Image default

Дуранкулак – плажът, езерото, птиците и хилядолетният каменен град

Дуранкулак е магнит за стопаджии, фотографи и хора с поетична душа. Тук господар e не човекът, а природата.

Плажът на Дуранкулак

Най-дивият, най-красивият и недокоснат от бетона и мутрафонията /засега/ български плаж, отстои на няколко километра от границата ни с Румъния. В „долния“ му край е село Крапец с разрастващата се от година на година зона за свободно къмпингуване. В „горния“ край на плажната ивица е култовият къмпинг „Космос“, който навява носталгични спомени с рудиментарните си, но пък добре поддържани дървени бунгалца и ретро соц ресторанта „Чайка“, предлагащ богато рибно меню.

Вижте видео-разказа ми от последната ни разходка до това докоснато от вечността кътче на  българската  природа :

Близо 7 километра фин пясък, плисък на вълни и девствена красота. Преди години във водата близо да брега подскачаха делфини и се закачаха с децата. Сега обаче от игривите животинки няма и помен. Причината е, че и в Дуранкулак през лятото започва да става доста населено в резултат на неудържимо разрастващата се туристическа база в района и … ниската култура на някои от летовниците, но това е друга тема!

Плажа на Дуранкулак

Дуранкулак къмпинг КосмосВъпреки това районът е истински оазис на дивата природа. Близо до най-дивия плаж на Северното Черноморие се намира

Дуранкулашкото езеро и птиците

Това е една от най-добре запазените влажни зони в България.  Край обраслите с водолюбива растителност езерни брегове гнездят над 150 редки и застрашени пернати вида, сред които преобладават пеликани, щъркели, жерави, орли, соколи, ястреби и т.н. Сред пъстрото птиче множество, което от сутрин до вечер огласява небесата над езерото, се откроява един уникален, застрашен в световен мащаб вид. Това е червеногушата гъска, превърнала се в нещо като туристическо лого на района.

птициНай-красивата гъска на Земята изминава 7 хиляди километра от далечен Сибир, за да достигне водите на Дуранкулак. Тук зимува почти цялата 30 хилядна популация на този вид. Наесен, когато прелетните птици се готвят да отлетят към топлите земи, Дуранкулак се превръща в „сцена” на удивителен спектакъл. Тогава небето над езерото и близкия плаж потъмнява от птици. Орнитолози от цял свят пристигат тук, за да наблюдават как около 70 хиляди щъркела се издигат нагоре в съвършен синхрон, образувайки жив облак с 15 км. дължина.

Още за Дуранкулашкото езеро вижте ТУК

Дуранкулак е капсулирал 7 хилядолетия европейска култура

Най-ранната каменна архитектура в континентална Европа, най-мащабният праисторически некропол в света,  най-старото обработено злато в света, едни от най-древните следи от човешка писменост… Звучи невероятно, но тези свидетелства за зараждането на първата европейска цивилизация са разпръснати не къде да е, а на Големия остров на Дуранкулашкото езеро!

Все още твърде малко се знае за представителите на най-ранната протоцивилизация на континентална Европа, възникнала по нашите земи преди повече от 7 хиляди години. Но учените са единодушни – тези хора изпреварили с хилядолетия останалите култури в праисторическия свят. Следи от тяхната високо развита цивилизация са открити на няколко места в България, но се счита, че най-ранните свидетелства са разпръснати на големия остров на Дуранкулашкото езеро.

Дуранкулак най-старата каменна архитектура

През каменно-медната епоха тук възниква селище с високи каменни сгради,

със светилище на Богинята майка и голям некропол с 1204 погребения. Животът на това място започва от 5  300 – 5 250 г. пр. н. ера и завършва към края на Х век. Това са 11 исторически  пласта от различни периоди с малки прекъсвания. Мястото е консервирало историята ! Сградите са построени през 5 хилядолетие пр. н. ера, което ги прави най-ранните на Стария континент.  Те са с каменна основа, градежът е с глинени пояси и завършва с двускатов покрив. Жилищата са големи и комфортни, дори за днешните представи. Нашите предци се ширели на 160 – 170 кв. метра. Някои от сградите били на повече от един етаж. Вътре подовете били глинени, като преобладавал червеният цвят, научавам от Ивелина Романова от РИМ-Добрич.

И нещо удивително – археолозите попадат на изящни златни накити

Оказва се, че те са на същата възраст като златното съкровище от Варненския некропол, признато за най-старото обработено злато в света.  Но един от предметите от Дуранкулак е с 200-300 години по-стара от накитите на Варненското халколитно съкровище .

Дуранкулашкото съкровище
Спираловидната гривна от Халколита. Снимката е предоставена от РИМ Добрич

Става дума за емблематичната спираловидна гривна, изработена с такова изящество, сякаш е излязла от съвременен златарски бутик. На големия остров  е открита и женска фигурка на Богинята майка. На гърдите й има пиктограма, която свидетелства за едни от първите писмени знаци в човешката история

Днес Езерното селище е достъпно за туристите. Тук е обособен археологически резерват с дървени мостчета и стълби. Ала мястото е запуснато. Посетителският център към обекта не работи, а уникалните свидетелства от процъфтяващата протоцивилизация тънат в буреняци в очакване някой да се погрижи за тях.

Дуранкулак Големия остров

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

В района на Северното ни Черноморие има къмпинги, както и малки семейни хотели. Използвайте филтъра на търсачката за по-изгодни оферти!


Booking.com

Други статии

Геопарк Искър-Панега – оазис на дивата природа

Veneta Nikolova

Град Белица с букет от предложения за екотуризъм

Veneta Nikolova

Розовата долина или 9 идеи за разходки в райската градина

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!