Image default

Една легенда се завръща – Вършец

След дълги години отсъствие от туристическата карта на България, Вършец е на път да възвърне някогашната си слава на елитен балнеолечебен курорт, предлагащ ретро атмосфера сред пищна зеленина и птича песен.

Северозападното градче все още пази спомена от началото на ХХ век, когато тук се е събирал българският хайлайф, за да демонстрира благополучие, да се забавлява и да лекува болежките си в лечебниците с минерална вода. Преди около 100 години, Вършец бил център на светска суматоха. Тогава заобиколеното от тучни ливади и овощни градини градче било прочут балнеокурорт на европейско ниво, известен с почти чудотворните лечебни свойства на своя климат и минерални води.

През 30-те години на миналия век Вършец преживява истински туристически бум.

По това време в центъра на провинциалното градче изникват великолепни вили и хотели в стил Арт Деко, в които отсядат гости от цяла Европа. Курортистите обичали да се разхождат и да флиртуват по Алеята на чинарите, да се застояват в малките кафенета и да се наслаждават на тишината и кристалния въздух.

Вечер елитът се забавлявал в т. нар. „Царско казино” – първото в България.

Там през 1938 г. за пръв път била избрана Мис Вършец. Тогавашните патриархални нрави не допускали участието на местни девойки в конкурса, затова престижната титла била връчена сред бурни овации на някоя си госпожица Олга Дръндаревска от „далечния” град Русе.

 Кликнете върху снимка по-долу, за да ви излезе в галерия
/ За да излезете от галерията кликнете върху  бутона Esc на вашата клавиатура/

Българският хайлайф пристига тук, защото за времето си селището е  било уникално. А повечето вили, строени през 20-те и 30-те години на миналия век, носели романтични имена на цветя и на жени – като вила “Венера”, вила “Роза”, вила “Незабравка”, вила “Трендафила”, вила “Хортензия” …

Хортензията е на особена почит във Вършец и околностите. Нежното растения  расте във всеки един дом в различни разцветки. В наши дни част от някогашните вили, в които са се вихрели любовни романси и семейни драми,  са обновени и предлагат ретро-атмосфера в стил 30-те години със старинните си мебели и съдове, дантелените покривки, гоблените по стените и пр.

 

Но по ред причини Вършец остана встрани от общия туристически подем. Нещата обаче са на път да се променят. Новите спа хотели предлагат изискан лукс и достойно се конкурират с подобни коплекси във Велинград или Хисаря. От друга страна старите вили се ремонтират и отварят врати за туристите.

Да не говорим за великолепната природа в околностите и неизчерпаемите възможности за разходки и екотуризъм !! Но хората избират да отседнат във северозападния ни градец най-вече заради минералната вода. Вършец е  мястото, където можеш да облекчиш някои  проблеми, свързани с нервната и сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат. В миналото минералната му вода е била високо ценена от дамите с крехко здраве. Те идвали тук, за да лекуват нервите си и да се впуснат във вихъра на светския живот.

Една от най-колоритните местни архитектурни забележителности е функциониращата и до днес Нова баня от 1930 г. изградена по подобие на античен храм на здравето.

Сградата е украсена с каменни фигури на Телесфор.  Древногръцкият митологичен герой-лечител е яхнал огромен охлюв, символизиращ спиралата на живота и бързото оздравяване. Басейните и ваните в банята са проектирани от италиански майстори. Тук ще ти предложат масаж, кинезитерапия, тангентори, джакузи и всевъзможни процедури за укрепване на здравето и духа.

Любопитно място за посетители на Вършец е храмът „Св. Георги Победоносец“ от 1906 г. ,

Той е обявен за паметник на културата с уникалния му иконостас и полилеи, произведени в Йерусалим и Цариград.

Още една причина, за да посетиш Вършец, е чистият въздух и зеленината. Едва ли има друг български град с толкова красиви и просторни паркове с цветни лехи и широки алеи, в които от изгрев до залез отеква песента на птиците.

Тук всяка улица е засадена с различен дървесен вид. В града се намира вторият по големина парк у нас след соличната Борисова градина. Осеян е с борове и с екзотични растителни видове. Живописна е и т. нар. „Слънчевата градина” с формата на огромно слънце с лъчи. Може да се разходиш и по Алеята на чинарите,  които са на почти 100 години.  Короните им образуват зелен тунел, който започва от центъра на Вършец и стига чак до един от кварталите на града.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирае за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova
    
 

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна


Booking.com


Други статии

Непознатата България – Тутракан

Veneta Nikolova

Катания – сицилианска приказка в сянката на Етна

Veneta Nikolova

Село Плана – параклис, будистка ступа и изумителни гледки

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!