Image default

Велинград – sanus per aquam

Звездата на родопския град изгря през 2008 г., когато беше обявен за Спа столица на Балканите от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association – IH&RA).  Оттогава Велинград претърпя истински туристически бум, а с абревиатурата SPA се окичиха, заслужено или не,  цяла  плеяда местни хотели.

DSC_0488 (3)

За онези, които не знаят, бързам да поясня – SPA идва от латинския израз „sanus per aquam”, което в превод означава „здраве чрез вода”. А вода, при това минерална, тук блика в изобилие.

Над 80-те минерални извора са едно от най-големите богатства на Велинград

Те захранват местните спа центрове, множеството открити и закрити басейни, както и единствената все още действаща градска баня, построена още през XVIII век. Самата вода е благодат за хора със ставни, неврологични, стомашно-чревни и други заболявания. Да не говорим за безспорния й релаксиращ и подмладяващ ефект. „

Именно на него залагат местните спа центрове, които предлагат възстановителни и тонизиращи програми. Велинград не е единственият спа курорт в България с международна слава. Познавачи обаче твърдят, че предлаганите услуги тук са на по-добро ниво, отколкото в други подобни курорти у нас и в съседните страни.

DSC_0008 (2)Единствената все още действаща градска баня  датира от XVIII век.

Само за последните няколко години, от спокоен провинциален град, с характерната соцархитектура и позастарелите лечебници, Велинград се превърна в приятен спа курорт с множаща се хотелска база. Но и тук контрастите бият на очи.

Семейни хотели в стил българска възрожденска къща, алпийски хижи с островърхи покриви, модерни комплекси със стъклена облицовка, отразяваща близките планински върхове и чудновати постройки с подобия на средновековни кули…. Цялата тази еклектика е част от колорита на родопското градче.

И най-важното – всичко тъне в зеленина, огласяно от птича песен, която долита от градските паркове.

DSC_0105 (2)

Станимир Станков, председател на Националната асоциация по спа и уелнес туризъм, обяснява:„В момента около петнадесет са хотелите в града с висока категория. Има и по-скромни, но много добри семейни хотели. Истината е, че навсякъде, където отидете, се предлагат горе-долу едни и същи програми, но това, което отличава Велинград, са иновативните спа пакети”.

DSC_0091 (2)

Хотелите се надпреварват в предлагането на  програми собствен патент.

Например в един от тукашните центрове предлагат  „Тракийско злато” – специална терапия за изглаждане на бръчки със златни частици. Другаде пък ще ви поканят на билкова ароматна вана за двама с мурсалски чай.

Чудотворното растение вирее  по склоновете на Родопите край Велинград. Подобно на други места у нас, и тук спа процедурите въз основа на българската маслодайна роза са широко застъпени. Те са изключително популярни сред чужденците.

DSC_0010 (2)

А иначе последнният хит е стимулиращата терапия за младоженци въз основа на току-що остригана вълна от овца.

С вълната се натриват ходилата на влюбените, а телата им обилно се масажират с овче мляко. Терапията имала неотразим ефект на афродизиак ! Но ако нямате време и пари за подобни спа глезотии, непременно се топнете в някой от тукашните минерални басейни.

Със сигурност ще се почувствате ободрени и освежени, да не говорим, че велинградската вода може неусетно да премахне някоя ваша болежка. И още една подробност. Водата в града се използва не само за спа и балнеология.DSC_0014

С гореща минерална вода се отопляват някои обществени сгради, включително и една църква. А в квартал Каменица се намира най-горещият минерален извор на водата – 91 °С. Тук жените перат дрехите и чергите си с най-обикновен сапун. А дойде ли сезонът на компотите и туршиите, половината квартал се събира край извора, за да вари бурканите си. Така било по-екологично и икономично .

Booking.com

Други статии

Потайностите на Шан кая – разходка до скалния манастир при с. Оногур

Veneta Nikolova

Бари и област Пулия – барок, скални църкви, трули и орекиете

Veneta Nikolova

5 причини да посетите скалната църква „Свети Пантелеймон“ край Петрич

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!