Image default

Барселона – 9 грешки, които НЕ трябва да допускате

Барселона e за ценители на изкуството и красотата, за хора любознателни, които обичат да пътуват с широко отворени очи и сетива. Градът изобилства с музеи, пищни сгради с различни архитектурни стилове, закътани площади, паркове, страхотни ресторанти, заведения, нощни барове.. И разбира се, гвоздеят на всичко са сградите на Антонио Гауди, без които Барселона нямаше да същият.

Но каталунската столица има и друго лице. През повечето време милиони туристи се стичат по улици, площади, задръстват градския транспорт, вият се на километрични опашки пред музеите, а градът заприличва на гигантски пъстър, многоезичен мравуняк. Това е една от най-посещаваните дестинации в Европа, както и една от най-комерсиалните с всички произтичащи от този факт последици.

 Вижте как да опознаете красотите на Барселона в краткия  видеоразказ от първо лице, заснет през месец ноември 2022г.

 

Ето 9 грешки, които НЕ трябва да допускате, за да НЕ отровите престоя си в един от най-впечатляващите градове на Европа


1. Решавате да посетите Барселона през приятните топли месеци,

защото съвпадат с годишния ви отпуск, освен това времето е слънчево и приветливо. Грешка! Освен натрапчивата човешка гмеж, в състояние да обезличи всяко романтично кътче на града, така ще се натъкнете и на безумно раздутите цени в ресторанти, хотели, на плажа и пр.  Да не говорим за жегите, влагата и задуха – през лятото живакът скача до 30 и нагоре. Вместо това , опознайте Барселона в края на зимата (например през март) или през късната есен. Ние го посетихме в през  ноември. Докато в София се сипеше леден дъжд, тук беше топло, слънчево, народът още ходеше по къси ръкави, опашките пред забележителностите бяха…почти поносими, цената на нощувките и на самолетния ни билет – също.

Барселона парка Гюел
Парка Гюел

2. Подвеждате се от по-ниските цени на отдалечените от центъра хотели

Няма какво да увъртаме – повечето от нас гледаме да съобразим пътешествието ни в чужбина с ограничените ни финанси, а Барселона е скъп, много скъп град. Отдалеченият евтин хотел означава изгубено време и допълнителни разходи за транспорт. Повечето забележителности на Барселона са разположени в историческия център, така че вместо това, помислете добре, преди да резервирате. Или поне се уверете, че хотелът ви се намира близо до метростанция. Барселонското метро е чудесно ! И още една препоръка – ако сте на бюджетно пътуване, можете да резервирате студио с кухненски бокс хем до метрото, хем близо до някой супер маркет (ориентирайте се от Google, естествено). Храната в местните супермаркети е много евтина, за разлика от тази в ресторантите.

Барселона Ла Саграда Фамилия
Символът на Барселона е винаги фотогеничен!❤️

3. Наемате такси от или до летище Ел Прат на Барселона

Уморени сте от дългия полет и бързате. Решавате да наемете такси, което да ви закара до хотела и плащате над 30 евро в посока (през нощта, през уикенда и официалните празници тарифите скачат още по-нагоре). Вместо това  използвайте редовната автобусна линия Aerobus. Сините бусчета спират точно пред летището и за по-малко от половин час ще ви отведат на Plaça Catalunya в сърцето на Барселона срещу 5-6 евро. Билетите се закупуват на място от шофьора. Aerobus спира и на другия основен градски площад Plaça d’Espanya. И двата площада са транспортни хъбове на Барселона, откъдето потеглят няколко автобусни и метро линии и пр. Aerobus работи между  6 часа сутринта и 1 часа през нощта.

Барселона Триумфалната арка
Не само Париж, и Барселона си има Триумфална арка

4. Хлътвате в капана на т.нар. Hop on, hop off bus

Общественият транспорт в Барселона е отлично уреден, ала скъп. Еднократен билет за метро или автобус е €2.40 (към ноември 2022 ). Затова в интернет се рекламира т.нар. Hop on, hop off bus – туристическа автобусна линия, която ви развежда из основните забележителности на Барселона. Но има уловка. Първо – задръстванията са нещо обичайно за каталунската столица и вероятността да прекарате част от малкото време, с което разполагате заклещени  между две кръстовища не е особено вдъхновяваща. И второ – това удоволствие ще ви излезе доста солено. Цената на еднодневния билет за възрастен е €29,00 , а на двудневния – €39,00.

Вместо това  се снабдете с някоя от предлаганите комбинирани карти за обществен транспорт в града. Ние избрахме T- casual на стойност €7,50, която включваше 10 пътувания от час и 15 минути в посока. Една карта ни стигна за 4 дни, като разбира се, наблегнахме на „кракомобила“, като най-доброто средство да се гмурнем в атмосферата на каталунската столица.

Пласа Реал
Красивият фонтан на Пласа Реал

5. Носите всичките си пари и кредит карти в себе си,

защото си мислите, че в джоба или в раницата те ще са на сигурно място. Но освен като града на Гауди, Барселона е известен и като европейската столица на джебчиите. Не бъдете лековерни! Вместо това  отваряйте си очите на 4 докато се разхождате в центъра и най-вече по известния булевард Ла Рамбла. Без значение дали отивате на заведение, на шопинг или в музея, оставете част от парите и кредит картите в хотела, по възможност в сейф. Ако се разровите в мрежата, ще прочетете хиляди подобни предупреждения, както и драматични свидетелства на ограбени туристи. Затова в града на Гауди народът масово носи раниците си отпред, като кенгуру за бебе. За да ни е мирна главата, така постъпихме и ние. И не съжалихме.

Барселона Ла Педрера
Къщата Ла Педрера – един от шедьоврите на Антонио Гауди

                   6. Опитвате се на място да закупите билети за обектите

Истината е, че ако не сте посетили Ла Саграда Фамилия, Парка Гюел, къщите на Гауди, музеите на Пикасо, на Жоан Миро и пр, все едно не сте били в Барселона. Но за целта ще се наложи да прекарате часове пред билетните каси, защото опашките са огромни, а може и въобще да не ви пуснат да влезете.

Вместо това  осигурете си предварително билети онлайн, за да не губите излишно време и нерви. Препоръчително е да ги закупите от официалните сайтове на въпросните обекти, за да сте сигурни, че не са фалшиви или с раздути цени. Получавате билета си на мейла и е достатъчно да го покажете на смартфона при влизане, за да ви пуснат да минете пред насъбралата се на входа изнервена тълпа. Така например най-евтиният билет за възрастен (към ноември 2022г.) за Ла Саграда фамилия е около €27, за парка Гюел – €12, за къщата на Гауди „Ла Педрера“-  €25, за Двореца Гюел – €12 и т.н.

Някои от музеите в Барселона са безплатни в неделя, ала предвид туристическия наплив, шансовете да стигнете до тях не са големи, освен може би през зимата. И една идея – паркът Гюел може да бъде посетен напълно безплатно извън работното му време, т.е. рано сутрин преди 9:00 или вечер. Ние обаче за всеки случай си резервирахме онлайн и на спокойствие го обиколихме. Струва си!

Барселона Двореца Гюел
Дворецът Гюел, проектиран от гениалния Гауди

7. Искате всичко да видите за краткия си престой в Барселона

Това е най-естественият порив. Разполагате с ограничено време и се втурвате трескаво да изпълнявате предварително начертаната програма, която е на ръба на човешките възможности. Тази грешка я допускам всеки път. Безсмисленото бързане пречи напълно да усетите духа на Барселона – този изящен град с невероятна архитектура и излъчване. Вместо това  си струва просто да се помотате безцелно по крайморската алея или да седнете в някое кафене или на пейка и да релаксирате, попивайки красотата наоколо. Но имайте предвид, че в центъра на Барселона никъде няма да откриете нито една обществена пейка за кратък безплатен отдих, а по крайморската алея те са кът и винаги заети .

Забележете туристът как носи раницата си.?

8. Избирате да хапнете в ресторант на Ла Рамбла или друго топ туристическо място

Ресторантите в Барселона са скъпи, но цените в заведенията по Ла Рамбла (барселонската Витошка) и други централни улици, са направо глазовамайващи, а храната не е нещо особено. Вместо това  се насочете към приятно оживения булевард La Rambla de Poblenou. Той е малко встрани от централната градска част, но е много дълъг и стига чак до плажа. Докато се разхождате по него, ще откриете десетки приятни малки и големи ресторантчета, където да хапнете вкусна паеля на сравнително прилична цена. И още нещо – бакшишът в Барселона не е задължителен. Но ако решите все пак да оставите нещо отгоре, сервитьорът няма да ви се обиди.

В района на пристанището и кв. Барселонета има безброй приятни ресторантчета

9. Мислите си, че сте в Испания

и не правите разлика между каталунци и испанци, като по този начин проявявате престъпна небрежност. Защото сте забравили, че през 2017 г. , 92 % от населението на Каталуния гласува на референдум ЗА отделянето на областта от Кралство Испания и се самопровъзгласи за автономна република. Стигна се до масови сблъсъци с полицията, а ЕС до ден днешен не признава резултатите от референдума. Оттогава нищо не се е променило, барселонци все така жестоко се обиждат, ако ги наречеш испанци. Из целия град гордо се вее Каталунското знаме. Навсякъде са поставени надписи на каталунски език – странна смесица между испански, френски, италиански и още нещо…

Вместо това бъдете  внимателни, проявете чувствителност и уважение към националното достойнство на домакините, за да не си навлечете справедливия им гняв. И още една любопитност – ако не владеете испанския, не се опитвайте да контактувате с тях на английски, ще ударите на камък – този език никак не им се отдава. Ако знаете италиански, пробвайте с него – лицата им тутакси ще грейнат и с радост ще ви съдействат или напътят на мелодичния им каталунски език .

Барселона Очаквайте скоро публикация за основните културни забележителности на Барселона и околностите !

Вижте още : Амалфийското крайбрежие и Неапол – бюджетни идеи как да ги опознаете.

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в Барселона. Използвайте филтъра за по-изгодни оферти.

Booking.com

 

Други статии

Чудото Цари мали град

Veneta Nikolova

Ритлите – където природа и археология си подават ръка

Veneta Nikolova

Bulgarian cosmetics – a worthy competitor to world famous brands

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!