Image default

Родопски каубои посрещат гости в “Дивата ферма”

Струва си да рискуваш, заслужава си дори да си безразсъден, само и само за да постигнеш мечтите си! Доказва го съдбата на фермерите Бети и Ники Василеви, собственици на “Дивата ферма”. Там те отглеждат най-голямото стадо аборигенни говеда у нас.
 В района на община Маджарово Родопите са приютили в пазвите си няколко забравени от времето селца, сред които и Горно поле. Именно в това почти обезлюдено кътче се намира стопанството и къщата за гости на Бети и Ники, наречена не случайно „Дивата ферма”.
За ценителите на природата и на неподправения селски живот фермата в Горно поле отдавна се е превърнала в любимо място за почивка, а нейните собственици се наложиха като едни от най-успешните предприемачи в района.
Но зад тази пасторална идилия се крият дълги години труд, лишения и… безсънни нощи. Защото всяко начало е трудно.
Бети Василева посреща своите гости с хляб, сол и народни танци.

„Обикновено хората гледат крави, за да си купят апартамент в града. А пък ние продадохме апартамента на родителите ми в град Пловдив и си купихме крави” – спомня си Бети.

Всичко започва в края на деветдесетте години, когато младата двойка решава да рискува в името на успеха, без да подозира че малко след продажбата на имота България ще навлезе в спиралата на тежка икономическа криза, белязана от банкови фалити, хиперинфлация, обезценяване на лева и пр. 

Предприемачите купуват шестнадесет крави. Но осем от тях умрат още в първия месец. “Причината е, че породата им беше трудно приспособима в условията на нашия микроклимат” – спомня си Бети.

Затова младите фермери се насочват към отглеждането на местните аборигенни породи българско сиво говедо и родопското късорого говедо.

И този техен избор се оказва разковничето на успеха.
 
„Това са двете най-стари породи в България. Те са на изчезване и вече почти не съществуват, затова с гордост мога да кажа че сме техните най-големи собственици „  – казва Бети. Стадото наброява вече около 450-500 животни.
Всеки ден в “Дивата ферма”  се раждат нови теленца, но и много умират, защото вълците ги изяждат.

“Всичко тук е по законите на дивата природа. Идеята е да  сведем до минимум  намесата си в привичките на животнитe. Те се раждат и живеят на свобода, така както дивите сърни крият малките си по една седмица в гората, в шумата.”  -обяснява моята събеседничка.

В този малък оазис на дивата природа, Бети и Ники отглеждат своите четири деца.
Те растат на чист въздух и тишина, далеч от хаоса и зловредните изкушения на големия град. „Нашите деца цял ден си чоплят по нещо. Ето онази градинка е направена от малките ни дъщерички Кали и Али, които са на 6 и 7 годинки.  Непрекъснато копират нашия начин на живот!, смее се Бети. 

Семейство Василеви знае, че най-сигурният начин да задържиш госта в хотела си е да му предложиш не само удобства и домашен уют, но и незабравимо преживяване. А в това отношение „Дивата ферма” е облагодетелствана, защото се намира в сърцето на една от най-добре запазените от биологична гледна точка територии на България.

Къщата на Бети и Ники 
„Може да се каже, че застрашеният в световен мащаб египетски лешояд ни е като домашен любимец 
Многобройната колония от този пернат вид, гнездящ в близките скали, се храни с тор от теленцата от фермата” – хвали се Бети. Нищо чудно, че в хотелчето често отсядат и орнитолози от чужбина.
Видрата, черният щъркел, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, невероятното разнообразие от орхидеи – това са все застрашени биологични видове, които могат да се наблюдават в околностите на „Дивата ферма”. И още:
 

„Имаме ездитни коне, друга атракция – това е хващане на дивите ни крави с ласо – нарежда Бети. 

В близкото Маджарово пък гостите ни търсят злато във водите на река Арда. В пясъците й могат да се открият, макар и малки прашинки.

За децата е особено забавно, когато бай Страхил от Маджарово им показва как с гаванката могат да открият песъчинки от злато. Търсенето на минерали е още една туристическа атракция. Има ахати, аметисти, планински кристали, ясписи и какво ли още не!

Специалитетът на фермата – пълнена тиква с крехко телешко месце
В менюто на „Дивата ферма” са залегнали само селски гозби с биопродукти домашно производство и дъхави треви! 
Специалитетът е пълнена тиква с телешко месо . А телешкото месо тук е прясно и с розов цвят, какъвто няма да видиш в магазина. Бети приготвя и сладки саралии, или пък кокошка с катми, заешка баница. Но баницата  може да е и с булгур или с ориз.
 Примерът на Бети и Ники е заразителен. В село Горно поле отвориха врати още къщи за гости, които предлагат удобства и романтика сред запазената природа. Така постепенно, изоставеното село оживява, благодарение на туристическото любопитство и предприемчивия дух на местните хора. А за гостите ваканцията сред диплите на планината се превръща в наситено с емоции приключение. БНР
 
Венета Николова . Пътешествия без край
"Дивата ферма"
Материалът е изготвен с любезното съдействие на българо-холандския проект “Новото тракийско злято” за зеленото бъдеще на Източните Родопи.

Други статии

Тракийска колесница на 23 века разбулва загадки от миналото

Veneta Nikolova

Could the Bulgarian village of Gabarevo be the last refuge of the lost Romanov Princess ?

Veneta Nikolova

Free Sofia Tour или как да опознаеш столицата за два часа

Veneta Nikolova