Image default

Велинград – sanus per aquam

Звездата на родопския град изгря през 2008 г., когато беше обявен за Спа столица на Балканите от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association – IH&RA).  Оттогава Велинград претърпя истински туристически бум, а с абревиатурата SPA се окичиха, заслужено или не,  цяла  плеяда местни хотели.

DSC_0488 (3)

За онези, които не знаят, бързам да поясня – SPA идва от латинския израз „sanus per aquam”, което в превод означава „здраве чрез вода”. А вода, при това минерална, тук блика в изобилие.

Над 80-те минерални извора са едно от най-големите богатства на Велинград

Те захранват местните спа центрове, множеството открити и закрити басейни, както и единствената все още действаща градска баня, построена още през XVIII век. Самата вода е благодат за хора със ставни, неврологични, стомашно-чревни и други заболявания. Да не говорим за безспорния й релаксиращ и подмладяващ ефект. „

Именно на него залагат местните спа центрове, които предлагат възстановителни и тонизиращи програми. Велинград не е единственият спа курорт в България с международна слава. Познавачи обаче твърдят, че предлаганите услуги тук са на по-добро ниво, отколкото в други подобни курорти у нас и в съседните страни.

DSC_0008 (2)Единствената все още действаща градска баня  датира от XVIII век.

Само за последните няколко години, от спокоен провинциален град, с характерната соцархитектура и позастарелите лечебници, Велинград се превърна в приятен спа курорт с множаща се хотелска база. Но и тук контрастите бият на очи.

Семейни хотели в стил българска възрожденска къща, алпийски хижи с островърхи покриви, модерни комплекси със стъклена облицовка, отразяваща близките планински върхове и чудновати постройки с подобия на средновековни кули…. Цялата тази еклектика е част от колорита на родопското градче.

И най-важното – всичко тъне в зеленина, огласяно от птича песен, която долита от градските паркове.

DSC_0105 (2)

Станимир Станков, председател на Националната асоциация по спа и уелнес туризъм, обяснява:„В момента около петнадесет са хотелите в града с висока категория. Има и по-скромни, но много добри семейни хотели. Истината е, че навсякъде, където отидете, се предлагат горе-долу едни и същи програми, но това, което отличава Велинград, са иновативните спа пакети”.

DSC_0091 (2)

Хотелите се надпреварват в предлагането на  програми собствен патент.

Например в един от тукашните центрове предлагат  „Тракийско злато” – специална терапия за изглаждане на бръчки със златни частици. Другаде пък ще ви поканят на билкова ароматна вана за двама с мурсалски чай.

Чудотворното растение вирее  по склоновете на Родопите край Велинград. Подобно на други места у нас, и тук спа процедурите въз основа на българската маслодайна роза са широко застъпени. Те са изключително популярни сред чужденците.

DSC_0010 (2)

А иначе последнният хит е стимулиращата терапия за младоженци въз основа на току-що остригана вълна от овца.

С вълната се натриват ходилата на влюбените, а телата им обилно се масажират с овче мляко. Терапията имала неотразим ефект на афродизиак ! Но ако нямате време и пари за подобни спа глезотии, непременно се топнете в някой от тукашните минерални басейни.

Със сигурност ще се почувствате ободрени и освежени, да не говорим, че велинградската вода може неусетно да премахне някоя ваша болежка. И още една подробност. Водата в града се използва не само за спа и балнеология.DSC_0014

С гореща минерална вода се отопляват някои обществени сгради, включително и една църква. А в квартал Каменица се намира най-горещият минерален извор на водата – 91 °С. Тук жените перат дрехите и чергите си с най-обикновен сапун. А дойде ли сезонът на компотите и туршиите, половината квартал се събира край извора, за да вари бурканите си. Така било по-екологично и икономично .

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.

Booking.com

Други статии

„Голдън гейт“ ли? Не, мостът на село Лисиците!

Veneta Nikolova

 7 причини да посетите град Трън и Краището

Veneta Nikolova

100-те национални туристически обекта – от соца до наши дни

Veneta Nikolova