Image default

Банатските българи от с. Бърдарски геран разказват VIDEO

Човек е обречен да си спомня с тъга за миналото. А какво са спомените ако не … шепа песъчинки, изплъзващи се неумолимо между пръстите ни ? Жителите на Бърдарски геран са трогателно искрени и непринудени, гордеят се с родовите си корени, а мнозина говорят на палкенски.

Потомците на заселилите се някога тук банатски българи застават пред камерата, за да разкажат за себе си и за своето село. Какво е да си банатски българин в наши дни? И защо е толкова важно да не изпускаме крехката нишка, която ни свързва с миналото, с предците ни ?

За паметта и носталгията, за вярата и надеждите на една малка католическа общност, която решително отстоява своите ценности и идентичност.

Филмът „Спомени от Бърдарски геран“ бе заснет през 2014 г. от екип на ТВ Туризъм.

Режисьор и сценарист : Венета Николова,  Оператори: Питър Костов и Николай Василев, Музика: Деян Цвятков,  Продуцент: Георги Крумов, Продължителност : 28 мин.

Вижте го :

Филмът „Спомени от Бърдарски геран“ или разказ за различния изход на историята ни

Линк към публикация на БНР

Кликнете върху снимка, за да ви излезе в галерия

Карнавалното шествие "Фаршанги" през м. февруариКатолическата църква "Св.Йосиф". Сградата на кметствотоПодготовка за ежегодния Бал в края на м. августЗа Бала в Бърдарски геран пристигат банатски българи от цяла България и от съседна Румъния. Немската църква в разруха.Но хората от селото се надяват все някога да намерят средства за ремонт.Филмът беше заснет през лятото на 2014 по време на голямото  наводнение в Северозападна България.

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Село Гудевица – живей хармонично VIDEO

Veneta Nikolova

Какво знаем за староверците от силистренското село Татарица?

Veneta Nikolova

Разбоишкият манастир не е място за разбойници

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!