Image default

Топ забележителности на Рим – какво да видите за краткия си престой

Не е възможно в една блогърска статия да ви представя всички забележителности на Рим. А и всеки мой опит да опиша Вечния град неминуемо ще хлътне в капана на клишето и déjà vu – то. Защо ли? Защото това е най-известният, най-посещаваният и най-възпяваният град на всички времена. Не случайно някога го наричали Caput mundi – столица на света. А Цицерон възкликнал, размахвайки назидателно пръст „За Рим не е постигнато нищо, което да не е било постигнато вече”, с което искал да каже, че това е място на големи исторически събития и че всичко, което може да се случи, вече се е случило именно там.

Вижте краткото ми видео с  истории от Рим, заснето по време на последното ми посещение във Вечния град през месец декември 2023 г.

А аз бих добавила, че Рим не е обикновен град, а произведение на изкуството, въплъщаващ човешкия стремеж към величие и съвършенство. Тук са творили едни от най-гениалните архитекти, художници, скулптори, инженери и артисти в човешката история. Поради тази причина в Рим се изсипват стотици милиони туристи, които буквално окупират града.

забележителности на Рим гледка от мемориала
Гледка към Колизеума от върха на монумента Викторио Емануил Втори

Кога е най-удачното време да посетите Рим

В интервала между юни и август трудно ще стигнете до основни забележителности на Рим, заради кошмарните опашки. Примерно за да хвърлите паричка във Фонтана ди Треви, ще се наложи доста да почакате докато стигнете до самия фонтан, тъй като тълпата го обкръжава почти денонощно. Съвсем логично и цените в пика на сезона са главозамайващи. Да не говорим за прословутите римски жеги, когато живакът може да скочи над 40 градуса.  Затова препоръките са да посетите Вечния град извън сезона, което ще рече в много ранната пролет – през март месец или в началото на ноември и дори през декември. В тези междинни месеци няма чак толкова туристи, а времето е сравнително меко.

Забележителности на Рим от древността
„Рим не е като другите градове. Той е един голям музей, хол, който човек трябва да прекоси на пръсти“ Алберто Сорди

Но заради влажния климат предизвикан от река Тибър, е добре все пак да предвидите по-плътна дреха и някой друг чадър. Имайте предвид, че през зимата денят е кратък и се стъмва към 16:30 ч. , което значително скъсява времето за обиколки и съзерцаване на красиви панорами. И още – февруари не е особено подходящ за Рим –  това е най-дъждовният месец в Италия. Затова древните римляни го ненавиждали и решили, че ще е най-краткият месец в годината.

Градският транспорт в Рим

По принцип градският транспорт в Рим е добре уреден. Можете лесно да стигнете от единия край на града до другия с метро или с автобуси. Но внимание – винаги имайте готовност за извънредно положение- т.е. спиране на градския транспорт поради поредната стачка. А това се случва доста често и неочаквано. Иначе еднократният билет за метро и автобус струва 1,50 евро. Той е валиден 100 минути и с него можете да направите прекачвания. Продава се и 24 – часов билет за 7 евро, 48 – часов за 12,50 евро и 72-часов за 18 евро. Можете да закупите билети от метростанциите, от будките край спирките и от т.нар. tabaccherie, разпръснати из града.

остров Тибуртина в Рим
Тибуртина – единственият остров на р. Тибър. През 17 в. тук изолирали болните от чума.

Повечето забележителности на Рим са разположени в центъра, който не е голям. Съветвам ви да го обиколите пеша, за да се потопите в атмосферата на града. Италианската столица има две летища – Фиумичино и Чампино. И двете са разположени на около 30-40 мин. с автомобил от центъра. Между тях сноват редовни автобусни линии. Автобусите спират пред терминалите на летищата, а крайната им спирка е ж.п. гара Термини в центъра на Рим. Цената на билета е между 5 и 6 евро в посока. От и до Фиумичино има удобен влак, който потегля на всеки 15 минути. Билетът струва около 14 евро /към януари 2024г/. Не забравяйте да го валидирате на перона преди да се качите на влака.

Информация за различните видове билети и карти за градския транспорт ще откриете тук

забележителности на Рим
Папската базилика„Сан Паоло фуори ле Мура” (в превод „Свети Павел извън крепостните стени”) е издигната през IV век на гроба на Свети Павел.

Къде да отседнете в Рим

За да не губите време и допълнителни средства за транспорт е добре да намерите хотел или апартамент под наем в центъра. Така, основните забележителности на Рим ще бъдат достъпни пеша. В това отношение районът на Централна гара Термини е едно от предпочитаните места. Освен че е транспортен хъб и изобилства с места за настаняване, кварталът се намира на не повече от 20-30 мин. пеша от сърцето на града.

забележителности на Рим - пиаца дела Република
Пиаца дела Република

При последното ни посещение отседнахме в района на пиаца дела Република в малък, но спретнат хотел и почти не сме използвали градския транспорт. Районът около Ватикана също е добра алтернатива. Важното е да сте близо до метрото или до автобусна спирка и да има супермаркети и заведения наоколо. В края на публикацията ще откриете линк към Букинг с филтър за изгодни нощувки.

За да не губите време на опашки

 Снабдете се предварително с билети, но само от официалните сайтове на съответните обекти, тъй като на много места се предлагат билети с надценка. Един от сигурните сайтове е този на Министерството на културата на Италия, стига да успеете да се ориентирате в него . Веднъж снабдени с билет, ще чакате по-малко на опашки, особено през натоварения сезон. 

Забележителности в Рим Вила Боргезе
Паркът на Вила Боргезе, която е превърната в галерия. В нея се съхраняват произведения на Рафаело, Тициян, Караваджо, Бернини и други именити творци, които през вековете са допринесли за величието на Вечния град. Посещението става с предварително закупени билети.

Ясно е, че няма да успеете да разгледате всички забележителности на Рим, но си струва да отделите време и средства поне за основните, като например базиликата „Св. Петър“, Колизеумът, Римският форум и Палатинският хълм, Пантеонът и пр. И разбира се, непременно посетете знаковата за нас, българите църква „Сан Клементе“.

Къде да пазарувате в Рим

Римляни не си падат по големите молове. Те по-скоро предпочитат малките уютни магазинчета и бутици, предлагащи интересни находки. За дрехи, обувки и спортни стоки се „пуснете“ по Виа дел Корсо и Виа Национале, където ще намерите голямо разнообразие от магазини, а цените са за всеки джоб. Елитните бутици на световните луксозни марки като „Булгари“, „Прада“, „Армани“ и други са разположени на Виа Кондоти и съседните на пиаца ди Спаня улички.

Виа Маргута
Виа Маргута е извесна със своите антикварни магазини и ателиета на художници. Тук е било и ателието на българския скулптор Асен Пейков

Ако обичате занаятчийски бижута, се разходете привечер в квартал Трастевере, където майстори предлагат на тротоара интересни украшения. Оттам можете да закупите и типични римски сувенири на ниски цени. За вкусни подправки, зехтин и гурме продукти отскочете до пазара на Кампо де Фиори в центъра на Вечния град. Рим е известен със своите открити неделни пазари, а най-посещаваният се намира на Порта Портезе недалеч от Трастевере. Тук ще откриете от пиле мляко – от антикварни предмети, бижута, електроника и винилни плочи, до дрехи и т.н. С повече късмет ще попаднете на уникални находки за жълти стотинки.

Пиаца дел Пополо в Рим
Пиаца дел Пополо се намира точно на северната порта на древен Рим. А обелискът в дъното е от времето на Рамзес I

Кои забележителности на Рим да посетите ако сте за кратко в града

 

Пиаца ди Спаня – изкачете се по най-известните стъпала в света

 Наблизо се е намирало посолството на Испания, затова нарекли площада така. Това е едно от първите места, към които туристите се втурват, когато посетят Рим. Тук се намира бароковият фонтан La barcaccia или в превод „Малката лодчица“, построен през 17 век от Пиетро Бернини, баща на по-известния си син – архитекта Джан Лоренцо Бернини.

Пиаца ди Спаня
За Коледа площад ди Спаня беше украсен със златни пеперуди на фирмата „Диор“.

Забележителности на РимСтъпалата са 138 и отвеждат до площад Тринита дей Монти и църквата, откъдето се открива чудна гледка. И една подробност – сядането на стъпалата е  вече забранено и рискувате глоба ако не се съобразите със забраната.

Бохемският квартал Трастевере

Един от най-старите квартали на Рим се намира отвъд река Тибър, затова се нарича Трастевере. Бил е обитаван още през 8 век пр.н.е , а на площада “Санта Мария ин Трастевере” се намира най-старата църква в града. Основите й са положени още през 3 век.  Кварталът ври и кипи от живот, особено вечерно време.

Забележителности на Рим Трастевере
Някога това било най-бедният римски квартал. Основан е от рибари, моряци и мигранти, но с времето се превръща в бохемско средище и туристическа атракция.

Тук ще откриете голям избор от малки уютни заведения, където да хапнете вкусна традиционна италианска храна. Цените са малко по-ниски отколкото на други места в  Рим. На всяка крачка занаятчии предлагат интересни бижута и сувенири, а за приятната атмосфера допринасят уличните музиканти и хепънинги на открито.

Пиаца Навона и фантастичният фонтан на Бернини

Това е една от знаковите забележителности на Рим. Пиацата е била построена на мястото на древен стадион, който често бил наводняван, за да се разиграват морски битки.

Забележителности на Рим фонтана на площад НавонаВ средата му се издига Фонтанът на Четирите -те реки –  поредният шедьовър на римския архитект Бернини. Четирите мъжки фигури символизират четирите реки на 4-те познати континенти навремето – Нил в Африка, Ганг Азия, Дунав в Европа  и Рио де ла Плата в Америка.

Цветният Кампо де Фиори 

Съвсем близо до пиаца Навона попадаме на уютно римско кътче – площад Кампо де Фиори /в превод Цветното поле/.

Кампо де фиориНа това място през 1600 година обвиненият в ерес астроном и философ Джордано Бруно бил хвърлен на кладата, защото казал, че Вселената е безкрайна. През 19 век тук издигат негов паметник, а в наши дни площадът приютява един от най-колоритните римски пазари. Мястото изобилства с приятни ресторанти, за които се твърди че предлагат най-добрата пица в града, макар че не мога да гарантирам от първо лице.

Колизеумът – символ на Вечния град

Това е една от най-посещаваните туристически забележителности на Рим, неговата емблема и гордост. От 20 века колосалната структура се издига невъзмутимо в сърцето на Вечния град, преживяла е моменти на възход, но и на разруха. Колизеумът е побирал над 50 000 зрители. Входът бил безплатен за всички, раздавали и безплатна храна.

Забележителности на Рим колизеумътСтруктурата била благоустроена с подвижен покрив, за да осигурява сянка при пек и завет при дъжд. Освен традиционните гладиаторски игри и бой с животни, тук се организирали и възстановки на морски битки, като  за целта платформата му е бил заливана с вода. Смята се, че през вековете, на това място са намерили смъртта си над 400 000 души и над един милион диви животни. И всичко в името на забавлението !

Но е невъзможно да посетите това чудо на древността, без предварително да сте си закупили билет. Билетът важи и за разположените в съседство Римски форум и Палатински хълм. Преминаването става след множество проверки, по-щателни и от тези на летище Чампино. Можете да проверите цените и да резервирате билет от официалния сайт на Колизеума.

Римският Форум и Палатинският хълм – откъдето започва всичко

Отделете си поне една сутрин за да се разходите в зората на новата ера!  Започнете от Палатинския хълм, където са поставени основите на Римската империя.  Според легендата в малка пещера в подножието на хълма, били отгледани основателите на Рим братята близнаци Ромул и Рем от  вълчицата Луперкал. В крайна сметка Ромул убил собствения си брат Рем и така основал град Рим, но това е подробност.

Забележителности на Рим Палатинския хълмХълмът е истинска съкровищница от археологически находки, да не говорим за красивите гледки към Колизеума , обрамчени от стройната снага на вечно зелените пинии.

Забележителности на Рим римският форумНо туптящото сърце на Вечния град бил Римският форум. Разходете се сред руините на някогашните административни сгради, светилища и храмове, публични домове и дворци.

Улиците били осеяни с малки магазинчета и сергии със всякакви стоки, донесени от далечни краища на империята. Ала след упадъка на Рим,  Форумът е изоставен. В последствие сградите окончателно са сринати от  земетресения, пожари и  вандализъм.

Хвърлете паричка във Фонтана ди Треви 

Фонтаните са достатъчна причина за да посетите Рим !” – възкликнал някога поетът Пърси Шели. А най-красивият сред всички тях е легендарният фонтана ди Треви. Това е задължителна спирка за туристите, защото според поверието, който хвърли монета в него ще се върне отново.

Забележителности на Рим Фонтана ди ТревиГодишно общината на Рим събира над 1 милион  евро от фонтана, след което ги дарява за благотворителност. Фонтанът е построен през 1762 г., а водата, която използва, идва от един от най-старите акведукти на Рим. Името „ ди Треви“ идва от местоположението му и означава “три улици”, които се срещат на кръстопът и водят към площада, което си е точно така!

Криптата на Капуцините – най-зловещото място в Рим

Близо до виа Венето попадаме на невзрачна на пръв поглед църква. Криптата на Santa Maria della Concezione dei cappuccini не е за хора със слаби нерви. Тя е построена през 17 век и е декорирана с  костите на 4000 мъртъвци. Останките са подредени с удивителен усет за красота и те карат да настръхнеш от удивление и от … ужас. Никой не знае по каква причина преди 4 века, монаси са създали този злокобен шедьовър. Към криптата има и интересен музей на католическия монашески орден на капуцините. Билетът струва 10 евро. Можете да го закупите от официалния сайт на  църквата за да не чакате дълго на опашка .

Църквата „Сан Клементе“ – пътешествие с „асансьора“ на времето

„Сан Клменте“ е най-интересният храм в Рим. А за нас българите това е свято място, защото тук е гробът на Св. Кирил Философ. Самата църква предлага невероятно пътешествие през дебрите на човешката история докато слизате надолу по етажите на сградата.

Забележителности на църквата Рим Сан Клементе
Снимка пред гроба на Св. Кирил в „Сан Клементе“ от времето, когато още не беше забранено да се снима в църквата.

Горната, най-новата част на църквата е от 12 век, но под нея попадаме на по-стара базилика от 4 -ти век, а под базиликата – на останки от първи век, за които се смята, че са част от храм на бога Митра – религия, която в началото на новата ера се е конкурирала с християнството. Слизаме още по-надолу и откриваме следи от Рим преди да бъде опожарен от император Нерон. Входният билет е 10 евро за възрастни. Можете да го закупите предварително от официалния сайт на църквата .

„Българската“ църква „Сан Паоло ала Регола“

 България не разполага със собствен храм в италианската столица, затова богослуженията на българската православна общност в Рим се извършват в предоставената ни от Ватикана църква „Сан Паоло ала Регола“ в историческия център на града, близо до река Тибър. Самата църква е една от най-интересните в Рим. Преди 2 хиляди години на това място е живял свети апостол Павел. Именно от тук той е бил отведен, за да бъде посечен заради проповядване на Християнската вяра. По-късно християните издигат на същото място параклис, а впоследствие израства храм в чест на светеца. В момента обаче, сградата се ремонтира и службите на православната ни общност се извършват в съседната църква „Санта Мария ин Монтичели“, която пък е от 11 век.

 Пантеонът – едно от чудесата на древността

Разходката в историческия център на Рим, ще ви отведе до Пиаца дела Ротонда и една от  знаковите забележителности на Рим – Пантеонът. Инженерното чудо е  било издигнато през 119-128 г., като езически храм, но по-късно става църква.

Забележителности на Рим ПантеонаТук са погребани видни личности, в т.ч. и небезизвестният художник и архитект Рафаел. Куполът е снабден с кръгъл отвор, осигуряващ естествено осветление на сградата и до ден днешен държи рекорда за най-голям неармиран бетонен купол в света. И да, наистина през дупката вали дъжд в сградата, но това не е проблем благодарение на умело скритите дренажни отвори в пода. От лятото на 23 година входът на Пантеона вече е платен. Билетът струва 5 евро. За повече информация влезте тук

Базиликата „Свети Петър“ – най-голямата църква в света

Напълно е възможно да дойдете в Рим и да НЕ видите папата, но е задължително да посетите базиликата „Свети Петър“. Не казвам, че е лесно, де ! Но бързам да ви предупредя да не се обезсърчавате от шокиращите опашки пред площада. Просто трябва да се снабдите с голямо търпение. Ако има неделна служба положението става още по-тежко. Но веднъж стъпили на площад „Сан Пиетро“, ще разберете, че си е струвало цялото чакане. Площадът е проектиран от големия архитект Джан Лоренцо Бернини. Заобиколен е от 284 колони, увенчани със 140 светци, които пазят базиликата. „Свети Петър“ е най-важната католическа църква на Земята.

Още с влизането, погледът е прикован от фантастичния бронзов балдахин на Бернини, издигнат, за да обозначи гроба на Свети Петър. Зад балдахина виждаме трона му, а бронзовата статуя на самия светец, е поставена на пиедестал и всеки може да докосне крака му за благословия. В „Свети Петър“ се съхранява един от шедьоврите на Микеланджело – „Пиета“. Тук са гробовете на 91 папи. И една малка тайна – множеството картини на известни художници са всъщност … фалшиви. Оригиналните платна започнали да се рушат от влагата в базиликата, затова ги прибрали и им направили мозаечни копия.

Последно селфи за сбогом

Ако искате да се качите на купола на базиликата, билетът е 8 евро с асансьор и 5 евро пеша. За Музеите на Ватикана и Систинската капела се закупуват предварително билети, но от много години не съм ги посещавала и за съжаление не мога да ви насоча .

Вместо заключение:

Има ли човек който да е посетил Рим и да не се е влюбил завинаги в града, докоснат от Вечността ? Аз лично не познавам такъв. А вие?

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас. Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в Рим и околностите. За по-изгодни оферти, използвайте търсачката !

Други статии

Обиколка на Охридското езеро – вашето македонско-албанско приключение

Veneta Nikolova

Чудесата на село Подкова – лечебни камъни, провирало и дървена джамия на 600 години

Veneta Nikolova

Полиняно а маре – защо да го посетите поне веднъж в живота си

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!