Image default

Вкаменена красота край Кърджали

България не може да се оплаче от липса на чудновати скални явления, които радват окото на пътешественика и не дават мира на фотографи и пътеписци. Такъв е случаят с т.нар. Каменните гъби край кърджалийското селце Бели пласт.

DSC_0418 (2)

Тези природни образувания, наподобяващи фантастичен пейзаж от сънищата, са от времето на т.нар. палеоген .  Преди няколко десетки милиона години, тази част на Родопите била дъно на море.

003

По това време, в резултат на бурна подводна вулканична дейност ,започнало оформянето на въпросните туфи, които в последствие били доизваяни от вятъра и пясъка, превръщайки се в днешните симпатични каменни гъбки.

004

Пънчетата им са доста ронливи и податливи на ерозия, затова пък шапките им са твърди, защото съдържат т.нар. вулканично стъкло. В резултат на всичко това се е оформила разположената край автомобилния път любопитна извънземна каменна композиция.

DSC_0439 (2)

И както може да се очаква въпросните образувания са обвеяни с митове и легенди.

Според една от тях туфестите гъбки всъщност представляват вкаменените отсечени глави на …. красиви български девойки.Притчата ни отвежда назад във времето когато сме били под турско робство. При поредното нападение на турците много българи в този край били избити , а немалка част от жените – пленени. Сред тях били и четирите безумно красиви дъщери на някой си Радуил.

Момите обаче били доста борбени и не се дали така лесно на жадните за българска плът османски нападатели. Девойките дори успяли да ранят похитителите си, след което хукнали към близката гора, Но един от злодеите ги настигнал, замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата девойка. Щом докоснала земята, тя се превърнала в каменна гъба. Същото се случило и със сестрите й.

Ужасен, злодеят понечил да избяга с коня си, но при първата крачка се превърнал в черна скала. И до днес хората наричат самотната грозновато нащърбена канара в близост до гъбите Каратепе.

 

DSC_0456 (4)

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Град Белица с букет от предложения за екотуризъм

Veneta Nikolova

Запалня – да потопят миналото и вярата ти

Veneta Nikolova

Меандрите на Арда – кои са най-красивите и как да ги откриете?

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!