Image default

Бедният Северозапад таи неподозирани съкровища

Най- безнадеждно изостаналият регион в ЕС – с тази нерадостна слава се е сдобил северозападният дял на страната, наричан Бедният Северозапад. Въпреки че съживяването му е един от приоритетите на държавата, безработицата и липсата на перспектива са причина за масовото му обезлюдяване. Затова пък туризмът е златна мина, на която тук никой не обръща внимание.искърско дефиле

 Северозападна България обхваща някои от най-живописните дялове на Стара планина
За радост на природозащитниците, те още не са презастроени с хотели, ски курорти, спортни центрове, бингозали и пр. Най-високият й връх Миджур (2168 м.) се намира в района на градовете Чипровци и Берковица. Които пък са сред най-посещаваните в района.
Въпреки това Бедният Северозапад не може да се похвали с добре развит туризъм. А иначе районът е златна мина в това отношение. Като се започне с природата.
Сред планинските грамади на Северозападния Балкан си прокрадва път проломът на река Искър
Районът на град Враца пък изобилства с разнообразни карстови форми и много красиви пещери, най-известната от които е благоустроената за целите на туризма Леденика. Всъщност, Искърският пролом е най-дългият в България – около 100 км. По него се вие шосе, както и железопътна линия.
 
 Фолклорен празник в Монтана.
С идеята да се даде тласък на устойчивия туризъм няколко общини в района са обединили усилията си .  „Работим съвместно с общините Чипровци, Руженци и Чупрене с идеята да направим един общ маркетинг на дестинацията Северозападна България. Акцентът е върху културно-познавателните турове“  – обяснява Нели Василева от община Монтана. Според нея интерес към този китен край напоследък проявяват и туристи от Сърбия, Македония, Гърция и Румъния.
Какво могат да видят хората, ако изберат да прекарат един уикенд в българския Северозапад?
 
„Могат да пътешестват назад във времето, като например се отбият в античната крепост на Монтана – обяснява Нели Василева. – Много хора се чудят откъде идва името Монтана, а то е именно от крепостта Монтанензиум. Тя е основана от племето сугамбри. Това е немско племе, населявало територията на нашия регион по римско време „
Историческият музей на Монтана съхранява емблематични експонати. Най-голямата му атракция е Якимовското златно съкровище от І век. Съставено е от петдесет  златно-сребърни женски накита.
На фона на красивите възвишения на Западен Балкан се откроява и  град Чипровци. Там човек може да се докосне  до изкуството на Чипровската златарска школа от епохата на Възраждането. А също и с прочутото чипровско килимарство.
Чипровските килими са от чиста вълна и с  естествени багрила.
Имат специфични фигури и шарки. Във всяка от тях има кодирано някакво послание.
 
Клисурския манастир 
Някогашно оживено рударско селище, Чипровци е интересна дестинация за любителите на историята. През XIV век тук се заселват саксонски рудари, наричани „латини”.
Покрай тях позициите на католицизма в града непрекъснато се засилват, за което допринася и усилената дейност на францисканските монаси. За дълъг период Чипровци е седалище на Българската католическа кустодия. Тя включва селища и от днешните земи на Унгария и Румъния.
Днес от католическото минало на града са останали следите от катедралата „Успение Богородично”, построена през 1371 г.
Затова пък в Чипровци може да се посети православният храм „Св. Възнесение Христово” от 1857 г., а наблизо се намира и манастирът „Св. Йоан Рилски” от Х век – един от най-старите в България. Това е място, заредено с енергия, може би защото в обителта се съхранява костницата на избитите по време на Чипровското възстание жертви на османския поробител. Наблизо има и оброчища, типични за този  край.  
 
Белоградчишките скали-едно от чудесата на България
В маршрутите на българи и чужденци се вписват още уникалните скални образувания край Белоградчик и близката пещера Магурата с рисунки от праисторията, балнеокурортният градец Вършец с чудесните си спа центрове и вторият по големина парк в България. Както  и язовир „Огоста” край Монтана с възможности за водни спортове и колоездене край бреговете му.
А иначе, ако реши да прекара уикенда си в българския Северозапад, човек може да отседне в местните къщи за гости и малки семейни хотелчета. Покрай кризата броят им намаля, но въпреки това интернет изобилства с оферти за почивка в този край.
 
Снимка: Венета Николова
 Праисторически рисунки в МагуратаП
Какво могат да предложат местните хотелиери на гостите си?
„Те могат да ги изненадат с традиционни храни, да им покажат как се берат билки, как се доят козите, да копаят заедно с гостите си царевица или да прибират реколтата – казва Нели Василева. 
 
Но едва ли е възможно, а и необходимо тук да изброявам всички забележителности на този дивен край, за да се убедиш в  уникалния му колорит. По подобие на 100-те национални туристически обекта, социална група, обединяваща усилията на местни ентусиасти, е успяла да систематизира най-интересните места в този облагодетелстван от природата край. Така че в мрежата вече можеш да откриете и списъка на 100-те туристически обекта на Северозападна България.БНР
 
Венета Николова . Пътешествия без край
 

Други статии

Костенец – природа, история и релакс до дупка

Veneta Nikolova

Пропадалото или Тектонски гребен Калето – да се изгубиш в каменната долина

Veneta Nikolova

Една легенда се завръща – Вършец

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!