Image default

Балчишката тузла – дива природа, кални бани и здраве по египетския метод

Балчишката тузла е място, където можете да напълните очите си с красота,  тялото си с благотворна енергия, а душата – с радост и покой. 

Това истинско природно съкровище е скрито в  гориста местност едва на 5 км. от Балчик. Представлява две солени езерца, разположени в непосредствена близост едно до друго, буквално на метри от пустеещия пясъчен плаж. Но за да стигнете до това диво кътче, ще трябва да потърсите обраслата пътечка от към плажа и да се промушите между храсталаци и трънаци. Затова пък гледката, която ви очаква, ще ви удиви. Водните басейни са заобиколени от скалисти възвишения, а наоколо всичко тъне в зеленина. Посетихме Балчишката тузла в средата на септември. Активният туристически сезон беше приключил, но край двете езерца все още се разхождаха хора, покрити с тъмно – сива консистенция. Кой намазал ръка, кой – кръст или крак. Тук всеки търси лек за своите болежки. Защото освен, че е красиво, мястото е и лечебно.

Балчишката тузла

За прословутата кал на Балчишката тузла

Водата в езерата е много солена, почти колкото тази на Мъртво море – най-соленият воден басейн на планетата. Вероятно на това се дължи уникалният състав на образувалата се на езерното дъно кал, за която се носят легенди.Балчишката тузла Голямото езероСвойствата й били известни още през 30-те години на миналия век, когато тук се появяват т.нар. Тузленски бани, оборудвани с женски и мъжки кабини за достъп до въпросната кал.  „Лиманното чудо“ облекчава артрози, тендовагинити, както и нервно-дегенеративни заболявания, като паркинсон, но също и кожни болести, радикулити, плексити, включително и състояния след прекаран инсулт и т.н.

За да изгребете от лечебната кал, обаче, е желателно да влезете по-навътре в „Плиткото езеро“ – именно там се намират най-големите и качествени залежи. Важно е да се отбележи, че само калта от „Плиткото езеро“ е с доказани лечебни свойства. Имате и друг вариант – да отскочите на отсрещния бряг, където се белее калолечебницата на Специализираната болница за рехабилитация, изникнала тук през 50-те години на 20-ти век. Там се предлагат цял набор от процедури с кал, както и съвременно медицинско оборудване.Балчишката тузла езерото

Лиманната кал и египетският метод правят чудеса

В болницата на Балчишката тузла се прилага т.нар. египетски метод на лечение. Тук калолечението се провежда на самия бряг на лиманното езеро, откъдето се черпи калта. С нея се пълнят вани, от които хората се мажат. Въпросният египетски метод е познат от древността и се основава изцяло на благотворното въздействие на слънцето, калта, на лиманната и минералната вода. Хубавото е, че стига да имате достъп до въпросната кал, можете и сами да практикувате този метод.

Ето как протича калолечението на Балчишката Тузла 

  • Първо е желателно да се изложите за около 30-40 минути на слънце, за да могат да се отпушат порите на кожата.
  • След това се намазвате с около половин до един сантиметров слой лечебна кал. Когато се извади от езерото тя е кашообразна с тъмно сив цвят. При нанасяне върху тялото, течната фаза се изпарява, излиза през порите и калта изсъхва, става сиво-пепелява и започва да се напуква.
  • След като калта изсъхне, следва да влезете обратно в езерото, за да я отмиете. И то в езерото, а не отсреща в морето. Защото освен че лиманната вода е лечебна, не е добре да се разхищава калта, нека си остане в Балчишката Тузла, призоват природозащитници.
  • Не трябва да ползвате миещи продукти, като сапун, душ гелове и пр, тъй като някои от съставките на калта може да влязат във взаимодействие с тях и да предизвикат алергични реакции. Затова е хубаво изплакването да бъде само със солената вода от лиманното езеро и след това с минерална вода.
  • За да има ефект, една процедура трябва да продължи максимум от 2-3 часа. Ще усетите благотворния ефект на калта след 6-та или 7-та процедура.
  • Желателно е предварително да се консултирате с лекар, тъй като калта не се препоръчва при някои заболявания.

Имате избор ако не искате да практикувате „диво калолечение“

и сте решили сериозно да се заемете със здравословното си състояние. За целта можете да се обърнете към болницата на Балчишката Тузла, която работи със Здравната каса и с НОЙ.

Специализирана болница за рехабилитация Тузлата
Снимка, предоставена от Специализирана болница за рехабилитация Тузлата

Или пък, срещу такса от 10 лв., да се възползвате от удобствата на нейния т.нар. сектор „открито калолечение“ на самия бряг. Там са обособени две отделения – за мъже и за жени, или както навремето – адамов и евин плаж. Оказва се, че повечето хора предпочитат да се мажат чисто голи. На разположение са съблекални, душове с минерална вода, чадъри, както и сектор, покрит с мек пясък, където предварително да легнете на слънчева баня, а също и пейки, за да седнете, след като добре се намажете с кал. И най-важното – имате достъп до ваните, които постоянно се захранват с прясна кал, извлечена от средата на „Плиткото езеро“.

Балчишката тузла Натура 2000

Балчишката Тузла е част от екологичната мрежа Натура 2000

и е убежище на няколко вида птици, сред които и бялата чапла. Така че докато се мажете и се наслаждавате на панорамата към езерцата, над главите ви ще прелитат чапли и други пернати създания. И  не е задължително непременно да се подгалате на кални бани, за да посетите този райски кът. Достатъчно е да се разходите покрай солените езерца и да напълните очите си с красота. Наблизо има няколко капанчета , както и много, много зеленина.

Вижте още едно диво кътче на Северното ни Черноморие : Дуранкулак – плажът, езерото, птиците и хилядолетният каменен град

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България. Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на Балчишката тузла. За по-изготни оферти, използайте търсачката

Booking.com

Други статии

Удивителното село Долене – най-добре пазената тайна на Огражден планина

Veneta Nikolova

Чудесата на село Подкова – лечебни камъни, провирало и дървена джамия на 600 години

Veneta Nikolova

I’m in love with my car !

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!