Изабел - дъщеря на латинския император Хенрих. Сватбата се състояла в престолния  Константинопол, след което невръстната младоженка заминала с чичо си и една придворна за Цепина. Когато хубавото, знатно девойче, пристигнало в дома на своя съпруг, на пътната врата го посрещнала  майката на Алексий Слав - Тамара. Момичето погледнало с тъга крепостта и казало на френски, за да не го разберат другите, а само придружаващите го:

- Боже мой, тук сигурно ще бъде моят гроб!

Тамара, (нямаща понятие от френски) приела думите на Маргарет-Изабел за благословия и отговорила:1724397490_small- Амин, дай Боже!
Младата французойка прекарвала по-голямата част от времето си, бродейки из съседните гори, посещавала близкия връх Къркърия, където се качвала на кулата и прекарвала там дълги часове плачейки. След няколко месеца Маргарет-Изабел се разболяла от мъка и самота и по-малко от  година след сватбата починала. По нейно желание била погребана на съседния връх, та при изгрев слънце първите лъчи да озаряват най-напред нейния гроб. Скоро след това Алексий Слав преместил соята резиденция в Мелник.“

Но дотук  с тъжните притчи и легенди. Мястото наистина е въздействащо. Струва си да отделиш половин ден, за да се разходиш до крепостта по живописната пътека.  От нея се откриват неповторими гледки към околните родопски ридове.

Наблизо се намира и язовир Батак, както и самият град Батак – една светиня, която всеки българин трябва да посети. Но за него – в някоя друга публикация!

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

Други статии

Потопената църква на яз. Копринка или последното късче от един изгубен свят

Veneta Nikolova

Планината Монсерат, манастирът и Черната Мадона – мистика и красота на час от Барселона

Veneta Nikolova

Бедният Северозапад таи неподозирани съкровища

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!