Image default

Добърските баби – магнит за туристите

Добърско отдавна е свикнало с туристите, които идват тук, за да вкусят от радостите на природосъобразния селски живот.

 
Заобиколено от три планини – Рила, Пирин и Родопите, Добърско обещава на посетителите си прохлада, кристален въздух, свежа зеленина, но и възможност да се докоснат до бита и фолклора на едно население, което ревностно пази и се гордее със своите традиции. Нищо чудно, че в емблема на селото са се превърнали… добърските баби!
Фолклорната формация на добърските баби гостува и на       хотелите в Банско
 В мразовития декемврийски полуобяд центърът на Добърско е оживен от чуждестранна реч. Току-що от паркиралия до кметството автобус, се е „изсипала” поредната група туристи, дошли да се полюбуват на скътаното в котловината селце.
Без да губи време екскурзоводът повежда многолюдната тълпа към великолепната трикорабна базилика „Св. Теодор Стратилат”. А пред нея вече се е събрала фолклорната формация на добърските баби.
Накипрени в пъстрите си носии десетината бабки посрещат гостите с домашна погача, мед и чубрица
След обичайните приветствени слова за добре дошли, някой дава тонл Над притихналото старинно селце се понасят волните гласове на възрастните жени. Песента им, пропита с радост и копнеж, се извисява нагоре към небето и отеква в близките планински урви.
Пред възторжените погледи на чужденците, добърските баби се хващат на хоро и с удивителна пъргавина и изящество се завъртат около мегдана, подканвайки останалите да се присъединят към веселбата. Мнозина от туристите без да се двоумят, се хващат на хорото и недодялано заплитат крака, въвлечени във вихъра на танца.
Така е в Добърско!
Тук настроението е винаги приповдигнато. А гостът по традиция се посреща с отворено сърце.
Малкото село, разположено близо до Банско, е търсена атракция сред скиорите през зимата. Както и сред любителите на планинските преходи през лятото.
Всеки който реши да посети  Добърско  може, по предварителна заявка, да си уреди среща с местния фолклор чрез добърските баби.
А те са готови, като „войнишка рота”, винаги в бойна готовност, да откликнат на всяка покана за представление.
При това не само на селския мегдан, а и в хотелите на Банско, където бабите очароват туристите с бистрите си гласове, с неприсъщата за възрастта си пъргавина и неизчерпаемия хумор.
Репертоарът на добърските баби е богат. Обикновено те представят типични обреди, песни и ритмични хора. Те се изпълняват под мотото „От извора песен да струи”. Големи майсторки са и на народната сатира. От живота изваждат случки и предания и ги изпълняват с артистичност, събирайки овациите на публиката. 
Под тяхно напътствие работи и групата на добърските момичета, които неуморно репетират в местното читалище, с идеята да продължат една стара традиция.

След топлото посрещане, туристите се насочват към другата местна атракция  – църквата „Св. св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. 

Изградена е през 1614 г. и и известен  с уникалните си старинни стенописи, изваяни майсторски от четката на неизвестен зограф.Но това което впечатлява е  най-известният му стенопис – Преображение Христово. В него Спасителят е изобразен в готова за излитане космическа ракета,

Да, няма грешка, или зрителна измама! Всеки който е пристъпил прага на старата църква и е отправил поглед към средния купол в полумрака на малката църква, сам ще се убеди в това.

След като се насладиш на ярките изображения по стените на храма, поеми глътка чист въздух, пропит с аромат на горски цветя, по близките планински пътеки.

Мнозина остават в плен на селото и сърцатите му жители и решават да останат за няколко дни

В това отношение Добърско има какво да предложи на гостите си – тук почти всеки дом предлага стаи за гости, а някои от къщите са превърнати в семейни хотели, предлагащи вкусни селски гозби и възможност да се насладиш на запазените местни традиции. А за доброто настроение на посетителите имат грижа неуморната група на добърските баби. БНР

Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Топ 9 на най-красивите плажове на Тасос

Veneta Nikolova

Къде в Сицилия оставих сърцето си

Veneta Nikolova

Потайностите на Шан кая – разходка до скалния манастир при с. Оногур

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!