Image default

Потайностите на Долината на тракийските царе

 В обвеяните с тайнственост могили в Долината на розите, бяха открити древни светилища и погребения на тракийски владетели. Така този райски кът от българската природа стана известен и като Долината на тракийските царе
 
Първите следи от човешко присъствие в района са от епохата на неолита или 6-5 хилядолетие пр. Хр.  По-късно на брега на р. Тунджа в околностите на днешен Казанлък  се заселват траките. Това се случва преди повече от 2 хиляди години.  
През ІV-ІІІ век пр.н.е. тук те основават град Севтополис,
който става столица на тракийската Одриска държава. В околностите й нашите предци започват да изграждат монолитни култови комплекси, в които погребвали своите владетели.
Така с течение на времето Долината, заключена между отвесните склонове на Стара планина и вълнистите била на Средногорието, се превърнала в своебразен мавзолей на открито по подобие на Долината на царете по течението на р. Нил. Затова я нярекли Долината на тракийските царе !
 
 
До момента археолозите са проучили над 20 могили в района. Откритите в тях златни накити и изящно изработени предмети от бита хвърлят нова светлина върху начина на живот и вярванията на нашите предци.
Траките вярвали в задгробния живот.
Затова, когато се раждал човек, те горко го оплаквали, а когато умирал, го изпращали с пищни празненства. Владетелите им били погребвани със специални почести, които продължавали три дни.
През първия ден траките правели жертвоприношения пред входа на гробницата, на втория ден организирали спортни игри и състезания с колесници и чак на третия ден владетелят бил изпращан в отвъдното с погребална трапеза и много песни и танци.
Язовир Копринка, на чийто дъно са разпръснати останките от древния Севтополис

Най-известният археологически обект в Долината на тракийските царе  е Казанлъшката гробница от края на ІV, началото на ІІІ ти век пр.н.е.,
Тя е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е единствената тракийска гробница със запазени стенописи в Европа.
Друг интересен паметник от времето на траките е открит през 1992 г. в т.н. Малка могила.
Там археолозите попаднали на следи от лъжливо погребение. Оказало се, че гробната камера е празна, а самото погребение е направено в скрито помещение зад фиктивната гробница с цел да се заблудят върлуващите от край време по тези места крадци и иманяри. 

Благодарение на това гробницата е останала невредима до наши дни. Там са открити следи от погребение на тракийски цар жрец, който много обичал да се кичи с женски накити.  

Археолозите попадат на 3 сребърни и 3 златни огърлици, които постоянно гостуват на най-реномираните музеи по света.

Натъкват се и на великолепна хидрия – съд за пиене на вода, както и на сребърни ритуални съдове за вино.

   Маската на Терес
 През 1993 г. в могилата “Оструша” учените откриват голям култов комплекс от V век пр.н.е., изграден от монолитен 40-тонен каменен блок и двускатен покрив. За тяхна радост  таванъте целият покрит с релефи и изображения на хора, животни и растения.
А това е рядка находка, тъй като с навлизането на християнската вяра по нашите земи през ІV-VІ век, много от великолепните стенописи в тези храмове и гробници  били напълно унищожени от християните,  които смятали, че това са езически паметници.  
Една от най-впечатляващите находки в Долината на тракийските царе е осъществена през 2004 г. в могилата “Светица“. В нея археолозите попадат на неограбена гробница. 
Там намират златна маска, тежаща почти 700 гр.  Предполага се, че е принадлежала на тракийския цар Терес – създателят на Одриското царство.
Владетелят е бил погребан със златни и сребърни предмети, както и с цялото си бойно снаряжение – броня, меч, копия и пр. и с две огромни амфори, пълни догоре с вино.
 
   Гробницата на Севт ІІІ
 
Голяма част от тези гробници първоначално били храмове, в които са се извършвали религиозните обреди и жертвоприношения, а по-късно, когато владетелят или жрецът умирал, се превръщали в гробници – мавзолеи. Такъв е случаят с открития през лятото на 2005г.  храм мавзолей на цар Севт ІІІ – основател на гр. Севтополис, известен като

могилата Голямата косматка

Почитаният от траките владетел  бил убит по време на битка с други племена в края на ІV, началото на ІІІ в. пр.н.е. в околностите на Севтополис. Тялото му обаче е погребано извън пределите на Одриската държава. Проучвайки могилата Голяма косматка, учените попадат на великолепни произведения на тракийското изкуство.
 
Венецът на Севт e изложен в Регионалния исторически музей в Казанлък
 
Но тъй като в този храм не е било донесено тялото на Севт ІІІ, траките решават да направят едно ритуално погребение. Това означава, че тялото го няма, но всички вещи, необходими на царя в задгробния живот, са положени в гробната камера.
За да бъде преустроен храмът в гробница, към задната му част е изградена гробна камера от монолитен каменен блок. Той тежи 60 тона и 20 тонен каменен капак. Това е нещо колосално.
И до днес никой не  може да си обясни как тези гигантски блокове са били донесени от кариерите на Средна гора!
 Входът на гробната камера и ритуалното легло били застлани със златно тъкан килим. Върху него са били положени нужните на Севт ІІІ вещи в задгробния му живот. Най впечатляващ е изящно изработеният от злато дъбов венец – символ на царската власт. 
 

Още идеи за разходки и приключения в района на Долината на тракийските царе и на розите ще откриете в моето видео, заснето в Павел баня и приказните села  Габарево и Турия:

Други статии

За Крепчанския скален манастир, който всеки българин трябва да посети

Veneta Nikolova

История за възход и разруха – Билинският манастир

Veneta Nikolova

Зимна разходка до Осоговския манастир

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!