Image default

Град Белене и остров Персин – 7 причини да ги посетите

Чудни гледки към дунавската шир и потъналите в зеленина речни острови се открива от брега на Белене. Преди да посетя за първи път града, го свързвах най-вече с перипетиите около злополучния АЕЦ.  И понеже се намира на брега на Дунав в един от изостаналите райони на България, човек трудно може да си представи, че тук ще попадне на истински туристически бисери и ще се пренесе в един зелен, подреден, духовен и озвучен от птича песен свят. Това е Белене, несподелената тайна на Дунав !

Крепостта Димум (I-IV век след Хр.)

Градът възниква на мястото на тракийско селище, а по-късно тук се установяват римляните, които завещават на днешния Белене античната военна крепост и митническа станция Димум.

Белене Димум В наши дни малка част от крепостта е възстановена. Издига се на самия дунавски бряг близо до Посетителския център на природен парк „Персина“. Мястото е идеално за разходки и съзерцания на реката и отсрещните острови. Останалата част от крепостта е била отнесена от прииждащите води на Дунав.

Паметникът на папа Йоан Павел II в историческия център на Белене

Близо 70 на сто от населението в Белене проповядва католицизма. Останалите 20% са православни християни. През 40-те години на 20 век приливна вълна на Дунав унищожава историческия център на града. Днес на мястото на някогашния малък площад се издига паметникът на папа Йоан Павел II  (1920 – 2005). В това няма нищо случайно.

Белене Пъметник на папа Йоан Павел IIОще през 80-те години на ХХ век светият отец  призовава да бъде разпространена историята на българските католици и да се каже ясно как са били гонени и избивани от комунистите католическите ни духовници.  Хората от Белене са признателни на папата и за още нещо. През 1998 г с неговия значителен принос, Ватиканът провъзгласява за светец разстреляния от комунистите епископ Евгений Босилков /1900- 1952/.  Видният беленчанин бил духовен предводител на българската католическа общност. Паметникът на папата е открит през 2016 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Католическият храм „Рождение на Блажена Дева Мария“

На това място е открит баптистериум от 3 век. Иначе самата църква съществува от 15 век. Храмът е бил опожаряван 4 пъти от турците, но след 19 век получава благословията от тогавашния паша. Причината – отците пасионисти от храма успяват с молитви да спасят живота на болната му жена. Пашата е толкова доволен, че издава указ, с който разрешава строителството и на по-височки католически църкви в района .
Белене католическата църква

Белене църкватаВ настоящия си вид е от 1860 г. Интересното е, че  до 1912 г. , когато се открива „Александър Невски“ в София,  това е най-големият храм в България. Капителите на колоните са от мрамор и са докарани чак от Китай. А защо храмовият часовник е спрян завинаги на 11:30 часа ? Защото на 11 ноември в 11:30 часа 1952 г. в Софийския затвор е разстрелян техният обичан епископ Евгений Босилков. Всъщност „Рождение на Блажена Дева Мария“ е провъзгласена за негово светилище.

"Рождение на Блажена Дева Мария"В двора е разположен бюст на светеца, а в самата църква е обособен параклис в памет на неговото мъченичество. Миряните не пропускат да се помолят и пред изящно изработена статуя на Света Мария на Белене, поръчана и транспортирана от Италия.  

След 04,57 мин. на видеото от последното ми пътуване в района, разказвам за птиците на остров Персин и разположения на територията му бивш концентрационен лагер

Остров Персин, където птиците са господари

Но най-голямото богатство на Белене е дивата природа. Над 200 вида птици гнездят в района на т.нар. Беленски архипелаг, състоящ се от 19 острова. Част от тях са разположени на територията на Природен парк „Персина“. Но единственият достъпен за туристите остров е  Персин.

За да ни допуснат на него се наложи ден – два по-рано да изпратим паспортните си данни в х-л „Престиж“  в гр. Белене, чийто екип организира туристически разходки до острова. Имайте предвид, че на Персин не се допускат туристи без придружител. 

Това е най-големият български остров на Дунав – дълъг е 16 км. и е широк 9 км.. Източната му част е дива и блатиста, обрасла е с водолюбива растителност и е постоянно огласена от мелодичен птичи хор. Островът си има наблюдателни кули за любителите орнитолози, както и пътища – тесни асфалтирани алеи, които минават близо до блатата.
Белене природен парк Персина

 Докато се движихме бавно и тихо с автомобила,  край нас прелитаха всякакви птици без да се притесняват особено от присъствието ни.

Корморани, бели чапли, гъски, диви патици, пъдпъдъци и пр.

се стрелкаха в небето, а някои спокойно си се разхождаха по пътя и мързеливо се отместваха встрани, за да минем покрай тях. Най-голямата местна гордост е новозаселилата се колония от 88 двойки къдроглави пеликани, която е по-многобройна дори от тази в резервата Сребърна. Специално за тези големи пернати  са изградени дървени платформи над водата.
Белене остров Персин къдроглавия пеликан

Белене остров ПерсинНа остров Персин пристигат орнитолози от цял свят със списък на птици, които мечтаят да снимат или поне да зърнат като малки петънца,  стрелкащи се в далечината. Така че ако решите да отскочите до този земен рай трябва непременно да се снабдите с бинокли и фотоапарати и, разбира се, да направите заявка за посещението и да изпратите предварително своето ЕГН в хотела или в Посетителския център на природен парк „Персина“. 

А аз успях да снимам тази симпатична синявица, което си е истинска находка, защото е световно застрашен вид, включен в Червената книга:
синявица

Концлагерът Белене или как споменът за българския Аушвиц бе заличен

Това няма как да ви се случи нито в Аушвиц, нито в Алкатраз.! Къде другаде ще ви допуснат да преминете през портала на затвор с 800 осъдени затворници, само и само за да съзерцавате красива природа и редки птици ?

Малцина подозират, че на остров Персин има действащ затвор, където присъдата си излежават лица с тежки криминални престъпления. Затова има строг  пропускателен режим. Още от портала туристите биват инструктирани да не заговарят или снимат блуждаещи из острова хора. Не че видяхме такива, де ! Личните карти остават при охраната, връчват ви ги обратно при напускане на острова. А някои идват тук не за да се дивят на природни красоти, а за да отдадат почит на жертвите на комунизма

Концлагера Белене остров Персин

Какво е останало от концлагера Белене ?

По време на тоталитарния режим над 8 000 наши сънародници /по неофициални данни/– предимно представители на интелигенцията, срещат смъртта си в построения на острова концлагер. Впоследствие той е разрушен до основи, за да бъдат заличени следите от зверствата на режима. Понтонен мост, дарен лично от Сталин, свързва и до днес сушата с острова. 14 км. навътре от брега се намират останките от т.нар. трудово възпитателния лагер. Направена е възстановка на някогашния портала с цитати от Максим  Горки.  От предната му страна пишело „Човек звучи гордо“, а отзад – „Ако врагът не се предаде се унищожава!“.
Концлагерът Белене

И наистина, надзирателите хич не си поплювали, като избили по всякакви изобретателни методи хиляди „врагове на народа и на партията“- лекари, адвокати, писатели , общественици…  И понеже цялата документация на лагера е унищожени, а част от телата на избитите – изнесени и заровени извън острова, никой с точност не може да каже колко в действителност са били жертвите и по какъв начин са били изтезавани и избити. Чудесен повод паметта за зверствата да бъде размита,  деянията на палачите – омаловажени, а проектът за изграждането на мемориал на мястото на някогашния концлагер – забравен. 

Последно лагерът е бил използван по време на Възродителния процес в края на 80-те 

В наши дни, по инициатива отец  Паоло Кортези – енорийски свещеник на храма „Рождение на Блажена Мария“ , в изтърбушена барака е обособен т.нар. Молитвена стая.  През пукнатини и решетки на стената в полумрака съзираме изсъхнало дърво, опасано цялото с някогашната тел на концлагера. Скулптурата е направена, за да напомня за мъчението и страданието на Христос на кръста и на хилядите жертви на комунизма,  които умират заради техните ценности, независимо дали са били религиозни, демократични и социални.

Какво е останало от кошмарния лагер ? Почти нищо. Или  по-точно : сградата на директора на лагера, неговият файтон и шейна и … тоалетните, където онези,  които се застоявали по-дълго получавали удар с палка в главата и политали към дъното на близкото блато. Толкоз за концлагера на остров  Персин. Смятам, че всеки българин трябва да посети това място. За да не се повтаря историята !
Концлагера в Белене файтона и шейната

Да отседнеш на брега на Дунав

Ако си мислите, че Белене е на ръба на географията и че там няма как да попаднете на сносен хотел и на нормални условия за отдих, жестоко се лъжете. Покрай католическата църква тук пристигат духовни служители от Италия, Испания и пр., както и чужди бизнесмени, а напоследък и все повече туристи, включително орнитолози от цяла Европа. И всички те отсядат в местната хотелска база.

Белене хотел "Престиж"
От хотел „Престиж“ се открива чудна гледка към Дунав

В градчето отвори врати  къща за гости,  а край  дунавския бряг са кацнали 2-те наскоро реновирани сгради на хотел „Престиж“, които са постоянно пълни с гости. Оттук се открива неповторима гледка към реката и отсрещните острови, включително се вижда понтонът, който свързва брега с остров Персин. Освен това човек може да се топне в открития басейн, буквално на метри от реката. 

Вкусната храна

В Белене хапнахме следните вкусотии с еко продукти от местното стопанство:

рибена чорба край ДунавРибена чорба със 7 вида риба. Нашите домакини твърдят ,че само в Тутракан и при тях въпросният деликатес се правел по традиционната дунавска рецепта.

 

риба сом на скараДунавски сом на скара – беше вкусен и сочен , но не прекалено мазен. 

 

тирамисуТирамису по рецепта на местния отец Корадо, палачинкова торта и баклава + вегетариански сладолед от малини.

Вместо заключение:

Град Белене е истинско туристическо бижу, което е пълно с изненади и тепърва ще привлича почитатели.  Побързайте да му се насладите докато мястото е още девствено и недокоснато от чалгата и масовия туризъм.

Вижте още 10 чудни разходки край Дунав – от Видин до Никопол

До Белене пътувахме с агенция Травентурия, която периодично провежда екскурзии с кауза за съхраняване на българската природа чиста и дива чрез запознаване на възможно най-много хора отблизо с нейната красота и биологично разнообразие, за което им благодаря

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района. Използвайте филтъра на booking за по-изгодни оферти!Booking.com

Други статии

Омайното село Долен – на светлинни години от хаоса на 21 век

Veneta Nikolova

The Bulgarian Northwest holds unexpected treasures

Veneta Nikolova

По пътя на птиците – Дуранкулашкото езеро

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!