Image default

Дивият Север или топлият Юг за морската почивка?

Къде ще почиваш, на Север или на Юг ?” е най-често задаваният въпрос в разгара на лятото. Това разграничаване на Севера от Юга обаче не е обикновено географско деление, а своебразно съпоставяне на две различни представи за прекарване на свободното време и на морската ни почивка

Северът е за любителите на спокойствието, на полупразните плажове, на луксозните ресторанти, гурме кухнята и драматичните залези над Добруджа.
Югът  е за ценителите на бирата с пържена цаца, на оживените капанчета и риболова.
Предпочитат го заради евтините квартири и потъналото в зеленина крайбрежие.Черноморската ни ивица е дълга не повече от 400 км. Но ако сравним най-северния с най-южния й край, ще останем изненадани от контрастите, които ги разделят. Като се започне с пейзажа. 
На север се разлива добруджанската равнина.
с необятните житни полета и жълтите морета от ококорени слънчогледи, които не те изпускат от поглед през целия път. Гледката наподобява пейзаж на импресионист с топлите си тонове.
Запазена марка е и гората от вятърни генератори, изникнали хаотично насред земеделските площи.  Гигантските им перки изпълват небето над Добруджа, засмуквайки от време на време някое друго пернато ято прелитащо  по птичата магистрала Виа Потника. Но това е друга тема! 
А иначе  за разлика от презастроения с хотели юг, най-северните части на крайбрежието ни са сравнително  диви,  незасегнати от инвеститорски апетити.
Тук все още може да откриеш полупразни пясъчни плажове или скалисти заливчета само за теб.
В района на гр. Шабла и с. Крапец пък може да си наемеш виличка и да отдъхваш сред потъналите в цветя дворове с неотменния плувен басейн.  
По-непретенциозните избират оцелелите от соца къмпинги с неремонтирани, просмукани от влага бунгала, разположени сред сенчести горичка на самия морския бряг. Така е, жертваш удобствата в името на непосредствения досег с природата!
Но като цяло почивката на север излиза по-скъпа.
Нощувките и цените в заведенията там са с около 10 -15 процента по-високи отколкото на юг. Затова пък най-добрите ресторанти се намират именно тук
 
Като се започне с Варна, утвърдил се напоследък като гурме столицата на България с десетките си луксозни ресторантис първокласно меню от българската и чуждестранната кухня. Прясна риба, октопод, миди на пара, вкусен хайвер и други морски вкусотии ще ти предложат и в Балчик.  
 
 В ресторантите, на метри от вълните, обслужването е на ниво, а цените са поносими.
А какво да кажем за мидената ферма край нос Калиакра с прословутия й миден ресторант, спечелил си верни почитатели от страната и чужбина?
 
 На юг от Балчик обаче постепенно навлизаме в истинска бетонена джунгла от плътно застроени хотели с причудливи архитектурни форми, в чийто имена неизменно присъстват думички като „Роял”, „Елит”, „Палас” и пр. с обещание за VIP обслужване и илюзорен лукс. 
 
 Тук е царството на казината, на бингозалите,  дискотеките,
на евтиния алкохол, проституцията, балконинга/прескачане от балкон на балкон в пияно състояние/  и тем подобни не особено ласкави за родния туризъм явления, които подминаваме без коментар и бързичко се изнизваме още по-на юг.
 
Отминаваме  Несебър, Черноморец и Созопол, преобразени до неузнаваемост от неудържимото строителство.Ии се насочваме към най-южните райони на Черноморието ни.
Малко преди да стигнемдо Приморско, бетонът постепенно започва да отстъпва пред зеленината. 
 
Гористата  Странджа плавно се спуска към някои от най-красивите плажове на българското крайбрежие. Тук съчетанието на море и планина е неповторимо! Сутрин можеш се гмуркаш във водите на Черно море, а следобед – да бродиш  сред прохладните гори на Странджа. 
 В разгара на лятото Царево, Варвара, Ахтопол и Синеморец се изпълват с туристи. Те окупират местните плажове, хотели и заведения, отнемайки част от неустоимия им чар.
Затова е по-добре ваканцията по тези места да се планира в началото или в края на сезона, когато е по-малко населено и по-спокойно.
 Освен това цените, в сравнение с тези на север, са по-ниски, за разлика от температурата на въздуха и на морската вода, която обикновено е с около 2 градуса по-висока. Да не говорим, че е по-вероятно да вали на север отколкото на юг. А това не е без значение, когато разполагаш с броени скъпоценни дни, за да отдъхваш на море!  
 За разлика от севера тук преобладават евтините кръчмета и капанчета.
 Срещу жълти стотинки може да се разхладиш с чаша ледена бира и да хапнеш порция цаца или скорпид. Другият вариант е да опънеш въдица и сам да си уловиш риба
 За целта помоли някой отзивчив местен рибар да те заведе навътре в морето с лодката си. Това е една от тукашните туристически атракции…..
 
 …. наред с организираните разходки с лодка по течението на р. Велека, населена с водни кончета, костенурки и всякакви събуждащи фотографското ти любопитство твари.  
Дали ще избереш дивия север или топлия юг за твоята ваканция, обаче е без значение. Защото едно е сигурно – където и да отидеш, ще прекараш щастливи мигове с много слънце, морски вълни и безгрижие! 😀
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Крайграничните села на Средните Родопи – добре дошли в миналото!

Veneta Nikolova

Скалите край Белоградчик били място за отдих още през 14 век

Veneta Nikolova

Разходка до скалния манастир „Монасите“ – да погледнеш през очите на времето

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!