Image default

Познаваме ли планините край София ?

 За разлика от жителите на повечето европейски столици ние, софиянци можем бързо и лесно да изпълзим от плътния смог, сковал в нездравословната си прегръдка двумилионния град и да избягаме сред природата. Оказва се обаче, че мнозина от нас не познават добре планините,които ни обгръщат.
Безспорно най-търсеното,  достъпно и добре познато убежище от градския стрес и бензиновите изпарения е Витоша. През уикендите обаче планината  изнемогва  от туристи. Но има и други, по-малко познати маршрути в околностите на града, които отвеждат далеч от навалицата, инфарктния трафик и натрупания стрес.
© Снимка: Венета Николова
След по-малко от час автомобилен път от София можеш да се озовеш на висок планински връх, сред сумрачните галерии на дълбока пещера или в двора на старинен манастир в подножието на скалисти възвишения.  България има 37 планини. Ако тръгнете с кола от София, за час можете да стигнете до над 20 от тях. Това си е сериозно предимство, защото край столицата ще откриете удивително разнообразие от всякакви планини – ниски, високи, зелени, стръмни, скалисти… Има планини за всички сезони.
Село Свидня в Искърското дефиле
На юг се редуват билата на Голо Бърдо, които крият в дълбините си неизследвани пещерни системи. А сред суровите й хребети се намира един от най-старите български резервати – Острица. В него се съхраняват растителни видове от преди ледниковия период. Струва си да отделиш време и за една малко известна и не много висока, но затова пък удивително красива планина, разположена на 70 км западно от София. Става дума за Любаш. Всеки, който се изкачи на едноименния й първенец /1398 м./, ще бъде възнаграден с незабравима гледка. 
Оттам се вижда поне една пета от България. Популярна за излети в края на седмицата е и близката планина Лозен, покрита с гъста мрежа от сенчести пътечки и беседки за отдих. Малко софиянци знаят, че хълмистите й извивки са част от Средна гора, която пък започва от стената на близкия до София язовир Панчарево и пресича от запад на изток почти цяла България.
Чист въздух и пасторални картини те очакват в планините край София
Горещо препоръчвамe да отскочиш за няколко часа до Искърското дефиле. Тук почти всеки връх е увенчан от старинно оброчище или ударено от гръм дърво, а погледнеш ли надолу, ще останеш  без дъх от разстилащата се в краката ти магнетична гледка към р. Искър и нейните притоци. Друг все още незасегнат от масовия туризъм район е т.нар. Краище. Намира се на запад от София, недалеч от границата ни със Сърбия.
Искърското дефиле е осеяно със стари оброчища.
Мнозина са чували за него, но много малко знаят, че там има 11  планини, образувани в различни периоди . Това са диви, непознати масиви, там човешки крак рядко стъпва. Няма маркировки, асфалтирани алеи или хижи. Вървите през обрасли коларски пътища или кози пътеки, а селата са почти обезлюдени. Едно от интересните места в Краище е Земенският пролом. Няма човек, който да е пътувал с влак от София за Кюстендил и в пасажа от град Земен до село Ръждавица да не е бил впечатлен от огромното количество скални кули и странни каменни фигури. Лично аз, когато съм пътувал, съм притичвал  като совалка от единия до другия прозорец, възхитен от това, което виждам!”
© Снимка: Венета НиколоваКлисурският ванастир “Св. Петка ” край гр. Банкя
Малко познат кът за излети в края на седмицата е планинският район около град Трън. На няколко километра от него сред непристъпните чукари на ждрелото на р. Ерма е обособена екопътека, която пресича райски красива местност. Маршрутът обаче е труден и е подходящ по-скоро за опитни планинари. Затова пък разположената на Запад от София Люлин планина е достъпна за всеки. Тук въздухът е кристален и лечебен. Не случайно в подножието й се намира балнеоложкият курорт Банкя. 
Поемеш ли по асфалтирания път, свързващ градчето с високите части на планината, ненадейно пред теб ще изникне пъстра картина – манастирът „Св. Петка”. Варосаните му в бяло стени са покрити с ярки рисунки на светци и сцени от библията. Старата му църквичка е била построена преди повече от 300 години и е обявена за паметник на културата. А иначе София е заобиколена от малки и големи манастири, сгушени в пазвите на разгънатите до хоризонта планински масиви. Така че за да изживеш  приключение във времето и пространството, е достатъчно в края на седмицата да разтвориш картата на България и да си зададеш въпроса „А сега накъде?”.
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

„Централен Балкан” е част от еко мрежата PAN Parks

Veneta Nikolova

Габарево свети или идилията на едно подбалканско село

Veneta Nikolova

Free Sofia Tour или как да опознаеш столицата за два часа

Veneta Nikolova