Image default

Делчево – змейовото село на ръба на Пирин

Чарът на Делчево те грабва още щом  наближиш селото и пред погледа ти, като декор от исторически филм, изникнат скупчените по каменистия скат къщурки със характерните за този край тиклени покриви и димящи комини. А над тях високомерно се стрелкат върховете на Пирин, кой от кого по-наперен и протегнат към небето. Въздухът носи аромат на диви треви и е толкова свеж, че чак трепти от чистота. Да не говорим, че през лятото тук е винаги прохладно .

За Делчево казват че е „орелът” на Пирин

Делчево 1Делчево панорамаСелото е кацнало точно като скален орел по суровите пирински склонове, обрасли с букови гори. По уличките се носи полъх от времето на Възраждането, от когато датират повечето му къщи. Можеш да видиш натоварено със сено магаренце или притичващи домашни животни по прашните дворове. Улиците на Делчево са тесни, понякога преминават в пътеки, които се вият нагоре по чукарите между старите къщи. Някои от тези постройки са обновени, накипрени, украсени с цветя, оживени от човешко присъствие, други са рухнали под тежестта на времето, изоставени, самотни.

Делчево стара снимка
Спомен от първото ми посещение на Делчево преди години

Автомобилите са рядкост заради недостъпните сокаци, а междуградският автобус спира на централния площад от дъжд на вятър. Така че ако мечтаете да се откъснете от стреса и мрачните мисли, задрямалото в пазвите на Пирин селце е вашият адрес!


Делчево очарова с автентична архитектура

Повечето къщи са строени през 18 век. Разположени са амфитеатрално и напомнят на тези в близките села Ковачевица и  Долен в отсрещните Родопи. Строи се от камък, дърво и от т.нар. гнайз  – прочутият плосък камък, с който са покривали покривите. Самите основи на къщите са изградени от големи каменни блокове. Горният етаж е от дърво, облицован е с гъст плет от лешникови клонки, замазани с глина. Тази замазка е най-добрият изолационен материал и осигурява защита от студ, влага и жега.

Делчево частен хотелНа места приземният етаж е буквално иззидан в скалата и така се получава необичайна симбиоза между природа и архитектура. Селото е като вкопчено в гръдта на планината.

В сърцето на Делчево се намира трикорабната каменна  църква „Успение Богородично“ от 1838 г. В миналото тя е била на два пъти почти отнасяна от дъждовни порои, но всеки пък е възстановявана с дарения на хората.  Не успяхме да я разгледаме, защото беше затворена, за което съжалих, защото имала много красив дървен иконостас.

Селска идилия в прегръдката на Пирин

В Пиринското селце се влюбват не само българските туристи, но и чужденците. Някои от тях си купуват къщи , за да ги ремонтират и да прекарват ваканциите си тук. Преди години холандец закупил и възстановил 5 възрожденски къщи с намерение да развива селски туризъм. На централния селски площад попадаме на приятна механа с вкусно меню и чуден изглед към Гоце Делчев. Но и в самите къщи за гости ще ви посрещнат с домашни гозби.

Делчево църква в далечинатаДелчево центъра на селотоТака че можете  да отседнете в Делчево и да заживеете в хармония с природата и с архаичното ежедневие на местните. Сутрин ще се будите от кудкудякането на петлите, ще закусвате с топли домашни катми и с току що издоено козе мляко. А  после … потайностите на Пирин ви очакват. В района има изградени 4 екопътеки с барбекюта, заслони, пейки и маси, но лично аз още не съм ги опознала.

Самото разположение на Делчево под върховете на Пирин с изглед към цялата долина е фантастично. Местните твърдят, че оттук се виждали отблясъците на Бяло море, макар че колкото и да се взирах, не успях да ги различа …  Но пък си струва да станете рано сутрин, за да видите изгрева на слънцето, което първо се подава зад билата на отсрещната Родопа планина!

Според легендата селото е леговище на змей

Крилатото същество живеело в планината. Но един ден то се спуснало към селото и откраднало най-красивата девойка, за  да я направи своя жена. Хората от Делчево преживели трагично загубата. Но пък похитената мома притежавала борбен балкански дух. Тя приела да стане змейова невеста и да го дари с потомство и преданост. Но поставила условие – в замяна съпругът й да закриля родното й село.  Красотата и благородството на момичето стопило сърцето на люспестото същество. То си дало сметка, че е по-достойно да бъдеш закрилник на слабите отколкото да си злодей и да им пакостиш. Драконът толкова се влюбил в младата си жена, че се съгласил да заживеят заедно в Делчево. Хората обаче приели новия жител с недоверие. За да ги убеди в своята добронамереност змеят докоснал с длан чешмата в центъра на селото и от нея потекла благодатна вода

 

Празници в Делчево

Легендата за добрия змей – закрилник оживява всяка година. На Еньовден, когато се предполага че змеят похищава девойката, се правят възстановки на т.нар. „Змейова сватба“ . Тогава в старинното селце пристигат стотици гости, за да посрещнат лятното слънце, което се къпе в росата. Празникът преминава с песни, хора, бране на диворастящи билки и пр.

 стари къщиНе по-малко колоритнни са ритуалите на Трифон Зарезан през февруари. На този ден се зарязват лозята и се организират фолклорни спектакли, както и конкурс на домашните вина. И разбира се това е още един повод местните да представят двоя  ритуал „Змейова сватба“ със съответните народни носии и танци. Много често младоженците са истински. Оказва се, че много млади хора избират Делчево като място за сватбената им церемония. Напълно ги разбирам!

 Как да стигнете до Делчево

 Селото се намира на около 215 км. южно от София и на 10 километра от град Гоце Делчев. Хубав, макар и тесен асфалтов път потегля от крайния квартал на града и криволичи нагоре и нагоре в планината.

Делчево отгореДенивелацията между завоите е голяма. А гледката която постепенно се разкрива пред очите ви към разпръснатия в краката ни Гоце Делчев беше приказна. От последните два завоя виждате сгушеното в скалите селце във формата на … подкова. Имало идея да се изгради лифт с начална спирка Гоцето и крайна – Делчево, но засега всичко си остава във сферата на добрите пожелания.

За още едно приказно пиринско село прочетете тук: Омагьосаното село Пирин

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

Други статии

Фотоприключение по българо-румънското крайбрежие на Дунав

Veneta Nikolova

Топ забележителности на Барселона или какво да видите за краткия си престой

Veneta Nikolova

Лефкада – разходка в рая

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!