Image default

Велико Търново е шампион по туризъм ГАЛЕРИЯ

Красив, по-красив, най-красив – Велико Търново.

Град с дух и история ! На  неустоимия му чар се радваме не само ние, българите. Старопрестолният град често попада в различни международни туристически класации, а италианският вестник „Република“  вече няколко пъти го обяви за „най-красивото място на света“. Изданието провъзгласи Търново като „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“.

Според италианските експерти градове като него, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места, се строят бавно и доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата.

Велико Търново – градът с най-неустоимите гледки, най-добрите ресторанти, най-хубавите вина, най-красивите църкви и най-гостоприемните хора. Разгледайте галерия от любимия ми град

Кликнете върху снимка по-долу, за да влезете в галерия

Над един милион посетители преминават през Велико Търново годишно, с което старата ни столица се нарежда на първо място и в класацията на най-посещаваните български градове.За разлика от голяма част от туристическите ни центрове, които през зимата изпадат в летаргия, Търново е оживено през цялата година. Изложби, фестивали, театрални постановки, международни конференции, младежки хепънинги– изкушенията за ценителите на изкуството нямат край! Да не говорим за туристите, които едва смогват да разгледат поне част от тукашните културни и исторически забележителности!Лятно време в старата част на града почти не се чува българска реч, а по време на големи празници или международни срещи е невъзможно да намериш свободно място в хотели и гостите си правят резервации в съседни градове.За да усетиш духа на старата ни столица обаче, е добре да останеш в нея по-дълго. 

Разходи се по улица „Гурко” – едно от емблематичните места на Търново с плътно притиснатите една в друга стари къщи, механи, хотелчета и пр. и се наслади на приятната гледка към амфитеатрално разположения по поречието на река Янтра град. Отдели си поне една сутрин за Самоводската чаршия с кокетните ѝ занаятчийски работилници и магазинчета за сувенири. Влез в шекерджийницата и си поръчай кафе на пясък, кадаиф, локум на клечка или реване.Една от местните забележителности е Музеят на восъчните фигури. 

В него „оживяват” средновековни владетели от Второто българско царство, боляри, обикновени хорица и занаятчии. Но най-впечатляващ е хълмът Царевец със средновековната си крепост, увенчана, като с царска корона, от сградата на Патриаршията. 

Това емблематично не само за Търново, но и за България място, често се превръща във фантастична сцена на прословутото шоу „Звук и светлина”. През 1185 г., след като Търново е провъзгласено за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в дом за аристокрацията. Повече от 200 тук  ври и кипи политически, икономически и културен живот.На Царевец често се организират Средновековни фестивали с въстановки на различни стари занаяти за радост на най-малките и на туристите.Предлага се и местна средновековна кухня – например болярска супа !И колкото и да си мислиш, че познаваш този град, винаги ще бъдеш изненадан от нещо ново и различно. Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ е построена от цар Иван Асен II в чест на голямата му победа в Битката при Клокотница на 9 март 1230. А на 22 септември 1908 г. тук  е обявена  независимостта на България Да не говорим, че Търново и околности се славят като един от най-добрите ни винарски региони. В Самоводската чаршия се организират дегустации на местни отбрани сортове вина , организират се и винарски турове до близките винарни.Гостите на старата ни столица могат да посетят и останките на римския град Никополис ад Иструм, отстоящи на 18 км.  Основан е през 102 г. от император Траян в чест на римската победа над даките и в даден момент е бил бил епископско седалищеА ако имате късмет ще попаднете на възстановка на легионерски боеве и танци на весталки сред руините на някогашното селище.

 

Пътешествия без край . Венета НиколоваBooking.com

Други статии

Поломието – планина под равнината

Veneta Nikolova

И белоградчишкото езеро Рабиша си има тайнствено чудовище

Veneta Nikolova

По пътя на птиците – Дуранкулашкото езеро

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!