Image default

На море в Александруполис – вашата гръцка мечта на една ръка разстояние

Ние, българите сме свикнали да свързваме Александруполис най-вече с газопроводи, интерконектори и геополитика. Но градът, кацнал на брега на Бяло море, има и друго лице. Това е идеалната морска дестинация, съчетаваща в себе си всички екстри на гръцкия туризъм – чисто море, знойни плажове, гурме, прясна риба, узо, нощен живот, винени турове, маслинени горички…

Вижте краткото видео от невероятното ми пътешествие до магнетичния Александруполис 

 Предимства на Александруполис пред други места в Северна Гърция

Освен морска почивка, градът и околностите предлагат чудесни възможности за приключения сред природата, с които ще ви запозная по-долу в статията. Именно тази пъстра палитра от преживявания го прави подходящ не само за традиционните туристи – консуматори, които умират да мързелуват по цял ден на плажа и да разпускат по таверни, но и за пътешественици с приключенски дух и любители на дивата природа.

Александруполис пристанището
Пристанището

Освен това, Александруполис се намира на едва 76 км. от българо-гръцката граница, което ще рече, че плажовете в района са едни от най-близките до България. Посетихме го в началото на юни. На отиване минахме през ГКПП Кулата-Промахон, където чакахме по-малко от час на граничния пункт, а се върнахме обратно в България през ГКПП Илинден-Ексохи, където пък почти нямаше опашки от коли. Пътуването в една посока от София до Александруполис, заедно с преминаването на границата, ни отне между 5 и 6 часа в посока.

Александруполис петзвезден хотел Направи ни впечатление, че цените в ресторантите са горе-долу като тези в България, а на места – дори с една идея по-ниски. Самите гърци твърдят, че в Александруполис е доста по-евтино отколкото да речем по – на Юг, като в Кавала или на остров Тасос, например.

Александруполис е кулинарна дестинация

 Калмари, октоподи, миди, скариди, лаврак и въобще всякаква прясна средиземноморска риба се предлага под път и над път в заведенията.

Тук, естествено, на почит са рибните дарове, а гърците са майстори по приготвянето им. Признавам си, че толкова много и вкусна риба не бях яла през живота си. Има няколко „маркови“ таверни, които посрещат гурмета от цял свят. (В описанието под видеото съм посочила координатите на две от тях). Така че само заради кухнята си струва човек да отскочи до града.

Подобно на българите, гърците обичат да купонясват докато се хранят, да щракат с пръсти, да пеят и да танцуват в ресторантите, докато музиката оглушително гърми (по възможност с ориенталски ритми).

Александруполис зайбекикоНо пък си е зрелище да попаднеш на импровизирано изпълнение на сиртаки или на старинния зейбекико под дъжд от салфетки. Градът никога не спи. Нощем народът се втурва по барове и заведения, а централните улици гъмжат от народ до малките часове. Просто гърците са като нас – обичат да се веселят и да социализират.

Приятна изненада – плажовете са с пясък

 Хубавото е, че градът е близо до България и можете да отскочите до моренцето без да се налага дълго да пътувате. Към 11 са плажовете в района. За разлика от други кътчета на Гърция, повечето са с чудесен мек пясък, а морската вода е прозрачна и топла.
Александруполис плажовеПосетихме плажа на къмпинг „Александруполис“, където срещу 1,50 евро можеш да си наемеш шезлонг и чадър и цял ден да се излежаваш на слънце, да си пиеш коктейлчето и да се плискаш в морето. Таксите в къмпинга са 35 евро за каравана и 5-7 евро за палатка на ден.

На централния градски плаж пък има клуб за Wind & Kite сърфинг, където да си наемете оборудване и да се втурнете към вълните. Ако сте начинаещи, като мен, за вас ще се погрижи инструкторът Насос – търпелив и спокоен човек.

Фарът на Александруполис

 (Внимание, да не се бърка с фара на Александрия, разрушен още през 14 век !) Един от символите на крайбрежния град е красивият 27 – метров фар, който се издига в централната му част и е считан за втория по височина в Европа. В подножието му е обособен красив фонтан. Известен е още като фарът на Дедеагач – така се е казвал Александруполис по време на Османската власт.

Фарът на Александруполис Фарът е проектиран и издигнат в края на 19 в. от френска компания, вероятно същата, която е изградила нашия Шабленски фар. При хубаво време светлината му се вижда на разстояние от 44 км. в морето.

Но Александруполис не е само знойни плажове, кулинарни приключения, узо и нощен живот ! Оказва се, че тази част на Северна Гърция е рай за приключенци.

 Ето няколко идеи как да разнообразите морската си ваканция

Разходете се с лодка по делтата на река Марица/Еврос

Само 20-на километра южно от града попаднахме на истинско природно съкровище – делтата на река Марица. Гърците я наричат ЕВРОС. С нейните 472 km., това е една от най-дългите реки на Балканите. Извира от нашата Рила планина и се влива в Бяло море в близост до Александруполис.

Делтата се разстила на 350 хиляди хектара площ и е втората по големина в Европа, след тази на Дунав. От града се организират полудневни екскурзии до района, включващи разходка с лодка по някой от речните ръкави. Това е една от най-значимите влажни зони на континента. Тук гнездят над 300 вида водолюбиви птици. От Александруполис ни извозиха с джипове до брега на един от ръкавите на Еврос, след което, с моторна лодка се спуснахме по течението. Невероятна красота !

Рибен пикник на делтата на Марица

Нашите гръцки приятели решиха да ни изненадат с рибено-скариден пикник в една от крайбрежните хижи на Марица. За нула време обелиха картофите и свариха най-гигантските и вкусни скариди, които съм виждала някога.

 Дегустирайте био вино с дъх на свобода и вятър в косите …

Аз много обичам гръцката Рецина и когато съм в Гърция, тя присъства неотменно на трапезата ни. Но и другите вина Made in Greece  не са никак за подценяване. За пореден път се убедих в това по време на нашия винен тур в района на Александруполис във винарната на Кики Хатисава.

Александруполис винен турМладата жена се грижи за 7 хектара лозя съвсем сама, като произвежда био вино от органично грозде, култивирано в максимално естествена среда. И вместо да копае и да полива лозята до изнемога, Кики просто е оставила природата да се погрижи за гроздето. Само е засадила между редиците разните му там билки и полезни стръкове, които да прочистват лозята.

Отскоро Кики посреща туристи в нейната дегустационна зала. Винената й демонстрация, сама по себе си, е истинско шоу! Да не говорим за ароматните вина, които начаса повдигнаха градуса на настроението ни. Завършихме винения тур с разходка с трактор из лозята. Беше забавно!

Александруполис приключенски туризъм

Разхладете се с горски излет до водопада Аванта

В околностите на Александруполис попаднахме на още едно малко природно чудо. На около 20-на километра северно от града, паркирахме автомобила и поехме нагоре по сенчеста пътечка, която криволичи край поляни, изпъстрени с горски цветя.

Александруполис природаМаршрутът е кратък и подходящ за семейства с деца. След по-малко от половин час стигнахме до красив водопад, който образува малък вир с кристална вода – чудесна разходка сред природата с живописна крайна цел – горска водна каскада.

До водопада ни заведе първата гъркиня, покорила връх Еверест. Кики Цакалдими е голяма чаровница, а ентусиазмът й е заразителен.

През 2018 г. тя успешно се изкачва на връх Еверест и се превръща в истинска знаменитост в Гърция. Сега Кики си има туристическа агенция и организира планински преходи за туристите, които отсядат в Александруполис. Признава, че много добре познава българските планини, тъй като поради липса на високи масиви в Гърция, цялата й подготовка за Еверест е преминала в нашите Рила и Пирин.

Включете се в маслинено-зехтинен тур

Опитвали ли сте сладолед от шамфастък залят със … зехтин ? Разнообразихме пътешествието си с поредната дегустация. Но не на вино, а на зехтин. За целта се отбихме в потомствена маслинена ферма край града.

Александруполис зехтин и маслиниТук от векове се отглеждат маслини и се произвеждат всякакви зехтини по старинни технологии с нестандартни добавки, като билки, плодове, гъби и пр. Беседата беше интересна. Разбрах точно как да всмуквам въздух през устата, за да усетя аромата и съставките на даден зехтин, че не е препоръчително да се пържи със зехтин на висока температура, защото губи вкусовите си качества, и че някои от маслинените дръвчетата във фермата са на 2000 години. И т.н.

Александруполис дегустация на зехтип
Дегустация на различни зехтини в маслинена ферма край Александруполис
Посетете отсрещния остров Самотраки

За жалост не успяхме да отскочим до Самотраки, за който самите гърци твърдят че е един от най-красивите и зелените им острови. Предлага много добри условия за планински преходи и не е пренаселен с туристи. Самотраки има един пясъчен плаж, останалите са каменисти. До него се стига с ферибот от Александруполис за около час и половина.

Българска следа в миналото на Александруполис

Александруполис е сравнително млад град, основан преди по-малко от два века. В периода когато е бил под османска власт, се е казвал Дедеагач. В превод от турски означава „старо дърво“ или „дърво на отшелник“. По време на руско-турската война, руснаците окупират града, а руски инженери полагат основите на градоустройствения план. Затова някои от булевардите са прави и широки, което не е много типично за гръцките градове.

Александруполис музейВ миналото тук е живеела голяма българска колония. През 1891 г. отваря врати българско школо, а година по-късно е открита и българската църква „Св. св. Кирил и Методий“,  която в наши дни е гръцка и се казва „Св. Елефтериос“.  В началото на 20-ти век в Дедеагач вече е имало три действащи български училища, научавам от Уикипедия. През 1920 градът влиза във владение на гърците, които го преименуват на Александруполис, но не в чест на Александър Велики, както пише на много места, а на гръцкия крал Александрос Първи.

Етнографският музей „Тракия“ съдържа уникална частна колекция от носии, инструменти и предмети на бита. Експонатите разкриват интересни подробности от миналото на града и неговите жители, които не са се отличавали особено от нашенци по същото време. Самата сграда на музея е архитектурно бижу в неокласически стил от 1899 г.

Вместо заключение :

Александруполис е третото по големина пристанище в Гърция. В момента градът претърпява бурен възход не само по отношение на инфраструктурните проекти и чуждите инвестиции, (в т.ч. и на НАТО, който се готви да изгради своя база тук), но и на туризма. Градът има всичко, от което се нуждаете за да прекарате идилична морска ваканция. Александруполис е вашата гръцка мечта на една ръка разстояние. Бягство от сивотата и приключение без край за сетивата.

И още едно предложение за лято в Гърция : Топ 9 на най-красивите плажове на Тасос

Материалът е изготвен с любезното съдействие на община Александруполис, за което безкрайно благодаря. Впечатленията, които споделям тук са си лично мои.

Вижте къде да отседнете в Александруполис и в околностите. За по-изгодни цени, използвайте филтъра на търсачката.Booking.com

Други статии

Чудесата на Португалия VIDEO и ГАЛЕРИЯ

Veneta Nikolova

Згориград – градът зад планината

Veneta Nikolova

Омайното село Долен – на светлинни години от хаоса на 21 век

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!